Ga naar hoofdinhoud

Aangifte tegen stoeterij, BVA Auctions en curator vanwege verwaarlozing *Update 2*

Foto: Piepvandaag.nl
PiepVandaag.nl doet aangifte tegen de voormalige eigenaren van de failliet verklaarde stalhouderij Meijer, de curator en veilingsite BVA Auctions vanwege ernstige verwaarlozing en mishandeling van paarden. Een Shetlandpony die vorige week verkocht werd via veilingsite BVA Auctions was zo ernstig verwaarloosd dat in overleg met de dierenarts werd besloten het dier te euthanaseren.


Hester de Groot bracht samen met paardentandarts Ronald Slob via de veilingwebsite een bod uit op de te koop staande Shetlander en een eveneens te koop aangeboden schouwhengst. Ze bleken de hoogste bieders en gingen de dieren maandag ophalen. De Groot en Slob troffen de dieren aan in een ernstig vervuilde stal. De schouwhengst bleek vermagerd en de Shetlandpony kon nauwelijks meer lopen door twee gekantelde hoefbenen en zwaar misvormde hoeven. Daarbij was ze ook nog eens hoogdrachtig. De pony was volgens het paspoort zes jaar oud, maar de tandarts schat de leeftijd van het dier op basis van het gebit op minimaal vijftien jaar. “Ik maak mij zorgen over de eveneens geveilde Friese merries die allen te boek stonden als 2- en 3-jarige. Toen ik ze bekeek had ik al snel door dat ook hier niet veel van klopte. Het wekt de indruk dat er sprake is van frauduleuze paspoorten van het EASP. Het EASP is trouwens een Arabieren stamboek waar noch een Shetlander noch een Groninger schouwhengst in thuishoren”, aldus Slob.

De Groot en Slob besloten na het ophalen van de paarden direct door te rijden naar de dierenarts. Daar werd besloten de Shetlander in te laten slapen.

Tegen de eigenaren van de de stoeterij, BVA Auctions en de curator wordt door onder andere PiepVandaag.nl aangifte gedaan wegens verwaarlozing en mishandeling van dieren. Ook tegen de voorzitter van EASP wordt aangifte gedaan.

Lees het volledige verslag op Piepvandaag.nl.

Bron: Piepvandaag.nl

Update 17-2 21.24: Reactie Karel de Lange, voorzitter EASP, aan horses.nl: “Wat u vertelt is nieuw voor me. Ik weet van geen aangifte tegen mij.”

Het EASP is een door de NVWA (voorheen PVE)-geaccepteerde paspoort uitgevende instantie. Over de gechipte paarden zegt de EASP-voorzitter: “Een van onze chippers zal deze paarden van een chip hebben voorzien. Waarschijnlijk heeft er nog nooit een paspoort bij deze bewuste Shetland pony gezeten. Dan vraagt de chipper naar de leeftijd die de eigenaar opgeeft. Het is niet altijd mogelijk om in de mond van het paard te kijken. Ik vermoed dat hier geen opzet in het spel is geweest. Het gebeurt wel vaker dat er een aantal paarden snel gechipt moet worden, bijvoorbeeld voor een markt.”
Update 18-2 10.48: Karen Soeters namens Piepvandaag.nl reageert: “Vandaag of morgen zullen wij aangifte gaan doen, met meerdere partijen tegelijk.”

32 reacties op “Aangifte tegen stoeterij, BVA Auctions en curator vanwege verwaarlozing *Update 2*

 • Bert

  Nou, Karel de Lange we zullen je missen op horses.nl. Slimme zet van het EASP.

 • Joop

  Shetlander, EASP?
  Wat is uberhaupt het nut van het EASP?

 • Minipaardenopvang Poppenwier

  De dierenarts is net zo goed in gebreke gebleven! Als je deze merrie een chip gaf dan had de dierenarts alleen al aan haar ademhaling kunnen horen dat het mis was. En wat voor bril had diegene nodig om niet te zien dat er iets niet klopte aan haar hoefjes. En idd Karel de Lange, leg mij maar eens uit wat voor nut het dan heeft een geaccepteerd paspoort….. Als niks hoeft te kloppen?! Ik zou heel graag na afgelopen maandag die discussie met u aangaan!!

 • Minipaardenopvang Poppenwier

  O ja, de reactie van Minipaardenopvang Poppenwier is dus de reactie van Hester de Groot die in bovenstaand stuk word genoemd.

 • E. M.

  Waar zijn we dan mee bezig meneer de Lange? Een chipper die niet even de moeite neemt om de lippen van het paard te openen… In het paspoort stond 1-5-2010. dan zie je een paar gave nieuwe snijtanden.

  Wat is de waarde van een vals paspoort? Dat de pony verhandeld mag worden.

  Dit is paspoortfraude! Dit paspoort is met opzet niet naar wasrheid ingevuld. Dikke punt.

 • Renata

  Tja, Karel de Lange. Sta je nu met je mond vol tanden. Terwijl je anders altijd een grote mond hebt oa hier op horses.nl.

 • papagroom

  Om eerlijk te zijn vindt ik de onverschilligheid van Karel nog schokkender dan het artikel.

 • i

  Als ik dit lees zie weer dat een paspoort met chip echt niet waterdicht is

 • Henk

  Als je als organisatie regels wilt opleggen onder het motto zo moet het en zo zal het
  dan ook geen kop in het zand steken als er een (fout) word gemaakt
  Dit geval lijkt meer op een vrienden dienst of ons kent ons
  Zodra er geld mee gemoeid is krijgen we vaak deze (fouten) bewust of onbewust ?????
  Nalatigheid ten opzichte van de pony ten volle aanrekenen aan de stalhouderij Meijer.
  Van een kale kip kan men niet plukken zal het dan wel weer zijn.
  Maar huize traliezicht is hier misschien de beste oplossing.

 • Nick

  Laten we niet voorbij gaan aan de mensen die schuldig zijn aan de verwaarlozing.. Dat zijn toch echt de voormalig eigenaren.. En zij gaan nu gewoon verder onder een andere naam!!!

 • Tineke

  Wat een schandalige zaak. Er zijn hier gasten bij betrokken die zich kapot moeten schamen!!!Ben eigenlijk ook wel benieuwd onder welke naam, Nick.

 • Tineke

  Piepvandaag; heel goed wat jullie doen! Succes!

 • Tilly

  Dat de pony verwaarloosd is staat buiten kijf maar om iemand of iets daarover te veroordelen moet gefundeerd zijn en dan niet op emoties maar feiten en die feiten t.a.v. registratie zijn als volgt:

  EU geeft verplichting: alle eenhoevige dieren moeten een paspoort hebben of van een paspoort worden voorzien.
  Voor stamboekloze paarden zijn dit de zogenaamde blanco paspoorten dus geen afstamming alleen signalement, leeftijd plus chipnummer.
  Alle stamboeken hebben de verplichting om deze stamboekloze paarden van een blanco paspoort te voorzien dus ook het EASP. Je kunt deze paarden dus aanmelden bij welk stamboek dan ook.

  Om dit voor deze paarden te kunnen regelen wordt vaak rechtstreeks een chipper benaderd of door de eigenaar of voor het merendeel handelaren.
  Aan de andere kant kunnen zij, welk stamboek dan ook, benaderen en vragen of het betreffende stamboek een chipper uit de regio kan sturen.

  Echter in eerste instantie moet door de DA een INR document worden opgemaakt, dit kan alleen door een DA worden gedaan, niemand anders, kortom verplichting. Op dit INR formulier moet worden vermeld leeftijd en signalement. De DA kan dan natuurlijk ook zelf chippen.
  In dat geval stuurt DA INR document naar chipper en chipper regelt met stamboek paspoort. Beide, zowel chipper als stamboek hebben het paard nooit gezien hoeft ook niet, gebeurt in principe ook nooit. Kortom gewone gang van zaken t.a.v. regelgeving en verplichting van het hebben van een paspoort.

 • Miranda

  Breek me de bek niet open over valse paspoorten en paspoorten die slordig of zonder controle worden afgegeven. Veelal betreft het zogenaamde bloedpaarden. Deze zijn gebruikt als laboratoriumratten ten behoeve van het medicijn Premarin. Dit komt in het paspoort te staan, maar dat wil niemand, dus koop je gewoon een passend paspoort van een ander paard of zeg je dat het beest nog maar drie is en nog nooit een paspoort heeft gehad. Ik heb momenteel een zwart paard dat als bruin in het paspoort staat. De chip klopt, dus slordigheid. Zelfde verhaal voor ene bruine die hier kwam met een witte vlek in de manen en dus als bont in het paspoort staat.

 • Lisette

  In Belgie worden paarden zonder stamboom in geen enkel stamboek opgenomen. Ze krijgen een paspoort van de Belgische overheid waar duidelijk in staat dat er geen stamboom bekend is. Bovendien mogen hier alleen erkende dierenartsen chippen.
  Helaas gaan er in Belgie ook dingen fout, maar zo erg als dit…

 • van vliet

  er moet altijd aangifte gedaan worden bij verwaarlozing van dieren.
  daarbij een hoge straf opgelegd.

 • Ron

  Uit verhalen is naar voren gekomen dat de Ponies het feitelijke bezit waren van een Grand-Prix Amazone die ze daar achter heeft gelaten om de curator niet met lege boxen achter te laten. De verhalen komen van de voormalig werknemers. De waarheid zal zeker niet ver ernaast zitten daar deze Amazone om wederhoor is gevraagd. Het enige dat ze, als antwoord op onze vragen, heeft gedaan is direct de foto’s van de Ponies van haar FB verwijderd. Onderzoek loopt. Volgens opgave was ze al 14 jaar eigenaar en dus is de leeftijdsfraude en naams-verandering (pony heette Junior officieel) bewust uitgevoerd. Nogmaals het zijn nog geen feiten enkel verklaringen van betrokkene.

 • Linda

  Ja Karel de Lange, en nu? Krijgen we nu geen ellenlange uitleg met allemaal citaten die je zelf ergens gegoogled hebt? Be benieuwd naar je reactie. Je weet immers toch altijd zo goed hoe het wel moet?

 • p.g.j.de jong

  Ik vind het schandalig dat dit gebeurt alles draait alleen maar om geld en men moet gauw over gaan tot persoonlijke aan sprakelijkheid zodat a) de curator de bak in gaat die wil zelf eerstzoveel mogelijk innen, liefst tonnen!
  b) bva , die de zorgplicht heeft en dus heel snel veiling af moet zijn
  c) net als een slechte advokaat voor jaren schorsen, als je ze in hun portemonnee raakt doet het pijn want het zijn criminelen dus ook zo behandelen vast zetten en kaal plukken
  p.jong

 • CAMMETJE

  SCHANDALIG ZEG!!!!! Heb hier geen goed woord voor over, ook brengt dit schade aan BVA auctions, ik zou niet snel bieden op een paard wat door hun geveild gaat worden, straks word je weer genept. BVA verdiend hier ook een standje. Maar vooral ook stalhouder Meijer, die verantwoordelijk is aan mishandeling en valsheid in geschrifte mag hier niet zomaar mee wegkomen.

 • Karma Paard

  Het is schandalig dat deze pony langdurig verwaarloosd is. Zij stond op stal en was eigendom van grand prix amazone die al tijden naarbuiten ttreed als de boegbeeld van eenbedrijfwat supsupplementen op de markt brengt. Hoe geloofwaardig is dat nog? Zeggen dat je je paarden die rommel geeft zodat ze goed kunnen presteren maar ondertussen je eigen Shetlander verwaarlozen. Wat is dat voor raars?

 • marieke

  Geen goede reclame voor deze amazone! Wat ben ik blij dat ik mijn paard hier niet naar toe heb gebracht voor training! The Iron Spring Farm zal blij en trots zijn dat er een paard van hun staat. Ben erg benieuwd hoe dit allemaal af gaat lopen?!? Ik hoop dat sponsoren etc zich per direkt terugtrekken! Ook nog belonen voor zulke ernstige daden!

  Op haar website staat……….zie hier onder………..Erg triest! Mooie praatjes maar zeer slechte daden!!!!!

  (…)

 • robert de vries

  Sponsoring van dat soort mensen?

  Even verantwoordelijk………….

  Haar woorden…………..Wat je erin stopt, krijg je ook eruit…

  Klopt!!!!

  Dus………………
  Horka…………
  Superhorse………….
  Macrider……………..

  Wij kopen jullie producten zeker niet………….

  Allemaal iemand de hand boven het hoofd houden…………

  Met de billen bloot………………en opsluiten zonder daglicht 18 jaar lang……….

 • a brink

  Schandalig de keer zijde van de medaille was er nou echt niets over voor deze pony dat de wereld zo in elkaar zit.en inderdaad roept dit ook mijn vraagtekens op wat de werking in van dat soort producten ??

 • Dick de Jong

  @ Robert de Vries,

  Ik vind uw opmerkingen kant nog wal raken, wat kunnen de sponsors er aan doen?

 • Karma Paard

  Sponsoren kunnen er niets aan doen maar het is wel hun uithangbord die dit gedaan heeft, iedereen moet dit weten diemag toch nooit weer gebeuren

 • Frans Westerhuis

  Wil een ieder die een paard of paarden heeft gekocht op de BVA veiling te Marienheem mij met spoed contacten. [email protected]

 • robert de vries

  Dick de Jong
  Omdat zoals ik al zei dit wel als uithangbord wordt gebruikt door de sponsoren. En dat ik nogmaals vindt dat je dit soort mensen dus niet moet steunen maar straffen.

  Deze ‘merken” is inderdaad niks aan te rekenen alleen ik vind nu dit boven water is gekomen dat ze haar niet meer mogen steunen in welke vorm dan ook. Als bedrijf in de paardensport maak je dan toch een statement vind ik.

  Er zijn ongetwijfeld ruiters die enorm goed voor hun paarden zijn en die sponsoring wel verdienen……..

  Toch?

 • Karma Paard

  Dat bedoel ik nou, het is toch niet de bedoeling dat zo iemand nog ondersteunt wordt. Op verschillende sites worden reacties weggehaald en zo wordt dit in de doofpot gestopt! Dat mag niet gebeuren! Deze pony had geen stem, die zijn wij! Dus laat al die mensen stoppen zich om te draaien en hand boven hoofd te houden. Want mensen die dieren mishandelen moeten geen dieren meer hebben….

 • a brink

  De sponsors kiezen er zelf! Deze pony hadden geen keus heel triest maar helaas ook heel waar. En ikben ook van mening dat de doofpot techniek hier niet kan en mag. Er zijn nu mensen die zich belangeloos inzetten ik denk dat die beter een sponsor kunnen krijgen !

 • Petra

  Dit is niet de eerste keer dat er compleet foute informatie over een veilingpaard verteld wordt aan potentiele kopers. Ik ken diverse gevallen persoonlijk. Zieke paarden als gezond verkopen. In een mond wordt niet gekeken. Zolang een dier voor de wet een ding is zal dit niet veranderen. Voor de curatoren zijn het ‘ kavels’ ipv levende wezens. Een kavel dat zo veel mogelijk moet opbrengen, al is het de slager die dat hoogste bedrag biedt.
  Oudere en zieke dieren zonder economische waarde zullen hier de dupe van zijn. En dat MAG niet en daarom: een verbod op het veilen van dieren en hun rechtspositie van ding naar dier met rechten veranderen!!

 • Marjolijn

  De intrinsieke waarde van het dier wordt al erkend in de wetgeving. Helaas volgen er weinig concrete veranderingen op voor wat betreft verhandelen etc. Lijkt me de volgende stap…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.