Ga naar hoofdinhoud

Guerdat: ‘Alamo gaf alles voor me’

Steve Guerdat en Alamo. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
De door Daan Nanning uit Dalfsen gefokte KWPN'er Alamo (v. Ukato) had nog nooit een groot kampioenschap gelopen toen hij donderdag aan de start van de wereldbekerfinale verscheen. Maar zijn Zwitserse ruiter Steve Guerdat kende het spelletje wel, hij was al twee keer eerder bovenaan geëindigd. Samen schreven ze de Wereldbeker springen 2019 op naam.

Guerdat koos Alamo boven zijn bekende topmerrie Bianca (v. Balou du Rouet) om in Zweden de Wereldbeker proberen binnen te slepen. “Het was een beetje een gok” erkent de Zwitser na zijn overwinning vandaag. “Hij had nog niet eerder drie van dit soort rubrieken op een rij gesprongen. Na donderdag was ik vooral voor de tweede dag zenuwachtig, omdat ik zo hard gereden had. Ik wist gewoon niet hoe hij zou reageren. Vandaag was helemaal een vraagteken, maar hij was echt fantastisch. Ik voelde dat hij met me meevocht, het was niet makkelijk, maar hij gaf alles. Ik ben ontzettend trots op hem!”

Bianca versus Alamo

“Hij is veel rijdbaarder dan Bianca, beweegt beter en heeft een gemakkelijkere galop. Misschien is hij niet zo geniaal als zij, maar Alamo is een echte atleet en heeft ontzettend veel kracht. Hij heeft de wereld vandaag laten zien dat hij tot de besten hoort.” Bianca is 13 en Guerdat wil naar verluidt nog graag met haar naar de Olympische Spelen in Tokyo. Dat speelde waarschijnlijk ook mee in zijn keuze voor Alamo voor dit kampioenschap. Guerdat won met Alamo in december de kwalificatiewedstrijd in Genève. Hij rijdt de ruin sinds oktober 2017.

Foutloos

Guerdat moest ook in de laatste ronde foutloos blijven om de titel te kunnen opeisen, wat hij uiteindelijk met slechts twee tijdfouten in het hele kampioenschap voor elkaar kreeg. “Als het paard maar te rijden is, dan kan ik er wel wat mee. Ik heb me gefocust op mijn rijderij en geprobeerd om hem de beste kansen te geven om de hindernissen over te komen. Ik heb vandaag in de eerste ronde op één sprong ook behoorlijk wat geluk gehad, de rest ging erg goed. Alamo heeft me fantastisch geholpen.”

“In een parcours zoals vrijdag, met 14 hindernissen in een binnenring komen de hindernissen razendsnel achterelkaar. Je hebt gewoon geen tijd om adem te halen. Als je paard dan niet 100% gefocussed is, dan gaat het snel bergafwaarts. Vandaag hadden we iets meer tijd omdat er een sprong minder stond.”

 

Lees ook:

Steve Guerdat pakt na zinderende strijd derde wereldbeker

In Beeld: Wereldbekerfinale springen

Bron: World of Showjumping / Horsetelex / Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.