Ga naar hoofdinhoud

42.000 euro voor Plot Blue-dochter op Flanders Foal Auction

Philyra LVP Z (Plot Blue x Bamako de Muze) Foto Wendy Scholten

Veilingorganisator Luk Van Puymbroeck werd gisteravond tijdens de ‘Grand Final’ van het Flanders Foal Auction seizoen getrakteerd op een topprijs voor zijn eigen Philyra LVP Z (Plot Blue x Bamako de Muze). Muny Sunk Stables uit de Verenigde Staten kocht het merrieveulen voor 42.000 euro, nadat de stal vorig jaar ook al de prijstopper van Opglabbeek vastlegde. Geheel volgens de trend van Flanders Foal Auction is de gemiddelde opbrengst van de springveulens in Opglabbeek ten opzichte van 2016 gestegen naar 16.666 euro.

“Gerald Lenaerts en ik zijn echt zeer tevreden. We hebben een top veilingjaar gehad”, wijst Luk Van Puymbroeck naar een druk seizoen. Na de allereerste embryoveiling in Sharjah (UAE), de veulen- en jaarlingveiling in het Britse Bolesworth (gemiddelde prijs 28.500 euro) en Bonheiden (gemiddeld 16.250 euro) brachten de 36 springveulens op Sentower Park in totaal 600.000 euro op.

40.000 voor Baloubet du Rouet-zoon

De veiling leek iets stroef op gang te komen met een vijftal prijzen rond de 10.000 euro, tot Kalliope LVP Z (Kannan x Clearway), ook al uit de fokkerij van Van Puymbroeck, voor 22.000 euro naar Ierland werd verkocht. In totaal brachten acht veulens 22.000 euro en meer op. De Duitser Kai Gerken telde 40.000 euro neer voor het beeldschone hengstveulen Billy FZ Z (Baloubet du Rouet x Clarimo). Rolf Morssinkhof investeerde 29.000 euro in de kwaliteitsvolle Emirates V.V. Z (Emerald x Chacco Blue).

Een in Engeland wonende Arabier, die tijdens de veiling in Bolesworth de prijstoppers vastlegde, kocht nu voor 25.000 euro Roubaix L3B (Cornet Obolensky x HH Radco). Veilingmeester Dirk Zagers verkocht de veulens verder naar landen als België, Nederland, Ierland, Zweden en Oekraïne.

Professionals

“Opglabbeek is misschien niet de allermakkelijkste veiling. Mensen komen gehaast van het WK in Zangersheide af, maar wat nog meer meespeelt: het zijn allemaal professionals. Mensen die de kost met de paarden moeten verdienen. Die besteden toch minder dan liefhebbers die in de sfeer van een veiling meebieden. Vanavond waren hier 500 tot 600 paardenprofessional die kennis hebben van een veulen en kritisch zijn. Dat maakt de handel niet altijd makkelijker, maar het mooie ervan is dat deze veulens er straks gaan komen in de sport. Ze krijgen alle kansen. Je ziet dat de professionals steeds vaker investeren in goede stammen uit België omdat ze deze paarden op vier- of vijfjarige leeftijd amper kunnen kopen”, analyseert Luk Van Puymbroeck.

Van Puymbroeck kocht de moeder van de veilingtopper Philyra LVP Z pas afgelopen winter in Frankrijk. “De merrie is zelf nog maar vier jaar. Al haar broers en zussen lopen op 1,40m tot en met 1,60m niveau waaronder Coriana van Klapscheut (v. Darco) met Eric Lamaze.”

Twintig van de 26 springveulens brachten 15.000 euro en meer op. Tal Milstein verzekerde zich bijvoorbeeld van Rolex DW (Balou du Rouet x Clinton). Gilbert De Roock kocht twee veulens.

Klik hier voor prijzen.

Bron Persbericht Flanders Foal Auction

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook