Ga naar hoofdinhoud

LIVE-blog: Langehanenberg wint, Cornelissen en Gal twee en drie

Met grote overtuiging versloeg Helen Langehanenberg vanmiddag haar Nederlandse concurrenten in de strijd om de Wereldbeker. Met een foutloos en harmonieus optreden kwam de Reem Acra Wereldbeker 2013 zeer terecht in handen van Langehanenberg en haar imponerende atleet Damon Hill. De Duitse combinatie had geen hoge moeilijkheidsgraad nodig om 88,196% te scoren en Adelinde Cornelissen, die op Jerich's Parzival 86,214% behaalde, naar de tweede plaats te verdringen. Heel knap eindigde Edward Gal, na een technisch perfecte Kür, met Glock's Undercover op de derde plaats (84,446%).

De finalisten van de Wereldbekercompetitie tapten vandaag uit een heel ander vaatje dat twee dagen geleden in de Grand Prix. Het niveau in de Kür was behoorlijk hoog, al hoefde winnares Langehanenberg niet de technisch allerzwaarste figuren en opeenvolgingen aan te snijden om toch gedecideerd op het hoogste deel van het podium te eindigen. Damon Hill bewoog klokzuiver en als een bal elastiek door de proef, met alleen een onzuivere verzamelde stap als minismet op een fraai optreden.

Adelinde Cornelissen had het een stuk moeilijker. Jerich Parzival maakte achter meerdere balansfouten, ondermeer bij het verlaten van een piaffe en tot twee keer toe in de dubbele pirouettes. Imponerend was de vos wel in het algemene beeld en Cornelissen scoorde enorm met haar appuyementen, de piaffes waren voorbeeldig. Maar het gemak dat Damon Hill vandaag toonde in de oefeningen (waaronder goede piaffes) en de kwaliteit van zijn beweging leverden Langehanenber zonder discussie de Wereldbeker op.

Glock’s Undercover maakte ook in zijn eerste wereldbekerfinale diepe indruk. In uitgestrekte stap laat de Ferro-zoon punten liggen, de uitgestrekte draf was al weer wat royaler. En in alles wat met kracht, balans en expressie te maken heeft, gaf Undercover het hele veld het goede voorbeeld.

Het tegenovergestelde beeld tooonde Tinne Vilhelmson met Don Auriello. Met veel meer voorbeen dan achterbeen droeg de fraaie Hannoveraan zijn Zweeedse amazone naar de vierde plaats. Na een moeizame Kür, met problemen in de aanleuning, eindigde Isabell Werth op Don Johnson op de vijfde plaats. Marlies van Baalen en Miciano legden beslag op de twaalfde plaats.

Uitslag

Klik hier voor alle berichtgeving over de Wereldbekerfinales

LIVE-blog

16:24 Met enkele oneffenheden in een verder imponerende Kür op muziek moest Adelinde Cornelissen zojuist de wereldbeker afstaan aan haar grote Duitse concurrente Helen Langehanenberg. Zowel bij de overgang uit een piaffe als na de uitgestrekte draf ontstonden hakkeltjes en ook in de pirouettes maakte Jerich Parzival kleine balansfoutjes. Imponerend waren echter de drafappuyementen en de piaffes. Met 86,500% moest Adelinde Cornelissen zich tevreden stellen met de tweede plaats.

16:15 Imponerende Kür van Edward Gal, waar de liefhebbers van de dressuursport hun vingers bij aflikten. Briljante appuyementen, zowel in draf als in galop, voorbeeldige piaffes waar Glock’s Undercover moeiteloos in en uit draafde en schitterende opeenvolgingen van uitgestrekte galop en dubbele pirouetten. Met 84,446% gaat Edward Gal naar de tweede plaats. De laatste starter Adelinde Cornelissen begint nu aan haar Kür.

16:08 Met 82,661% rijdt Tinne Vilhelmson zich op Don Auriello onverwacht hoog in het klassement. De Kür van de Zweedse combinatie straalde zeker geen kracht uit, maar met zijn royale voorbeengebruik wist de fraaie Don Auriello de juryleden toch te imponeren. Goed voor een voorlopige tweede plaats.

15:57 Met een zeer royale score van 88,196% neemt Helen Langehanenberg met Damon Hill NRW de leiding over van haar landgenote Isabell Werth. Hoewel de moeilijkheidsgraad van de nieuwe Kür van Langehanenberg niet hoog ligt, grepen de juryleden na een foutloze en zeer harmonieuze proef naar imponerende cijfers. Wel zat er tussen de juryleden onderling toch ruim zeven procent verschil in de waardering. Als laatsten komen zo dadelijk Edward Gal en Adelinde Cornelissen in de baan.

15:47 Met 80,429% neemt Isabell Werth de leiding over van Valentina Truppa. Bij juryleden leidde de Kür van Werth en Don Johnson tot de nodige onenigheid. Er waren ook juryleden die de Duitse combinatie op de derde plaats hadden staan. De vier hoogstgeplaatste combinaties moeten nog rijden.

14:52 Halverwege de finale om de Wereldbeker Kür op muziek gaat de Italiaanse amazone Valentina Truppa overtuigend aan de leiding met een percentage van 79,696%. Haar paard Fixdesign Eremo del Castegno groeide in de wedstrijd. Waren de piaffes in het begin nog erg voorwaarts, aan het eind reed Truppa perfecte draaiende piaffes met één hand. Ook een fraaie Kür toonde Sidsel Johansen met Schianto. Met 75,393% staat deze Deense combinatie op de tweede plaats. Marlies van Baalen moet zich tevreden stellen met een voorlopige vierde plaats (70,286%).

14:00 Marlies van Baalen heeft de leiding moeten afstaan aan Lillann Jebsen vanwege de hogere moeilijkheidsgraad die deze Noorse amazone hanteerde. Jebsen scoorde met Pro-Set (v. Jetset D) 71,679%. Na vier combinaties staat Van Baalen op een tweede plek.

13:35 Met een lach op haar gezicht kon Marlies van Baalen na de Kür het Scandivian verlaten. Het tweede en beslissende optreden met Miciano zag er heel anders uit dan de Grand Prix van eergisteren, die bol stond van spanning en verzet. De ring ziet er in de Kür-finale dan ook een stuk rustiger uit dan donderdag bij de opening van de wereldbekerfinale. Direct bij binnenkomst sloeg Marlies van Baalen rechtsaf  om Miciano aan de ‘enge’ hoek, waar hij eergisteren nog zijn verzet pleegde, te laten wennen. In het begin van de Kür was Miciano nog wat gespannen, maar in de loop van het optreden werd de vos losser en imponeerde hij in de tweede uitgestrekte draf en in de piaffe-passage opeenvolging aan het slot van de proef. Met 70,286% gaat Marlies van Baalen voorlopig aan de leiding.

Doordat haar Grand Prix-proef met een zeer gespannen en kijkerige Miciano eergisteren in het water viel, komt Marlies van Baalen vanmiddag om half twee al als tweede aan start van de Wereldbekerfinale Kür op muziek in Gothenburg. De wedstrijd begint om 13.20 uur met de Kür van de Canadese combinatie Jamie Irwin/Lindor’s Finest.

Edward Gal – eergisteren met Glock’s Undercover tweede in de Grand Prix – gaat om 16.05 uur als één na laatste van start. De Wereldbekerfinale wordt om 16.15 uur afgesloten met de Kür van Adelinde Cornelissen en Jerich Parzival, teleurstellend vierde in de Grand Prix.

Dit blog volgt de wedstrijd op de voet!

Bron: Horses

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook