Ga naar hoofdinhoud

Man en paard

Matthias Alexander Rath TotilasDe verkoop van Totilas leverde eind 2010 de boeiende vraag op hoe het beste dressuurpaard van de wereld zich onder een andere ruiter zou ontwikkelen. We kennen inmiddels het antwoord. Aan het succes van een topdressuurpaard kleeft – onzichtbaar – de kennis en het vakmanschap van degenen die hem hebben afgericht en gemanaged.

Matthias Alexander Rath en Totilas vertoonden vorig jaar zomer een neergaande lijn die uitmondde in een teleurstellend Europees kampioenschap. Ronduit gênant was hun optreden bij de hengstenshow van Paul Schockemöhle, twee weken geleden. Rath was vorig jaar al van de wal in de sloot geholpen door zijn eigen ‘klassieke’ instructeur Balkenhol en nu schreeuwde deze hele vertoning om de hulp van het team dat Totilas groot had gemaakt.

Maar Edward Gal is, sinds hij Gaston Glock achter de hand heeft, alleen geïnteresseerd in het terugkopen van Totilas. Dus riep Rath de hulp in van Sjef Janssen, nota bene de uitvinder van de Hollandse trainingsmethode. Een interessante actie die niet alleen hippisch Oranje, maar vooral het in Xenophon vastgeroeste Duitsland op z’n achterste benen bracht. Sinds het Duitse paardenblad St Georg foto’s van in ‘Rollkur’ getrokken paarden publiceerde, heeft heel paardrijdend Duitsland zich in de loopgraaf van de klassieke rijkunst verschanst en weigerde daar uit te komen, ook toen modern trainende ruiters mondiaal de overhand kregen.

Zelfs nu de neergang van Totilas het succes van de in Nederland ontwikkelde trainingsmethode onderstreept, blijft Duitsland onder leiding van Xenophon-baas Balkenhol in z’n schuttersputje hel en verdoemenis afvuren op Sjef Janssen, één van de succesvolste trainers ter wereld. Het is bijna zielig om te zien hoe het land van Steinbrecht zich vlijtig in een hoekje verft. Een week na de afgang van Totilas zag ik in dezelfde hal in Vechta, bij de hengstenshow van Blue Hors, dat het succes van Totilas ook weer niet helemaal op het conto van Edward Gal te schuiven is. Onder Edward Gal had Blue Hors Romanov iets meer houding en voorbeen dan onder Sune Hansen. Hij toonde drie goede gangen en wilde alles wel doen om zijn ruiter ter wille te zijn. Maar ik zag geen wezenlijk ander paard. Ook Edward Gal heeft geen toverstokje waarmee hij een paard, dat moeite heeft met sterke verzameling, kan klaarstomen voor Londen.

De conclusie is sportief gezien best bevredigend. Totilas kan het niet zonder Edward. En Edward kan het niet zonder goed paard.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen dinsdag 14 februari 2012 in De Paardenkrant.

15 reacties op “Man en paard

 • Jacques Rooding

  Er zijn vaker combinaties die niet bij elkaar passen. Die paarden verdwijnen geruisloos via de achterdeur naar een andere ruiter en weinigen die het opvalt. Bij Totilas is dat wat moeilijker. Het beste paard ter wereld wordt overal gevolgd. De combinatie met Rath klikt niet en dat wordt onder een vergrootglas door iedereen be(ver)oordeeld. Dat is een feit. Of Rath dit met een ander systeem krijgt opgelost weet ik niet. Misschien zouden de eigenaren samen met Rath aan tafel moeten gaan zitten om tot dit inzicht te komen en wellicht hun kaarten op een andere ruiter zetten.

 • Sonja

  In je column staat veel waar ik het mee eens kan zijn maar wat een goedkoop stukje tekst om het af te maken met “Totilas kan het niet zonder Edward en Edward kan het niet zonder een goed paard……” Amerikanen zouden zeggen “cheap trick”

  Totilas is en blijft een bijzonder paard wat helaas niet dezelfde taal spreekt als zijn huidige ruiter, zijn ruiter is, zoals je al zegt, niet in staat een andere taal te leren.

  Edward heeft met de zwarte Gribaldi zoon een geweldige combinatie gevormd helaas is dat door geld en machtsvertoon niet meer. Maar om te zeggen dat hij het niet kan zonder goed paard is gewoon niet waar. Geef hem tijd en hij gaat weer een fantastisch duo worden met weer een ander paard. Of dat Romanov wordt of een ander paard? de tijd zal het leren. Een sportpaard wordt goed door zijn ruiter en Edward gaat er weer 1 groots maken en daarna weer 1 en weer 1! Edward is in tegenstelling tot velen zeker geen “1 trick pony”!

 • marian

  @Sonja: Volgens mij bedoelt de heer Rosie alleen maar dat Edward geen tovenaar is. Een goed paard is een goed paard en een minder goede is een minder goede, óók als Edward er op gaat zitten.
  Dat betekent dus dat Totilas een goed paard is en dat Edward een goede ruiter is.
  En kunnen we dan nu eens ophouden met de discussie over Totilas? We weten het langzamerhand wel.

 • H. Paerels

  Je kunt je afvragen in hoeverre dit stuk van de heer Rosie een correct journalistiek artikel is.
  Het “stinkt”, mijns inziens.
  Één ding weet ik wel, dit mag dan de mening zijn van de heer Rosie, zijn mening is zeer zeker níet representatief voor geheel hippisch Nederland …!!

 • Lans

  Zeer slecht stuk,net of gal alles kan,zijn zakken vullen kan hij wel maar gunt iemand anders niets een zeer onsportive ruiter totilas heeft afgelopen weekend een zeer goede proef gereden maar daar hoor niets over.
  Raar hè nee want ga nee want dan heeft gal niets meer te schrijven.

 • Meta

  Misschien kan Johan Cruiff nog iets zinnigs toevoegen….. 😉

  Sorry maar het stuk heeft mi. een hoog “Telegraaf / Privé gehalte ” Ik vind dat zowel Edward Gal als Matthias Rath met een negatieve ondertoon omschreven worden.Het lijken mij allebei integere mensen,die het niet verdienen continu door de media belaagd te worden en zich te moeten verdedigen en bewijzen! Het zijn weer de bobo’s eromheen die over en weer met modder gooien (laster en schade)!

  Laten we vooral genieten van Man / Vrouw en Paard 😉

  http://www.youtube.com/watch?v=DVtZodFmcLU

 • MK

  Wat een vreselijk geschreven artikel, kan dhr. Rosie nog verder in de k… kruipen van Sjef??? Hij is echt niet de beste trainer van de wereld! Dat het Nederlandse team het goed doet heeft uiteraard ook met de ruiters/amazones en hun paarden te maken. En ik zou echt niet willen dat Nederland geassocieerd wordt met de rollkur! Dus noem het AUB niet de Hollandse training.
  En laat deze personen en paard toch een keer met rust. Matthias en Edward zijn gewoon 2 totaal verschillende (goede) ruiters en het is zeer begrijpelijk dat het gewoon tijd kost dat Matthias en Totilas een combinatie vormen.

 • theo brekelmans

  Gaarne ondertekenen en uw commentaar op http://www.petitionen24.com/totilas

  bezoek s.v.p. op Facebook:

  Totilas and all other horses

 • AC

  Ik heb hier een heel goed advies voor meneer Rosie: kijkt U eens naar de film “Stimmen der Pferde” van paardendierenarts Dr. Heuschmann.
  Ben (ook als Duitse) er absoluut niet mee eens geweest, wat St. Georg toed deed tegen Anky en Sjeff enz. maar wat U hier nu doet is eveneens te ver gaande!
  Tussen MAR en Totilas klikt het gewoon niet, maar heeft dit echt te maken met de manier van trainen?!? Of heeft het misschien eerder te maken met het ontbrekende gevoel voor dit paard, die EG wel gehad heeft? En met de drukte die op de schouders van MAR ligt? Vindt de antwoord gewoon voor jezelf… En kijk eens naar de film, er is zelfs van 3D animaties gebruik gemaakt, dus voor iederen goed te zien wat er binnen het paard gebeurt.

 • AC

  @Meta: bedankt voor de link 😉

  Vindt Fuege heerlijk te bekijken…

 • Nicole

  Gaat het om een paard, gaat het om de ruiter of gaat het om teamwerk?
  Paardrijden is als het dansen van een Tango, een goede Tango ziet er mooi uit, een slechte Tango is gestuntel.

  De mens kan van alles hopen, maar geen mens kan alles kopen.
  Met geweld en strijd komt niemand ergens, dat heeft Xenophon ooit heel goed beschreven. Rijden behoort er uit te zien alsof het paard geheel vrijwillig de bewegingen doet, is het met dwang en geweld dan is de schoonheid eraf.

  Smaken verschillen, maar rijkunst is een Kunst. Net als bij sport, sportiviteit hoort.

 • Hilde N.

  Met alle respect, persoonlijk vindt ik dit schrijven van dhr. Rosie van een dusdanig ‘journalistiek’ niveau, dat het een beginnend journalist al onwaardig is, laat staan van een hoofdredacteur….

  Prima dat iemand er voor kiest om zijn persoonlijke mening, want objectief is deze column natuurlijk allerminst, te ventileren. Maar doe dat dan op persoonlijke titel als je op deze manier wilt schrijven, en laat je functie achterwege. En om dan ook nog een, óók wereldwijd bewezen en zeer gewaardeerd, trainer als dhr. Balkenhol op deze manier te schofferen, dat geeft ook geen blijk van enige vorm van journalistieke ethiek.
  Dat iedereen zijn voorkeuren heeft hoort gerespecteerd te worden, maar ventileer die voorkeur dan ook met enige vorm van respect.

  Ik kan mij niet anders dan aansluiten bij H. Paerels. Ik zou mij, als ik in uw positie als leidinggevende en hoofdredacteur verkeerde, diep schamen voor deze pennevrucht.
  En mocht u toch nog eens een artikel van dit kaliber willen opschrijven, gebruikt u dan s.v.p. een forum als Bokt of zoiets. Deze column hoort daar thuis, en niet hier. Wat mij betreft is dit artikel een regelrechte belediging voor de, naar mijn idee, toch wat serieuzer of zo men wil, intelligenter, lezers en gebruikers van deze website.

 • L

  Jaa Meta helemaal mee eens! lekker genieten van gemie tussen ruiter en paard!

  http://www.youtube.com/watch?v=zKQgTiqhPbw

 • Astrid Appels

  Klein detail: Matthias Rath en Totilas zijn nooit door Balkenhol getraind. Van zodra het paard aangekocht was door Linsenhoff heeft enkel Klaus Martin Rath zijn zoon met Totilas getraind.

 • kmac

  AMEN! Finally someone says it like it is!

Reacties zijn uitgeschakeld.