Ga naar hoofdinhoud

Geen Morssink-hengsten meer in Celle

Exclusief
Valentino (Now or Never x Belisar)
De vijftienjarige Now or Never-zoon Valentino (mv. Belisar) was een van de hengsten uit de fokkerij van wijlen Frans Morssink, die 'politiek asiel' kreeg in Hannover. Landgestüt Celle heeft de hengst nu verkocht naar Canada waar hij ter dekking komt te staan bij de Dreamscape Farm in Langley. Daarmee staan er geen Morssink-hengsten meer in Celle. 

Het einde van een tijdperk. Dr. Burchard Bade, voormalig directeur van het Landgestüt Celle, was fan van de hengsten van Morssink. Hij haalde Now or Never M en een rits van zijn zonen uit de fokkerij van Morssink naar Hannover. Die zijn nu allemaal verkocht. Alleen vader Now or Never M is nog in bezit van het Landgestüt Celle. De 22-jarige hengst staat (natuurlijk) ter dekking bij de collega’s van Staatsstoeterij Marbach.

Akkefietjes

Frans Morssink, die in het najaar van 2006 om het leven kwam na een trap van een paard, trok na een rij van akkefietjes met het KWPN met zijn hengsten naar Hannover. De Limburgse hengstenhouder, die naam maakte met de volbloedhengst Saros xx, diens zoon Belisar en de hengst Pandoer, kreeg meerdere keren de deksel op de neus bij het KPWN. Dat begon in 1992 toen Morssink in de clinch kwam te liggen over het verzekeringsgeld van Saros xx, die bij een verkeersongeval om het leven was gekomen.

Now or Never M

In 1998 kocht Morssink de kampioen van de KWPN hengstenkeuring Now or Never M (Voltaire x Nimmerdor) voor een flink bedrag. Now or Never legde zijn verrichtingstest met succes af en bleef gehandhaafd voor de fokkerij na het nakomelingenonderzoek. Morssink gebruikte de hengst op zijn eigen merries en bracht zijn zoon Toronto in 2002 voor op de eerste bezichtiging. Daar moest de hengst, die bij het publiek zeer geliefd was, het doen met het sterpredikaat.  Morssink besloot na die teleurstelling Now or Never op dat moment niet langer in Nederland te houden.

Celle

Via Jan Wagemans hoorde hij dat dr. Burchard Bade, toen nog directeur van de staatsstoeterij Celle, interesse had in Ticino, een Now or Never-zoon. Na een aantal gesprekken bleek dat Bade ook wel voelde voor vader Now or Never en de pachtcontracten werden ondertekend.  Later haalde Bade ook Toronto naar Celle, die met veel succes zijn Duitse verrichtingtest afsloot. Toronto werd al eerder verkocht naar Amerika.

Uccello

Morssink besloot het in 2003 en 2004 nogmaals te proberen bij het KWPN. Hij bracht in 2003 Uccello (v. Now or Never M) voor in de eerste bezichtiging, die in Den Bosch werd aangewezen voor het verrichtingsonderzoek. De test in Nederland legde hij nooit af, omdat dr. Bade na een hengstenshow zijn zinnen ook had gezet op deze Now or Never-zoon. Uccello werd in 2016 naar Polen verkocht.

Twee beste vossen

In 2004 dacht Morssink twee beste vossen van Now or Never te hebben en meldde ze aan voor de eerste bezichtiging van de KWPN hengstenkeuring. Vallado (mv. Saros xx x Important) viel al snel af en de geweldig bewegende Valentino (mv. Belisar x Pandoer) werd  – onder gejoel van het publiek – naar huis gestuurd in de derde bezichtiging.

Toen Morssink zich ook nog bij de KWPN-tuchtcommissie moest melden na een positieve dopinguitslag bij Valentino, keerde hij Nederland definitief de rug toe en richtte hij zijn pijlen volledig op Duitsland.

Beide naar Canada

Vallado en Valentino vervolgden hun loopbaan in Nedersaksen. In het najaar van 2005, een jaar voordat Morsink overleed, legden ze de 300-dagentest in Adelheidsdorf met zeer goed gevolg af. Beide hengsten stonden bovenaan in de uitslagenlijsten met goede punten voor zowel de dressuur als het springen. Nog steeds staat Valentino hoog op de FN-fokwaardeschatting met 154 punten. Vallado vertrok al eerder naar Canada, en nu is Valentino zijn halfbroer achterna gegaan.

Viscount

Valentino dekte de afgelopen jaren niet veel. Door een ongeluk in 2012 kon hij niet meer worden uitgebracht in de sport en verloren de fokkers interesse. Valentino blijft nog wel via diepvriessperma beschikbaar en het Landgestüt Celle heeft sinds 2011 een zoon van Valentino op het station: de Hannoveraans geprimeerde Viscount, een van de publiekslievelingen van de keuring in 2011, die destijds voor 270.000 euro werd aangeschaft.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook