“Als je een paard iets leert, dan zal hij dat voor vele jaren onthouden, zelfs als je in de tussentijd niet geoefend hebt”, zegt Lansade. “Dit betekent ook dat een paard slechte ervaringen niet makkelijk vergeet. Jaren later kan zo’n ervaring weer de kop opsteken.”
De onderzoekers deden bij 26 paarden testen. Twee jaar geleden waren er met dezelfde groep paarden testen uitgevoerd naar verschillende trainingsmethoden. De ene helft kreeg voedsel als beloning wanneer ze een opdracht goed uitvoerden. De andere helft werd gestraft met een stoot lucht, wanneer ze de opdracht niet uitvoerden. In de tussenliggende twee jaar is er niet met de paarden getraind op deze specifieke oefeningen. Toch voerden beide groepen probleemloos hun taak uit, ongeacht het temperament van het paard.
Wanneer de beloning en de luchtstoot achterwege bleven, stopten de paarden echter met het uitvoeren van de taak. Lansdale nam waar dat op dat moment het temperament van het paard een rol ging spelen. De meer angstige paarden bleven het langst doorgaan met hun taak, ook wanneer er geen voedsel meer tegenover werd gesteld. Bij de taak waar de straf van de luchtstoot tegenover stond waren het juist de minst gevoelige paarden die het langste doorgingen. Volgens Lansdale is verder onderzoek nodig om de precieze invloed van het karakter te bestuderen.
Bron: Horses / The Horse
Dit was volgens mij al heel lang bekend. Tenminste ik wist dit al zolang ik in de paarden zit. En dat is toch al gauw een jaar of 35.
Interessant, hoewel ik denk dat er – zeker in dit verhaal – opgepast moet worden met de termen “angstig” paard (hier in relatie gebracht tot die paarden die positief beloond werden, dus hoezo is dat gemeten?) en “gevoelig” paard bij die paarden die “straf” kregen: niet alle paarden zijn nerveus en extravert, je hebt ook zeer vele “kalme” binnenvetters, van wie je mogelijkerwijs niet zou verwachten dat ze toch wel degelijk hypergevoelig zijn! Ik denk dat dan eerst een grondig onderzoek naar temperament gedaan moet worden voordat je ze in categorien splitst..
Helemaal mee eens R. Breimer de “echte” paardenmensen weten dit al lang. Maar ja tegenwoordig moet je alles onderzoeken en luister je niet meer naar mensen met ervaring