Ga naar hoofdinhoud

Dinja van Liere wint debuut: ‘Rollo is een echt proevenpaard’

Update
Dinja van Liere met Duval's Sir Rollo. Foto: Melanie Brevink - Van Dijk
Op Geldrop Hippique debuteerde Dinja van Liere vandaag met twee paarden succesvol in een hogere klasse. Na de Hippiade-titel in het ZZ-Licht liep Duvals Sir Rollo (v. Romanov) in zijn eerste proeven ZZ-Zwaar met 69,286% naar de overwinning en met 66,929% naar de derde plek. Daarnaast reed Van Liere haar Pavo-topper Haute Couture (v. Connaisseur) op haar debuut in het ZZ-Licht naar de twee winnende scores van van 72,143% en 75,000%.

De zesjarige Sir Rollo scoorde in de eerste proef en hele rits zevens, 7,5-en en verschillende achten. “Dit was de eerste keer op een nieuw niveau en dan is het toch een beetje afwachten”, vertelt Dinja van Liere. “We hadden nog wel wat dingetjes en kleine haperingen, maar over het algemeen ben ik heel tevreden. Over hoe hij liep, aanpakte en ook over de score.”

Beetje chaos

In de tweede proef liep het duo wat foutjes op. “In de eerste keertwending kwam Rollo wat terug. Toen ik hem iets naar voren zette kregen we een dribbeltje. En in de middengalop over de diagonaal gaf Rollo een bok. Dat was een beetje een chaos”, vervolgt Van Liere lachend. “Dat waren een paar drieën en lelijke stukken. Maar Rollo is nog hartstikke jong, mist de ervaring dus het is helemaal logisch.”

Goed leerstukje

“De eerste proef liep heel goed en in de tweede was Rollo een beetje moe waardoor hij het net niet helemaal volhield. Maar voor nu ben ik hartstikke tevreden. Het was een goed leerstukje en Rollo heeft laten zien dat hij het kan”, vervolgt de amazone die van plan is de ruin dit seizoen op selecties voor de KNHS Indoorkampioenschappen uit te brengen.

Drie slagen anders

Ook met Haute Couture maakte Van Liere indruk. De zesjarige merrie, die vorig jaar de Pavo Cup won en dit jaar derde werd, liet zien ook op hoger niveau uit te blinken. “Na de Pavo Cup van afgelopen zomer hebben we thuis rustig door geoefend. Maar het ZZ-Licht is echt drie slagen anders dan een Pavo-proefje.”

Honderd procent

“Haute Couture heeft vreselijk veel talent en ik werd heel blij van de proeven van vandaag. Met een paard met zo veel expressie is het ZZ-Licht met veel korte lijnen en kort draaien best moeilijk. Maar ze geeft zich altijd voor honderd procent. Hoe ik haar kon terugzetten in de hoeken en daarna weer naar voren kon was echt wow, echt geweldig! In de eerste proef hadden we nog wat slingertjes maar in de tweede snapte ze het beter. Het was gewoon super”, jubelt Van Liere over haar ritten met de dochter van Connaisseur die goed waren voor dikke scores.

Verder vooruit

Van Liere wilde Haute Couture eerst rustig laten wennen aan het ZZ-Licht, maar inmiddels denkt ze al verder vooruit. “Na vandaag denk ik dat ze niet meer zoveel hoeft te wennen. Omdat ze het zo goed oppakt start ik haar misschien ook wel gelijk door in het ZZ-Zwaar.”

Nauwelijks ervaring

Zowel Sir Rollo als Haute Couture leidde Van Liere vanaf jongs af aan op. “Toen ik voor mezelf begon kreeg ik voornamelijk driejarigen te rijden. Nu die zes zijn begint de Subtop weer te komen. Rollo heeft de minste wedstrijdervaring maar kan al het meest. Dat is een echt proevenpaard. Beide paarden hebben indoor nauwelijks ervaring en ondanks dat Geldrop een prachtige en indrukwekkende ambiance is, keken ze nergens naar. Ik ben er heel blij mee.”

Van Esch op dreef

Ook Petra van Esch was goed op dreef met Fartien (v. Spielberg). Het duo werd in de eerste proef ZZ-Zwaar tweede met 69,214% en won de tweede proef met 69,357%. Niels Bax stuurde Guerlain (v. Blue Hors Hotline) in de eerste proef met 67,786% naar de derde plek. In de tweede proef klommen ze met 68,214% op naar de tweede plaats.

Visser met juryverschil vierde

Ook Tommie Visser noteerde een score boven de 65%. Hij reed met de bij het BWP goedgekeurde hengst Genesis Begijnhoeve (v. Jazz) alleen de eerste proef en werd met vier procent juryverschil (64,714% en 68,714%) wisselend beoordeeld. De gemiddelde score van 66,714% betekende de vierde plek.

PSG: vier combinaties boven de 70 met Schelstraete aan kop

In de Prix St. Georges was de top vier, met scores boven de zeventig procent, goed aan elkaar gewaagd. Jonna Schelstraete mocht zich als eerste opstellen. Zij reed Grand-Charmeur (v. Apache) naar de winnende score van 72,010%. Petra van Esch was na haar eerdere successen vandaag in het ZZ-Zwaar ook in deze rubriek uiterst succesvol. Haar proef met D’Angelo (v. Zucchero) leverde de tweede score van 71,912% op. Daarnaast stuurde ze Fifty Fifty (v. Florencio) met 70,588% naar plaats drie. Tommie Visser zette de vierde 70% plus-score neer. Hij noteerde met Fanatique Begijnhoeve (v. Tuschinski) 70,098%.

Uitslag ZZ-Zwaar, eerste proef
Uitslag ZZ-Zwaar, tweede proef
Uitslag Prix St. Georges

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook