Ga naar hoofdinhoud

Kamervragen over Zuidlaarder voorjaarsmarkt

Exclusief
Marianne Thieme, fractievoorzitter Partij voor de Dieren
Fractievoorzitter van Partij voor de Dieren, Marianne Thieme, heeft gisteren kamervragen gesteld over de voorjaarsmarkt van Zuidlaren. Aanleiding hiervoor was het bericht van de Dierenbescherming die stelde dat er 'opnieuw veel mis was op de paardenmarkt Zuidlaren'. Thieme vroeg staatssecretaris Van Dam ondermeer hoe hij nu denkt over het Protocol Paardenmarkten.

Volgens Thieme, die zich baseert op het verslag van de Dierenbescherming waarin geconcludeerd wordt dat er ondanks beloften van gemeenten en marktorganisaties om verbeteringen door te voeren, er opnieuw tal van misstanden zijn geconstateerd.

Thieme doelt hier op verkeerd of te kort aangebonden pony’s, het optillen van pony’s aan de staart, het harde tikken uitdelen met een stok, het ontbreken van drinkwater en het onder invloed zijn van handelaren waardoor zij niet in staat waren hun dieren te verzorgen, agressief gedrag van handelaren tegen dierenwelzijnsorganisaties, het van dieren staan in modder, het vermijden van dierenartsinspecties door handelaren en de aanwezigheid van paarden met tekenen van verwaarlozing.

Het Protocol Paardenmarkten, dat nu vijf jaar oud is wordt volgens Thieme zodanig vaak met voeten getreden dat het mislukt is en dat dus het welzijn van paarden niet op een acceptabele wijze gecombineerd kan worden met de economische activiteit van een paardenmarkt.

Ook stelt Thieme dat het uitdelen van premies aan paardenhandelaren verkeerd gebruik is van belastinggeld.Tenslotte vraagt ze de staatssecretaris of hij het acceptabel vindt dat via de paardenmarkt de droes- en rhinobesmetting zich kan verspreiden.

De NVWA, die op de Zuidlaardermarkt inspecties namens de overheid verrichtte, meldt desgevraagd dat vanwege de gestelde kamervragen  er pas uitingen naar de pers gedaan zullen worden als de kamervragen door staatssecretaris Van Dam beantwoord zijn.

Ook de organisatie van de Zuidlaardermarkt onthoudt zich om deze reden voorlopig van commentaar.

Lees hier de volledige kamervragen

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook