Ga naar hoofdinhoud

Martin Fuchs haalt dan toch eindelijk goud

Update
Ook briljante paarden kunnen fouten maken. En misschien kwam die ene fout van Explosion W wel doordat Ben Maher zijn Chacco-Blue-zoon zo graag van die balk van steilsprong 9 af wilde houden. Hij gaf een paar ophoudingen voor een extra galopsprong, het hoofd van Explosion W ging omhoog en de fout werd gemaakt.

‘Slechts’ zilver voor Ben Maher dus. En goud voor Martin Fuchs! Eindelijk, na twee keer wereldzilver op rij. Eerst vorig jaar in Tryon en afgelopen april bij de wereldbekerfinale in Göteborg. Met een loepzuivere ronde, waarbij de tijd hem weinig kon schelen, loodste Fuchs zijn ervaren crack Clooney (v. Cornet Obolensky) gemakkelijk naar slechts één strafpunt voor tijd.

Brons voor Jos Verlooy

Brons voor de ijzersterk rijdende Jos Verlooy, die evenmin acht sloeg op de toegestane tijd en Igor (v. Emerald) na een weekje power jumping nog geweldige sprongen liet maken.

Duitsers op 4 en 5

Twee Duitse combinaties visten net naast de medailles. Simone Blum kreeg in de driesprong een foutje, waardoor haar kansen al op voorhand waren verkeken. Marcus Ehning stoomde met de vechtjas Comme Il Faut op naar plaats 5.

Fouten voor beide Zweden

De Zweedse toppers Peder Fredricson en Henrik von Eckermann kregen beide een dure balk aan de benen. Ze eindigden op de plaatsen 6 en 7. Direct na de Zweedse combinaties slaagde Jos Verlooy waar de Zweden faalden. Verlooy wilde maar één ding: van het hout afblijven en een medaille veilig stellen. Daarin slaagde de jonge Belg op briljante wijze.

Halfnaakte demonstranten

Een groepje demonstranten kon Marc Houtzager niet van een fraaie ronde zonder hindernisfouten afhouden. Van links en rechts stormden een stuk of vier demonstranten met teksten als ‘Stop horse slavery’ op hun lijf geschilderd het parcours binnen waar Houtzager en Calimero zojuist aan waren begonnen.

Pandemonium

Het was plots één groot pandemonium, van rond rennende demonstranten en van parcourshulpen en beveiligingsmensen die hen achterna zaten, maar ook van het luidruchtig reagerende publiek. Maar al dat spektakel deerde ruiter noch paard. Met alleen een tijdfout kwam Houtzager met Sterrehof’s Calimero (v. Quidam de Revel) aan de finish. Die fout werd hem vervolgens door de jury kwijtgescholden.

Fysiek zwaar

De tweede en beslissende omloop om de individuele Europese titel was kort (10 hindernissen), maar fysiek heel zwaar. De combinatie van oxer 3, driesprong 4 en oxer 5 haalde veel kracht uit de paarden. Het laatste EK-ontwerp van parcourbouwer Louis Konickx leek een optimale kans voor Ben Maher om zijn fenomenaal springende Explosion W veilig naar goud te loodsen. Maar dat pakte anders uit.

Maher favoriet na eerste omloop

De grote favoriet voor de individuele Europese titel maakte in de eerste omloop zijn faam helemaal waar. Ben Maher floot met de freak Explosion W over de eerste manche alsof het een L-wedstrijdje was. Met de tweede omloop nog te gaan hield ook Martin Fuchs zicht op de titel. Na zijn gave ronde op Clooney bleef de onderlinge afstand tussen de nummers 1 en 2 van het voorlopige klassement binnen één balk.

De tussenstand na de eerste manche:

1) Ben Maher – 0.62

2) Martin Fuchs – 3.46

3) Jos Verlooy – 5.68

4) Simone Blum – 6.21

5) Henrik von Eckermann – 7.56

6) Peder Fredricson – 8

7) Marcus Ehning – 9.56

8) Antonio Almeida – 12

9) Marc Houtzager – 12.20

Verlooy gepasseerd

Na slechte ritten van andere toppers, levert Martin Fuchs met routinier Clooney een gave nulronde af. Naaste concurrent Jos Verlooy krijgt met de op dit niveau nog onervaren Igor een foutje. Fuchs passeert Jos Verlooy in het klassement om de medailles.

Fouten van toppers

Daniel Deusser en Tobago Z verslikken zich in de afsluitende combinatie: acht strafpunten, en daarmee een slechter resultaat dan dat van Marc Houtzager. Ook Steve Guerdat en Bianca maken fouten in de laatste lijn. Houtzager stijgt in het klassement, ook al omdat Gregory Wathelet en Nevados met twee balken aan de benen binnen komen.

Nulrondes

Zowel titelhouder Peder Fredricson als zijn landgenoot Henrik von Eckermann slaagt erin de nul op het scorebord te houden. Het kan dus wel degelijk: de tijd halen én de balkjes laten liggen. Simone Blum herhaalt vervolgens dit kunststukje

Laatste balkje voor Marc Houtzager

Wanhopige geluiden uit duizenden kelen: de laatste balk van het parcours van Marc Houtzager valt toch nog uit de lepels, hoewel de benadering van die afsluitende dubbelsprong ideaal was. Ook nog netjes binnen de lastig te halen tijd. Maar ja, die laatste…

Comme Il Faut en Ehning als eerste helemaal foutloos

Startnummer 13 van de eerste manche om de individuele Europese titel bleef als eerste helemaal foutloos. Ook de tijd was geen probleem voor de niet groot galopperende Comme Il Faut. In rengalop ging het naar de laatste, technisch gepositioneerde combinatie. Maar de hengst van Marcus Ehning wilde geen fout maken.

Schuttert staakt de strijd

Frank Schuttert bracht Lyonel D erg dicht aan de voet van de triple bar, het eerste onderdeel van de driesprong. De gevolgen waren desastreus: fouten op de triple zelf, op de uitsprong én op de steil die volgde op vijf galopsprongen. Met zoveel hout aan de benen was het een verstandige keuze om vroegtijdig het parcours te beëindigen.

Live te volgen

Het EK springen wordt vandaag beslist in de individuele finale. Voor Nederland mogen Frank Schuttert en Marc Houtzager nogmaals in actie komen. De gehele wedstrijd is live te volgen via de NOS (NPO 1 of livestream).

Heel goed te doen

Het parcours van de eerste manche om de individuele titel is heel goed te doen. Alleen de tijd speelt een belangrijke rol. Alle combinaties hebben tot dusverre één of meer tijdfouten. Alleen Kevin Staut en de zeer verrassende Portugees Antonio Almeida slagen erin om de schade tot die ene tijdfout te beperken.

Vloeiende lijnen

Opnieuw vloeiende lijnen, die de paarden ‘lekker’ laten springen, met enkele goed op te lossen bottlenecks. Daaronder de hoge en smalle, zandkleurige steilsprong op vijf passende galopsprongen na de driesprong en de Rabo-oxer na de sloot (in een wending aan te rijden).

Technische lijn

De laatste lijn is de meest technische: een keuze tussen 4 en 5 galopsprongen, van de enorme Dura Vermeer-oxer naar de afsluitende dubbelsprong, bestaande uit een steilsprong op één galopsprong gevolgd door een oxer. Paarden met voldoende galop zullen hier in vier galopsprongen geen problemen ondervinden.

Leider: Ben Maher

Slechts twee combinaties (Jos Verlooy/Igor en Martin Fuchs/Clooney) bevinden zich in de tussenstand binnen één balk van leider Ben Maher met de door Willie Wijnen gefokte KWPN-er Explosion W.

Handige links

(live)uitslagen
livestream FEI
livestream NOS
startlijst

Bron: Horses.nl

6 reacties op “Martin Fuchs haalt dan toch eindelijk goud

 • Jan Jonas

  Dit soort demonstraties zullen wij met paarden evenementen in de toekomst meer verwachten. Dierenactivisten grijpen hun kans, omdat zowel politiek als organisaties van evenementen waar dieren in voor komen, te zwak zijn om hierop adequaat te kunnen reageren. Dit soort activisten zijn tot alles instaat denk bijvoorbeeld aan de moordenaar van Pim V
  Fortuin, hij kwam uit die hoek van dierenactivisten. Dierenactivisten gaan heel ver. Het laatste bericht hoorde ik , dat deze gewetenloze mensen een manage met paarden en al in Amsterdam in brand willen steken.

 • Willem

  Ze zijn helemaal doorgeslagen de dierenactivisten, eerst in Boxtel bij een varkensbedrijf binnen dringen met een heel aantal mensen , en nou als Marc aan het rijden is gewoon de piste binnen rennen , als de regering niet harder gaat optreden tegen deze onbenullen gaat het helemaal fout in dit land

 • Gaby

  Je moet bij elkepaarden evenement dit soort debiele mensen in de gaten houden en zelf als paarden liefhebber opkomen voor de sport en paard. Mocht je iets verdachts zien gelijk ingrijpen met meerdere mensen vasthouden en politie af laten handelen.
  Maar laat ze nooit in de ring komen, voor de veiligheid van ieder die zich in de ring begeeft en/of het terrein begeeft .

 • Heleen Cramer

  Dit was een domme-dozen actie die waarschijnlijk vooral contraproductief werkt. Ze zullen wel smullen van hun selfies vanavond. Maar toch…. pas op. Veel paardenmensen zijn conservatief en willen niets weten van al te veel veranderingen in hun geliefde wereldje. Maar de gestage druppel holt de steen uit. Kijk naar de Zwarte Piet discussie; die roetveeg Piet zal er komen. En in het verleden heeft activisme ook veel goed gedaan. Denk aan het treurige lot van ketting- en trekhonden. Nog niet zo lang geleden hoor. Dat is ook niet van zelf opgehouden. Blijf genuanceerd.

 • tony v

  Je moet zeker die activisten geen podium geven in de media want daar kicken ze op zwijg erover in alle talen. Als senior met 50 jaar ervaring in het houden van paarden weet ik dat heden den dage 95 procent van de paarden super verzorgd worden was vroeger ooit anders. Mensen worden slimmer en alleen het beste is goed genoeg voor hun edele dier en dan bedoel ik niet degene die hun paard 23 uur in een stal laten staan.

 • Dick de jong

  Alle vormen van extremisme zou moeten worden bestraft als terrorisme.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.