Ga naar hoofdinhoud

Deens stamboek schorst ruiter Anders Hoeck voor een jaar wegens onacceptabel losrijden

Anders Hoeck met Hesselhøj Double Up op de WK in Ermelo Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De Deense dressuurruiter Anders Uve Sjøbeck Hoeck is voor een jaar geschorst door het Deense stamboek. Per direct mag de ruiter een jaar lang geen paarden voorstellen op stamboekevenementen. De reden daarvoor is volgens het stamboek onacceptabel losrijden op een merrietest. Hoeck gaat in bezwaar tegen de schorsing.

Het onacceptabele losrijden heeft volgens het stamboek plaatsgevonden op een merrietest op 19 augustus. Birgitte Tribler, een official van de Deense paardensportbond, was op die merrietest om toezicht te houden op het losrijden.

Geweldadig en onaanvaardbaar

Tribler constateerde dat de warming-up van Hoeck op de driejarige merrie JJ Sophie (v. Sezuan) ‘gewelddadig en onaanvaardbaar’ was. Tribler sprak Hoeck daar meerdere keren op aan. Die waarschuwingen negeerde Hoeck en zo besloot de organisatie om Hoeck al voorafgaand aan zijn proef uit te sluiten van deelname.

Tuchtcommissie: Jaar schorsing

De zaak kwam bij de tuchtcommissie terecht, waar de zoon van Hans Jorgen Hoeck (de man achter de bekende Stoeterij Hesselhoj) de kans kreeg om zijn visie op de gang van zaken toe te lichten.

De tuchtcommissie kwam tot een schorsing van een jaar met directe ingang (waardoor Hoeck geen paarden kan voorstellen – aan de hand of onder het zadel – op de Deense elitekeuring komend weekend.

Bij die beslissing kan het een rol hebben gespeeld dat Hoeck al eerder voor een maand door het Deense stamboek werd geschorst omdat hij deodorant op de neus van een merrie had gesprayd.

Bezwaar

Familie Hoeck meldt op Facebook dat zij in bezwaar gaan tegen de beslissing en het niet eens zijn met de bevindingen van Tribler. In een uitgebreid statement van de advocaat van de familie wordt gemeld dat videobeelden van het losrijden geen ‘geweldadig en onaanvaardbaar’ losrijden laten zien, daarnaast laat de video volgens de advocaat ook zien dat Tribler Hoeck niet meerdere waarschuwingen heeft gegeven.

Daarnaast zegt de advocaat dat de beslissing van de tuchtcommissie niet op de juiste manier is genomen met té korte deadlines waarbij Hoeck zich onvoldoende kon verweren.

Bron: DWB/Eurodressage

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.