Ga naar hoofdinhoud

Blog: De toezichthouder (1)

Het verhoudt zich slecht tot mijn beroep als journalist, maar ik heb me dan toch maar opgegeven voor de cursus Toezichthouder dressuur. Ik hoor buitenstaander te zijn, samen met mijn collega’s toezicht te houden op de KNHS (en het KWPN, FNRS etc.) en zeker niet ingebed te zijn in de activiteiten van één van deze clubs. Daarom was ik ook nooit lid van zo’n organisatie, afgezien dan van de periode dat ik de klasse B-dressuur en (na het verdienen van een winstpunt) het B-springen onveilig maakte. Toen moest ik natuurlijk wel lid van de KNHS zijn.

Ik heb nu weer mijn contributie betaald om toegelaten te worden tot de cursus. En ook het cursusgeld voldaan. Ook ik moest effe schakelen. Zo van: ik ga straks in mijn vrije tijd iets doen dat een goed doel dient en daarvoor moet ik dus betalen….

KNHS-onvriendelijke posts

Op social media merk ik dat het financiële aspect in KNHS-onvriendelijke posts vaak een (hoofd)rol speelt. En nu moest ik zelf ook heel even nadenken. Kennelijk zat het ook in mijn brein gebakken dat de KNHS een op zichzelf staande entiteit is, die – gesteund door geldboompjes in de tuin – zijn persoonlijke activiteiten organiseert. Na twee seconden wist ik weer dat de KNHS als zodanig niet bestaat, maar een verzameling is van paardenmensen. Mensen zoals ik. En dat ik kosten veroorzaak als ik iets ga doen met of voor die vereniging. Om preciezer te zijn: MIJN vereniging.

Jouw belang

Op Facebook ventileerde iemand de mening dat ze beter één leerling les kan geven dan een poos toezicht te moeten houden. Ik denk dan: ga in vredesnaam die leerling lesgeven, pak er nog een stel bij! Zeg vooral ook je KNHS-lidmaatschap op (hoef je één leerling minder les te geven) en vertel op Facebook hoe briljant je lesgeeft. Maar werk niet mee aan de waan dat de KNHS een concurrent is van je eigenbelang. Vraag, om John F. Kennedy te citeren, niet wat je land voor jou kan doen, maar wat jij voor je land kan doen. Een onverzorgd, onveilig land is niet in jouw belang. En vervang ‘land’ maar door ‘KNHS’.

Gekraai

Twee dingen brachten mij ertoe om lid te worden. En te betalen voor de cursus. Natuurlijk, de maatschappelijke noodzaak om op alle niveaus van de sport de paardvriendelijkheid en een ordelijk verloop van de wedstrijd te waarborgen. Hulde aan de KNHS dat ze dit nu zo oppakken. Maar ook om tegenwicht te bieden aan het gekraai van mensen die constant in de startblokken staan om hun eigen vereniging af te branden.

KNHS-bashers

Als toezichthouders gaan wij straks veel meer onwetende dan bewust onverantwoord handelende ruiters en begeleiders op een vriendelijke, opbouwende manier aanspreken. Maar mijn missie is ook om de onwetendheid onder de KNHS-bashers aan de kaak te stellen.

Dirk Willem Rosie

4 reacties op “Blog: De toezichthouder (1)

 • Karin

  Nog even en er zijn geen wedstrijden meer. Even los van het gebrek een vrijwilligers, zijn verenigingen vanwege de toegenomen kosten (o.a. door het inzetten van de toezichthouder!) genoodzaakt om het inschrijfgeld te verhogen. Mensen haken hierdoor af (helemaal in deze tijd) en zo verdwijnen er steeds meer wedstrijden in de regio. Alleen de grotere concoursen blijven straks over.

 • Sjak Arts

  De onwetendheid van KNHS critici aan de kaak stellen. Is toch geen taak van een toezichthouder. De KNHS moet met steekhoudende argumenten deze kritiek weerleggen. Keer op keer!
  Het op een vriendelijke, opbouwende manier aanspreken van onwetenden is uitstekend.
  Deze benadering past absoluut niet bij de BEWUST onverantwoord handelenden!!!!
  Deze groep vormt het grootste gevaar voor onze Social Licence to Operate! Deze groep staat namelijk vele malen meer in de spotlights en dus ook de media.
  Uit het FEI onderzoek blijkt ook dat bij deze groep de noodzaak tot verandering het geringst is.
  Het is dan toch niet meer dan logisch dat juist bij deze groep het toezicht; lees handhaving, het urgentst is.
  En meneer Rosie weet u al of de KNHS er sterk op gaat aandringen dat de toezichthouders , vooral op de subtop wedstrijden, het gebruik van de ‘tapert gauge’ gaan toepassen om toch in ieder geval wreedheden uit te bannen?
  Of blijft het toezicht houden bij educatie, omdat de KNHS, zoals ze dit zelf zeggen, geen ruitertje wil pesten ?
  Voor de groep ‘bewusten’ zal dit ruitertje pesten bittere noodzaak zijn om de nodige verandering te bewerkstelligen en zodoende zaken in eigen hand te houden.

 • Dirk Willem Rosie

  Beste meneer Arts,
  De KNHS dringt aan op twee dingen:
  1) handhaving van de regels, waardoor de wedstrijden voor alle ruiters en alle paarden ordelijk, sportief en plezierig verlopen
  2) open, opbouwende en als de situatie het toelaat (wat in de meeste gevallen zo zal zijn) vriendelijke communicatie met de deelnemers.

 • Sjak Arts

  Dank en waardering voor uw reactie meneer Rosie.
  Geen ruitertje pesten dus!
  En vooral niet bij de subtop om elke ophef en reuring te voorkomen.
  De regels toepassen zoals tot nu toe gebruikelijk, misschien een beetje voorlichting, maar vooral gezellig houden dus.
  En ook zij die bewust onverantwoord handelen ondanks dat ze beter weten vriendelijk vragen of de neusriem niet wat minder strak kan.
  Zou dat hun gedrag , hun jarenlange gewoontes, werkelijk doen veranderen?
  Eens kijken of we zo van die, zoals u het in een eerder artikel noemde, hang en wurg proeven af zijn volgend jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook