Ga naar hoofdinhoud

Selectieproces aanpassen

Coby van BaalenMet een aantal paarden waren wij afgelopen weekend in Uden om mee te rijden in de halve finale van de Subtop-kampioenschappen. Ik moet zeggen dat ik de gehanteerde selectieformule erg ongelukkig vond. Het is in mijn ogen geen voorbeeld voor Nederland als vooraanstaand dressuurland en het kwam op mij zelfs een beetje amateuristisch over.

Deelnemers rijden drie selectiewedstrijden, waarvan de beste twee tellen. Ruim zeventig combinaties plaatsten zich via deze selecties voor de halve finale. In Uden, waar de accommodatie op zich prima is, bestond die halve finale uit twee proeven. Beide telden ze mee voor het eindresultaat. Jaren geleden reden we nooit twee lichtetourproeven op één dag en als dat al eens gebeurde, werd het heel goed ingepland. In Uden ontstond ook nog eens het fenomeen dat één van de ringen niet helemaal op tijd liep.

Zo kon het zijn dat je als deelnemer direct na de Prix St. Georges – zonder dat je paard tijd had om op adem te komen – door moest naar de Intermédiaire I. Omdat het deelnemersveld in de lichte tour heel sterk is, zeg je als ruiter ook niet ‘ik rijd één van beide proeven op de helft van mijn kunnen’.

Daar komt nog bij dat de losrijgelegenheid in Uden niet optimaal was, juist omdat men in twee ringen tegelijk proeven liet verrijden. Het losrijterrein is twintig bij veertig meter. Op zich prima, maar met de bezetting van twee wedstrijdringen was het veel te druk. Je kon nog geen diagonaal oprijden en een keer flink gas geven. Alles krioelde door elkaar heen.

Wat mij veel beter lijkt, is om de selecties mee te laten tellen in de uiteindelijke plaatsing. Die rijd je tenslotte niet voor niets. Mijn keuze zou zijn geweest om alleen aan de beste dertig of hooguit veertig een uitnodiging te geven voor de halve finale. Die halve finale had ik dan uitgesmeerd over twee dagen. Op de ene dag rijdt de ene helft en op de tweede dag de andere helft. Iedereen rijdt maar één proef en ik zou dan kiezen voor de Intermédiaire I, aangezien de moeilijkheidsgraad van deze proef hoger ligt. Als de organisatie voor minder combinaties zou gaan en ze maar één proef laat rijden, kan men één van beide wedstrijdbanen gebruiken als losrijbaan. Zo voorkom je taferelen als afgelopen weekend in Uden en het is eerlijker voor de ruiters en paarden.

Wel moeten alle combinaties uit één klasse beoordeeld worden door één jurykoppel. Dat was afgelopen weekend ook niet het geval en zo vergelijk je toch appels met peren. Kwalitatief waren beide groepen niet gelijk en zo weet je nooit zeker of de beste combinaties afgevaardigd worden naar het NK.

Ook denk ik dat er een taak bij de ruiters ligt. Vorig jaar hebben wij niet meegereden in de halve finale en nu was het vooraf een beetje langs me heen gegaan hoe men zich moest kwalificeren. Ik begreep dat vorig jaar dezelfde procedure werd gehanteerd en dat toen ook al veel mensen hun bedenkingen hadden. Ik zie het als een gemiste kans dat er toen door de ruiters niet meer mee is gedaan richting KNHS. Als ruiters moeten we op dit soort momenten de handen ineen slaan en actie ondernemen. Anders blijft het alleen bij praten.

Coby van Baalen
Deze column verscheen vrijdag 24 februari 2012 in De Paardenkrant

6 reacties op “Selectieproces aanpassen

  • Dressuurruiter

    Goed en helder geschreven stuk.
    Twee proeven direct achter elkaar rijden vind ik in het M of Z al niet meer heel eerlijk en moet op dit niveau helemaal niet kunnen. Juist op zulke wedstrijden wil je het beste uit je paard halen, enige hersteltijd is dan wel zo prettig. Ik ben wel heel benieuwd of er iemand van de deelnemers gewoon even naar de jury of ringmeester is gestapt met het verzoek de tweede ring even een kwartiertje stil te leggen? Oplossingen kunnen ook eenvoudig zijn namelijk.

    Enne, Uden heeft een prachtige grote buitenbaan waar heerlijk losgereden kan worden. Gelukkig was het afgelopen weekend ook nog aardig weer. Keuze of dwang om binnen in de drukte los te rijden?

  • g

    En waarom word Wanroy niet meer gebruikt ?
    De twee groepen hadden inderdaad door dezelfde jury beoordeeld moeten worden vind ik ook.

  • Dressuurruiter

    Wanroij heeft helaas nog maar één 20×60 binnenbaan. De oude rijhal is een binnenspeeltuin geworden.

  • M

    Het was misschien mooi weer maar ik heb alleen maar een hele dikke laag hagel gezien in Uden.

  • Dressuurruiter

    In dat geval heb ik niets gezegd over buiten losrijden…Bij mij was het best goed weer.

    Maargoed, blijft vooral heel jammer dat er twee zware proeven direct na elkaar gereden moeten worden. Dat kan de topprestaties nooit ten goede komen.

  • inge

    Ik vind dat een organisatie hier niet aan voorbij mag gaan, Coby heeft duidelijk een punt…meerdere zelfs.

Reacties zijn uitgeschakeld.