Ga naar hoofdinhoud

Olympische kampioenen van start in Rotterdam

De 65e editie van CHIO Rotterdam kan deze week rekenen op een topdeelnemersveld. Twee regerend olympisch kampioenen, Steve Guerdat en Charlotte Dujardin, zadelen in het Kralingse Bos hun paarden. Van de top tien in de laatste FEI Longines Ranking springen komen de nummers één tot en met zeven - Christian Ahlmann, Kevin Staut, Gerco Schröder, Beezie Madden, Edwina Tops-Alexander, Steve Guerdat, Ludger Beerbaum en Marcus Ehning, die op deze lijst de tiende plek inneemt. Bij de dressuur wordt uitgekeken naar de strijd tussen Edward Gal met Glock's Undercover en de olympisch individueel en team goud winnende Charlotte Dujardin met Valegro.

In Rotterdam wordt in twee landenwedstrijden gestreden. De dressuur is op donderdagochtend, met zeven teams. Deze competitie, die onlangs in het Franse Vidauban van start ging, doet na Rotterdam ook nog Aken en Hickstead aan en wordt door de FEI gezien als een proefballon. In Vidauban won het Nederlandse team de première van deze competitie en Nederland brengt nu aan de start, naast Edward Gal met Glock’s Undercover, Hans Peter Minderhoud met Glock’s Romanov, Patrick van der Meer met Uzzo en debutante Madeleine Witte-Vrees met Blom’s Wynton. Naast Nederland komen België, Denemarken, Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland en Zweden met een tam aan de start. Meest aansprekende deelnemers in deze landenwedstrijd zijn naast de vier Nederlandse combinaties de Brit Carl Hester, de Zweedse Tinne Vilhelmson Silfven en de Duitse Ellen Schulten-Baumer.

Na de Grand Prix op donderdag wordt op vrijdag in het InterChem stadion de Grand Prix Special verreden en op zaterdagavond, wederom in het hoofdstadion, de Kür op muziek. Daarnaast staan er nog veel andere dressuurwedstrijden op het programma, want alle topruiters hebben naast hun topper nog een tweede paard meegenomen. Zo start Edward Gal zijn nieuw troef Voice in de CDI3* wedstrijden en rijdt Hans Peter Minderhoud Glock’s Tango. Patrick van der Meer stelt Zippo voor en verder komen voor Nederland aan de start Danielle Heijkoop, Laurens van Lieren, Stephanie Peters, Johan Rockx en Rabo Talententeamlid Diederik van Silfhout. Opvallend is ook de deelname van Charlotte Dujardin en Uthopia, het olympische paard van de Britse dressuurruiter Carl Hester.

Voor de springruiters staat op vrijdagmiddag de Furusiyya FEI Nations Cup op het programma. Deze wedstrijd is voor Nederland erg belangrijk, want het Rotterdamse CHIO is één van de vier wedstrijden in deze reeks waar het Oranje kwartet de punten kan pakken om zich te kwalificeren voor de finale, die in Barcelona wordt verreden. Nederland komt om te beginnen aan de start met de verrassend sterk acterende broers Schuttert. Rabo Talent van het Jaar Hendrik-Jan zal bijna zeker Cerona HS aan de start brengen, terwijl zijn broer Frank, lid van het Rabo Talententeam, op zeker met Winchester HS de ring binnen zal rijden. Ook Jur Vrieling maakt met Bubalu VDL deel uit van het Nederlandse team, dat wordt gecompleteerd door Willem Greve met Carambole. Reserveruiter is Harrie Smolders met Exquis Walnut de Muze. Naast deze Nederlandse toppers zullen onder andere ruiters als Albert Zoer, Gerco Schröder, Maikel van der Vleuten, Marc Houtzager en Gert-Jan Bruggink proberen hoofdrollen op te eisen gedurende de springwedstrijden.

Bron: Horses / KNHS

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook