Ga naar hoofdinhoud

Paard overleden door esdoorn zaden

Gisteren is een paard overleden die zaden van de Esdoorn heeft gegeten. Het paard kreeg hiervan atypische myopathie; een levensbedreigende spierziekte bij paarden. Bijna 75% van de paarden die deze ziekte krijgt, overleeft het niet, en daar behoorde helaas het paard van Henk ter Heide ook bij.

Ter Heide vertelt dat het drie jaar oude paard in de wei de “vliegertjes” ofwel de zaailingen opgegeten heeft. Henk wist dat de esdoorn bladeren giftig zijn, ruimt deze ook netjes op, maar wist niet dat de zaailingen ook giftig zijn.

Spiercellen

Dierenarts Martijn van der Linden legt uit: “De gifstof komt in de maag en wordt via de darmen opgenomen in het bloed. En die gaat eigenlijk vooral de spiercellen beschadigen.” Atypische myopathie noemt men dit. De symptomen die kunnen wijzen op atypische myopathie zijn: spierstijfheid, spiertrillingen, zweten, onderkoeling, liggen en niet meer op kunnen staan, en de urine is vaak koffiekleurig.

Behandeling

Wanneer de gifstof in het bloed is gekomen, moet een dierenarts verschillende infusen toedienen om zo het gif uit de spieren te spoelen. Daarnaast krijgt het paard ontstekingsremmers en pijnstillers om de spierfunctie te helpen. Bijna 75% van de paarden met atypische myopathie overlijden binnen drie dagen aan de gevolgen. Paarden die het wel overleven, kunnen hartritmestoornissen krijgen als gevolg.

Bron: De Stentor/Paardenkrant-Horses.nl

Eén reactie op “Paard overleden door esdoorn zaden

  • Wybrich

    Vertel ook even dat waterbakken goed schoongehouden moeten worden in de wei, hier kan ook blad in zinken en dezelfde gifstoffen afgeven met dood tot gevolg door atypische myopathie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook