Ga naar hoofdinhoud

Techniek en reflexen brengen Lupina (v. Grandorado) 87 punten

Willem Greve met Grandorado TN (v. Eldorado van de Zeshoek) - Foto: Paardenkrant-Horses.nl

Lupina (v. de Grandorado TN) was de uitschieter in de springrichting op de IBOP in het Friese Sonnega. Ze ging naar huis met een score van 87 punten. In het algemeen was er een goede gemiddelde kwaliteit op deze IBOP. Vooral in de springrichting slaagden veel merries.

Bij de springmerries slaagden elf van de veertien deelnemende merries. De NMK-merrie Lupina (Grandorado TN uit Epina keur IBOP-spr sport-spr van Berlin, fokker H.J.H. Bonenkamp) van W.B.J. Platzer uit Nieuw Schoonebeek deed een geweldige verrichting onder Jurjan Bloem en kwam uit op een totaal van 87 punten. Ze slaagde met een 9,5 voor de reflexen en een 9 voor de techniek. “Lupina liet een hele goede, constante verrichting zien. Ze springt heel vlug, met veel afdruk en is telkens heel snel boven. Ze is scherp, lijkt voorzichtig en kan boven de hindernis goed naar voren doorschakelen”, licht inspecteur Bart Henstra toe. “Ze springt met een hele goede voorbeentechniek, veel lichaamsgebruik en maakt de sprong achter heel goed af. Bovendien behoudt ze steeds goed het overzicht.”

Ook Luna Balia boven de 80-punten

De eveneens driejarige Luna Balia SMH/SVN (Cornet Obolensky uit Gin Gin Balia SMH elite sport-spr PROK d-oc van Chin Chin, fokker Minne Hovenga en Stal Van Nobelen) van F.C. Nienhuis uit Beetsterzwaag kwam ook uit op een score boven de 80 punten. Met 8,5-en voor techniek, vermogen en instelling slaagde ze met 81 punten. “Deze Cornet Obolensky-dochter is een langgelijnde, grote merrie die nog wat aan kracht kan winnen. Bij het springen is alles op de plek; ze springt met een goed lichaamsgebruik, veel gemak en overzicht. Zonder spectaculair te zijn liet deze merrie zien verstand van springen te hebben en daarbij laat ze zich al goed rijden.”

Dubbelslag bij dressuurmerries

Van de acht dressuurmerries slaagden er vier. De door Wim Hoogeslag gefokte Lafayett (Ebony uit Washington A elite IBOP-dres sport-dres pref prest PROK van Flemmingh) van de Chileense eigenaar Mario Vargas liep onder Vai Bruntink als best scorende dressuurmerrie naar 83 punten. “Deze merrie heeft een zuivere stap, en draaft met een extra voorbeengebruik. Ze kan daarin heel goed schakelen, heeft veel balans en afdruk. Datzelfde beeld zien we in de galop, waarin deze Ebony-dochter met veel balans, houding, afdruk en lichaamsgebruik beweegt.”

Dankzij een 9 voor de rijdbaarheid kwam ook La Diva (Gamble H uit Wilrita elite IBOP-dres sport-dres PROK van Haarlem, fokker A. Rijpma uit Lieveren) van dezelfde eigenaar, Mario Vargas, uit op een goede score. Deze merrie werd afgelopen zomer, destijds nog in eigendom van Jan Brouwer, verkozen tot CK-kampioene van Groningen en scoorde nu onder het zadel 80 punten. “La Diva zou wat resoluter mogen stappen, maar draaft met een goede houding en aanleuning. Ze beweegt lichtvoetig, heeft een goed gebruik van het achterbeen en in galop valt daarnaast ook haar goede bergopwaartse tendens op. Bovendien blinkt ze echt uit met haar goede rijdbaarheid, mede dankzij haar opvallend goede balans”, aldus Henstra.

 

Bron: KWPN / Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook