Ga naar hoofdinhoud

Allround paardenman en klassieke dressuurtrainer John Swaab is niet meer

Zondag is op 88-jarige leeftijd de bekende paardenman John Swaab overleden. Swaab verwierf grote bekend als Grand Prix-ruiter en klassieke dressuurtrainer. Tot op hoge leeftijd reed hij nog paard en gaf hij clinics, op het laatst in zijn nieuwe onderkomen Stal Rieterhof in Heel die hij samen met Pieteke de Reus runde.

John Swaab was een veelzijdig paardenman. Hij is waarschijnlijk de enige paardenman in de wereld die in vier disciplines van de paardensport op internationaal niveau met succes heeft bedreven. Hij werkte als jockey in de rensport en ook als pikeur/trainer en rijder in de drafsport (een paar honderd overwinningen op de sulky). Hij sprong op internationaal niveau en ging als dressuurkampioen van Nederland naar de Olympische Spelen van München in 1972 met het paard Maharadscha. Met het team werd daar hij achtste.

Piet Oothout

Hij kreeg zijn opleiding van de beste trainers, zoals Piet Oothout in Nederland, Bubbi Gunther, Willy Schultheiss en Theodorescu in Duitsland, Patrick Le Roland in Frankrijk en ook in Zweden leerde hij van Hans Wikne en van Von Blixen-Finecke.

Club Cèrcle Hippique

Ook als ondernemer was Swaab vernieuwend. Eerst stichtte hij in Nederhorst den Berg een opleidingsinstituut voor dressuur en springpaarden, amazones en ruiters, het hippische centrum Club Cèrcle Hippique. Hij gaf daar veel clinics. Later zette hij zijn werk voort op Stal Rieterhof in Heel. Hij werd ondersteund door zijn partner, Pieteke de Reus met wie hij al 25 jaar samenwerkte. Swaab was een principieel man, hij was als trainer beroemd om zijn zitlessen. Van jong tot oud, van laag tot hoog niveau, iedereen werd aan zijn zitlessen onderworpen.

Voor de Paardenkrant heeft John Swaab enkele columns geschreven, hij stak hierin zijn mening niet onder stoelen of banken. Ook op Horses.nl was hij actief, lees zijn artikel ‘De overpeinzingen van een africhter‘.

Lees hier meer columns van John Swaab.

Bron Paardenkrant-Horses.nl

 

4 reacties op “Allround paardenman en klassieke dressuurtrainer John Swaab is niet meer

  • hans van der Woude

    Wat een gemis. Een man die de klassieke principes hooghield, zonder daarin door te slaan. Heb veel van m geleerd…

  • eddy crul

    Persoonlijk kende ik de heer Swaab niet, maar ik heb enorm genoten van zijn “recht voor de raap” columns hier op horses. Via zijn teksten heb ik veel respect gekregen voor hem. Toen hij besloot niet meer op horses te willen schrijven vond ik dit een groot gemis. Via deze weg wil ik dan ook mijn welgemeende condoleances betuigen aan zijn naasten,familie en vrienden. ec

  • tony

    john Swaab zijn stokpaardje was zitlessen iets wat heden ten dage minder op wordt gehamerd dat zie je terug in de praktijk waar veel ruiters boven op hun paard zitten ipv er in en bij de minste schrik reactie van hun paard liggen ze op de grond. Door zitlessen en veel zonder beugels te rijden wordt je zit dieper en dieper en verkrijg je een mooi balans.

  • Debby

    Een groot gemis!
    Hij kwam ooit bij mij op stal om een groot paard te kopen voor een van zijn leerlingen. Bleef heel de middag zitten om onze jeugdige ruitertjes het een en ander wijs te maken. Hoop dat enkele leerlingen zijn werk kunnen voortzetten, dat heeft rijdend Nederland hard nodig. Rust zacht bijzondere man….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.