Ga naar hoofdinhoud

Baltic-dochter Fancy Roos VDL valt op

Baltic VDL

Op de eerste keuringsdag in het Friese Boijl zijn er 18- spring en 10-dressuurmerries ster verklaard. Inspecteur Bart Henstra sprak van een nette keuring voor wat betreft de springpaarden, bij de dressuurpaarden lag het niveau aanzienlijk lager. Uitschieter van de dag was Fancy Roos VDL (Baltic VDL uit Alpen Roos VDL ster v.Goodtimes) van VDL Stud uit Bears, die met 80 punten voor exterieur en 85 voor het springen werd ster verklaard.


“Fancy Roos VDL is een grote merrie van 1.73 met een mooi sportmodel. Ze heeft een goede rug- en lendenpartij en ruim voldoende lengte. Ze galoppeert met veel kracht en afdruk. Bij het springen is ze vlug van de grond, laat ze een hele goede techniek zien en beschikt ze over veel vermogen. Voor zowel de techniek als de galop hebben we haar 90 punten kunnen geven”, licht Bart Henstra toe, die samen met Arnold Kootstra de paarden beoordeelde. Ook voor de draf, die zich kenmerkt met veel afdruk, ontving Fancy Roos VDL 80 punten. Twee merries werden met 80/80 ster(waardig) verklaard. Fresia V. Olivia VDL (Cardento uit Nolivia keur pref v.Nimmerdor) van f/g VDL Stud uit Bears kreeg voor het vermogen zelfs 85. “Een rassige merrie van 1.64m, met goede verhoudingen in haar model en hard fundament. Ze springt iets op haar eigen manier maar valt op met haar vermogen.” De Nabab de Rêve-dochter Ninananna d’Ive Z (uit Insenza d’Ive Z v.Indoctro, fokker Isabelle van Eeckhout uit Outer Ninhove (B.)) van VDL Stud moet nog aan aanvullende eisen voldoen voordat zij vanuit het register A definitief ster kan worden. “De Nabab-merrie heeft ras, en een aansprekend, langgelijnd model. De galop is heel patent en ze kan daarin goed schakelen. Ze liet een gelijkmatige verrichting zien bij het springen met een goed lichaamsgebruik en techniek. Voor dat onderdeel kreeg ze ook 85 punten.” Daarnaast waren er nog vijf merries die voor 80 punten hebben gesprongen in Boijl, waaronder de met veel reflexen springende, voorzichtige Zirocco Blue VDL-dochter Faizemieka (uit Azemieka VDL sport-spr v.Darco) van fokker Alison Moore uit Canada, die speciaal voor de keuring was overgekomen naar Nederland en hier haar fokproduct ster zag worden (75/80).

Inspecteur Dirk Reijne beoordeelde de dressuurpaarden samen met Klaas Iwema. Tien merries werden ster, waarvan Fanirma (Zhivago uit Tanirma ster prok sport-dres v.De Niro, fokker Stal Hyperion) van Harrie van Middelaar en Aris van Manen de enige uitschieter was. Zij kreeg 80/80. “We hebben vandaag alle dressuurpaarden in Friesland gekeurd en helaas was dat een matige keuring. Fanirma is wel een opvallende merrie, ze staat goed in het rechthoeksmodel en heeft veel ras en uitstraling. Ze liet een goede stap en draf zien met houding en beentechniek. In de galop bleef ze wat gespannen.” Moeder Tanirma presteerde zelf in de Lichte Tour met Sarah van Fessem en Imke Schellekens. Daarnaast waren er nog drie merries die 80 punten voor beweging scoorden, en de zesjarige EPTM-spr sport-dres prok merrie Ciekarla V (Veron uit Tiekarla V ster pref v.Corland, f/g H. Veenstra uit Feerwerd) van Gea Veenstra uit Groningen werd ster.

Vandaag staan in Boijl wederom springmerries op het programma.

Bron: JS voor KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook