Ga naar hoofdinhoud

OC-nakomelingenonderzoek roept vragen op

Foto Lonneke Ruesink
Een jonge merrie die als jaarling in het KWPN-nakomelingenonderzoek een negatieve beoordeling ‘D’ krijgt, maar als driejarige röntgenologisch gezond wordt verklaard. Dat overkwam een verbouwereerde fokker uit het noorden van het land. Reden voor hem om verhaal te halen bij het stamboek.

Het was louter toeval dat de fokker zijn jaarling, na de negatieve beoordeling in het nakomelingenonderzoek, niet naar de slager bracht. In plaats daarvan bleef de merrie op het land lopen om twee jaar later als röntgenologisch volstrekt acceptabel bevonden te worden.

De vraag rijst of er meer paarden zijn die op zeer jonge leeftijd een negatieve score krijgen en daardoor zelfs het loodje moeten leggen, terwijl ze hadden kunnen uitgroeien tot goede sportpaarden. Ook kan je je afvragen of de fokwaarden voor KWPN-hengsten die uit het onderzoek voortvloeien wel correct zijn.

Drie keer nadenken

Volgens dierenartsen en het KWPN is OC(D) dynamisch en kan de mate waarin een paard dit heeft vooral op jonge leeftijd nog veranderen. Het erfelijke aspect van OC is bij een jaarling betrouwbaar aan te tonen, maar dit wil nog niet zeggen dat het paard later ‘ongezond’ zal zijn. Een goede reden voor een (op)fokker om nog eens drie keer na te denken voordat hij zijn jaarling met OC(D) afschrijft aan de hand van het nakomelingenonderzoek.

Lees vrijdag een uitgebreid artikel in De Paardenkrant.

11 reacties op “OC-nakomelingenonderzoek roept vragen op

  • Petra Bijdevaate

    het geeft ook aan hoe goed het voor een jong paard is om in het land te lopen!

  • Crista Wielsma

    Wij hebben een 2.5 jarige hengst gekeurd voordat hij het land in ging op OCD gevoelige plaatsen, hij had oc, toegestaan door het kwpn. Ik haal hem uit het land om te kijken of het wat wordt. Komt een klant langs, die wil hem kopen, moet opnieuw gekeurd worden, niks aan de hand! 2 verschillende dierenartsen hebben gekeken naar de oude fotos, en snappen niet dat dit op zijn 1ste rapport stond. Het paard was dus eigelijk meer waard, en zeker niet weg gegaan voor de hengstenkeuring als hij 100% was geweest………….hoe is dit mogelijk dan in nog geen half jaar tijd.

  • alie wekema

    Ik was er al helemaal geen fan van om dat te doen. Wij werden dat 2 jaar geleden ook “verplicht” om dat te doen bij 2 merries. Voor mij had dat niet gehoeven. Wat een geldverspilling is dit vooral omdat er nog van alles kan veranderen bij een jong paard.Het zegt voor mij weinig voor de fokkerij van de hengst, je hebt toch ook nog een moeder die misschien niet helemaal “goed” is op de foto? Daar wordt niet naar gekeken.
    Het kan ook net andersom gebeuren. Wel goed als jaarling en later toch een bemerking.
    Ik snap trouwens ook niet dat je een jaarling naar de slager brengt als de uitslag niet geheel positief is.

  • Edsko Takens

    Zo lang er geen DNA aantoonbaarheid is voor OC(D) houd ik het er op dat alle paarden aanleg voor OC(D) hebben, alleen dat de mate waarin verschillend is. Anders was het er al lang uit gefokt.

  • Tom Janssen

    Ik dacht dat het algemeen geweten was dat OC(D) problemen bij jonge paarden kunnen verdwijnen.Bij ons in Belgie hebben toch meerdere dierenartsen die veronderstelling en zegt men pas vanaf 18 maanden foto’s te nemen .Daarom begrijp ik ook niet dat er bij jullie (KWPN) enters en veulens worden gecontroleerd op OC(D).
    Over de erfelijkheid ervan wil ik het volgende kwijt nm. OC(D) is recessief erfelijk d.w.z. het moet 2x aanwezig (mannelijk gen en vrouwelijk gen )om als Fenotype(werkelijk) tot uitting te komen. Als het als Genotype aanwezig is langs 1 zijde (man. of vrouw.zijde) kan het ook 1 of meerdere generaties overslaan.

  • I. Dubbeldam

    Het is toch al lang bekend dat een paard daar overheen kan groeien. Volgens mij al bij het paardenproefbedrijf in Lelystad. En ook dat hoe meer een paard buiten loopt, hoe groter de kans is dat je er op latere leeftijd niks van terugziet. Maar inderdaad wel lekker kostenplaatje dat eigenlijk waardeloze info geeft

  • Maarten Aerts

    Op zich is het hele OC(D)-verhaal sowieso al compleet overtrokken è.
    Oké, iedereen heeft graag zo weinig mogelijk risico’s, maar zijn er al eens onderzoeken gevoerd naar de verhoogde kans op blessures bij paarden met OC(D)? Zoja, dan zou ik die heel graag eens kritisch doornemen, want zelf heb ik ze nog niet gevonden (en toch al achter gezocht).
    Menig dierenarts zegt overigens hetzelfde, met er aan toegevoegd dat het voor hen makkelijk verdiend geld is, terwijl de onfortuinlijke fokker met een quasi onverkoopbaar paard zit, hoe goed die ook mag zijn.
    Het roept bij mij echter wel vragen op hoe een kraakbeenstructuur op zo’n korte tijd zo van vorm kan veranderen… op 2 jaar tijd van een D, dus een los kraakbeenfragment, naar acceptabel… waar is dan dat stuk naartoe? Ingekapseld in nieuw kraakbeen?

  • jos wouters

    Dit is niets nieuws,dat dit gebeurd.Je komt het vaker tegen.
    We zien vaak zelfs bij de 3 en 4 jarige paarden dat de ene dierenarts wel een goedkeuring uitschrijft ,terwijl een andere hetzelfde paard afkeurd,ook hierin worden mensen misleidt.BIJ afkeuring word er vaak geruimd.Maar uit eigen ervaring blijkt dat ik een hengst verkocht met 4 keer 3 op de foto s nu op 15 jarige leeftijd nog altijd springt op 145m wedstrijden,terwijl als 2,5 jarige werd gezegd,over 5 mnd hangt hij aan de haak.Andere ervaringen ook meegemaakt,en ook hierbij zag je later dat paarden er niet slechter door presteerde in de sport.

  • Marian Raven

    Onze 3-jarige merrie van Singapore willen wij verkopen. Omdat Singapore, volgens het onderzoek, grotere kans op OCD vererft, hebben wij haar laten keuren voor prok. De foto’s waren volgens de dierenarts ‘verbazingwekkend goed’. Ze had dan ook alleen maar nullen in haar beoordeling van de gewrichten. Prok-certificaat in de tas. Hartstikke mooi.
    Vraag bij mij is dan: Wordt dit bij de al aanwezige informatie gevoegd en kunnen dit soort paarden de classificatie van de hengsten nog bijstellen? Zo ja, dan had zo’n hengst toch niet gecastreerd hoeven worden en had hij nog geleefd?
    Zijn de paarden uit het vooronderzoek alleen geröntgend op jonge leeftijd, of op oudere leeftijd weer? Met andere woorden: Is het onderzoek echt volledig geweest, of zijn er misschien verkeerde aannames gedaan?

  • De Boer

    Zolang er bij het KWPN hengsten goedgekeurd worden met OCD ben ik sceptisch over dit onderzoek. Dan zouden alle hengsten die OCD in de genen hebben uit de goedgekeurde lijst moeten worden gehaald. De fokkerijraad zegt dat de fokkers zelf moeten beslissen of ze met een OCD”besmette”hengst willen fokken. Dit zgt genoeg over het hele traject. Of het is een en al vriendjes politiek.

  • Hippo's Eternity, Marielle de Vries - Behrens

    Ik had een 2½ jarige hengst röntgenologisch laten keuren 14 jaar geleden. Hij had OC in zijn knieën en zou volgens Utrecht geopereerd moeten worden. Heb ik niet laten doen. Dit paard heeft in Nederland tot ZZ-zwaar dressuur gelopen zonder problemen en hij gaat nu een nieuwe dressuurcarrière in Duitsland tegemoet. Hij is nu 16½ jaar oud! Röntgenfoto’s zijn vooral goed voor de portemonnee van de dierenarts, geeft verder alleen een hoop onrust. Paarden moeten in de wei, elke dag minstens 8 uur, hun hele leven!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.