Ga naar hoofdinhoud

Natuurbeleid Oostvaardersplassen op de schop

Provinciale Staten van Flevoland hebben woensdagavond ingestemd met een voorstel om het natuurbeleid in de Oostvaardersplassen ingrijpend te veranderen. Zo moet er meer recreatie komen en minder grote grazers.

Er lopen nu ongeveer 4.500 edelherten, heckrunderen en konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Hoe deze groep grote grazers verkleind kan worden, moet nog  worden onderzocht. De Oostvaardersplassen vallen onder Natura2000, een netwerk van Europese beschermde natuurgebieden. De Oostvaardersplassen strekken zich uit van Lelystad tot Almere en is ongeveer 5.600 hectare groot.

Al jaren kritiek

Doordat er zoveel grote grazers zijn en de hoeveelheid ruimte beperkt is, is er al jaren kritiek op de Oostvaardersplassen. Vooral in de koude seizoenen groeit en weinig en is er ook weinig te eten voor deze dieren. Veel hiervan hebben de afgelopen winters niet overleefd door ondervoeding. Staatsbosbeheer wil zo min mogelijk ingrijpen in de Oostvaardersplassen, waardoor bijvoeren geen optie was. De vele kadavers die bleven liggen zorgden voor een naar gezicht.

Uit lijden verlost

In 2016 zijn er ruim 1.600 dieren uit hun lijden verlost door Staatsbosbeheer.  Het beleid van Staatsbosbeheer in het natuurgebied om zo min mogelijk in te grijpen, heeft de afgelopen jaren tot kritiek geleid. Critici vinden dat het gebied te klein is voor alle grote grazers die er rondlopen. In de strenge winter van 2013 zouden ruim 1.600 dieren zijn verhongerd.

Bron: Nu.nl/Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook