Ga naar hoofdinhoud

Carl Hester: ‘Dubbele standaard bij FEI moet verdwijnen’

Carl Hester met Nip Tuck. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

De Britse dressuurruiter Carl Hester geeft in een opiniestuk voor het Britse paardenblad 'Horse and Hound' de internationale paardensportfederatie ervan langs. "In het dressuurreglement staan geloof ik wel zeven pagina's vol met regels over de optoming... en dan kunnen ze in de internationale endurance met bitten en neusriemen wegkomen die zelfs de Spaanse inquisitie niet bedacht zou hebben!"

Hester refereert aan de ophef die enkele weken geleden op sociale media ontstond over de nogal pijnlijk uitziende neusriem van een endurance-paard bij een internationale wedstrijd in Al Wahtba in Abu Dhabi. De FEI heeft beterschap beloofd, maar vooralsnog geen nieuwe regels uitgevaardigd. In de endurance bestaan momenteel geen regels voor de optoming.

‘Dubbele standaard’

Hester zegt in zijn column: “Dit is slecht voor het dierwelzijn, maar ook voor de FEI. Het is een dubbele standard. Natuurlijk moet de FEI de endurance-sport niet loslaten, dat zou alleen maar tot versplintering leiden en misstanden op hun beloop laten. De internationale sportfederatie zou er voor moeten instaan dat er regels zijn en dat officials die regels handhaven, net als in de andere disciplines.”

Als voorbeeld noemt Hester twee dressuurjuryleden die in de aanloop naar de Olympische Spelen in Rio werden geschorst, wegen nationalistisch jureren. “Maar in de endurance zijn te veel voorbeelden te noemen van belangenverstrengeling en het aan de laars lappen van de regels.” Hester roemt journaliste Pippa Cuckson, die regelmatig bericht over misstanden in de sport en ook over de strakke neusriem in Abu Dhabi schreef.

“Er is een commissie mee bezig, dus laten we hopen dat er iets verandert” aldus Hester.

 

Bron: Horse & Hound / Horses.nl

 

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook