Ga naar hoofdinhoud

Stijger van de Maand: Tangelo van de Zuuthoeve

Tangelo van de Zuuthoeve (v. Narcos II)
Eigenaar Johan Venderbosch was meteen verkocht toen hij Tangelo van de Zuuthoeve voor de eerste keer zag. De door René Vets gefokte voshengst maakte de verwachtingen helemaal waar en is nu – op 23-jarige leeftijd – populairder dan ooit bij de fokkers. Niet zo gek ook, met nakomelingen als Tobago Z en Darry Lou. Sinds kort staat de hengst op de tiende plaats van de HorseTelex Results Ranking, tijd om hem Stijger van de Maand te maken.

Tangelo van de Zuuthoeve werd geboren bij familie Vets in Lier en speelt daar nog altijd een belangrijke rol. Hij werd als jonge hengst afgewezen door het BWP en dat is René Vets het stamboek tot op zijn sterfbed kwalijk blijven nemen. “Ik weet nog goed dat er BWP-volk langs wilde komen vlak voordat mijn vader stierf, maar die kwamen er niet in. Hij zette ze gewoon weer buiten. Dat had nog steeds met Tangelo te maken”, vertelt Conny Vets, de dochter van René Vets.

Thunder en Tangelo

In 1996 werden er bij familie Vets twee bijzondere hengstveulens geboren: een Narcos II uit de halfbloedmerrie Olympia van de Krekebeke (Laudanum xx x Ramiro Z x Almé x Gotthard) en een Argentinus uit de SBS-merrie Jura van St. Maarten (Nimmerdor x Lord x Thuswin xx x Fokus II). Die twee hengsten, Tangelo en Thunder van de Zuuthoeve, bleven bij de familie Vets en werden voorgesteld op de BWP-keuring. “Daar werd Tangelo afgewezen en Thunder goedgekeurd. M’n vader had alle vertrouwen in beide hengsten. Van Tangelo zei hij altijd: dat wordt m’n topper. Natuurlijk was dat niet helemaal serieus – want hoeveel kun je zeggen van een jong paard – maar het was absoluut een paard met iets bijzonders en de teleurstelling was groot toen hij niet werd genomen.”

De ene deur sloot, maar een andere ging open. Vanwege de afwijzing besloot familie Vets de hengst te verkopen en zo kwam Tangelo van de Zuuthoeve naar Nederland. Achteraf heeft die afwijzing dus nog niet zo verkeerd uitgepakt.

136 internationals

Inmiddels is Tangelo een preferente hengst bij het KWPN. In de internationale sport liepen er van Tangelo het afgelopen jaar (maart 2018 – maart 2019)  136 nakomelingen en hun prestaties zorgen voor een 10e plaats op de HorseTelex A-ranking. Het grootste uithangbord voor Tangelo is natuurlijk Tobago Z (mv. Mr Blue), die op dit moment met Daniel Deusser misschien wel het beste springpaard ter wereld is en de ene zege aan de andere rijgt. Een andere topper is de door Roelof Bril gefokte Darry Lou (mv. Nabab de Reve) van Beezie Madden. Ook de resultaten van Hermelien van de Hooghoeve (Tangelo x Thunder) –   een combinatie van de twee Vets-toppers uit 1996 – liegen er niet om en dan is er ook nog Laura Renwicks Bintang II (mv. Orlando).

In De Paardenkrant van deze week komen ook Tangelo-ontdekker Roelof Bril en zijn eigenaar Johan Venderbosch aan het woord over de hengst. Wat maakt het succes van zijn nafok? Lees de krant hier. 

Bron: De Paardenkrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.