Ga naar hoofdinhoud

Conflict binnen AES duurt voort

Joris van den Oetelaar
Henk Minderman, oud-directeur van het AES en nog voor 20% aandeelhouder van dit stamboek, organiseert op zaterdag 30 maart op eigen initiatief een hengstenkeuring in het Belgische Fleurus. Het AES-stamboek verklaart de hengstenkeuring in België als onrechtmatig.

“Wij betreuren deze hele situatie ten zeerste en bieden dan ook graag onze excuses aan voor eventuele ongemakken die u hieraan ondervindt. Achter de schermen zijn wij druk bezig om deze situatie tot een goed einde te brengen”, verklaart het AES, waarvan Kees van den Oetelaar sinds kort de nieuwe directeur is, op hun website. Woordvoerder van het AES, Joris van den Oetelaar, laat weten dat er een officiële e-mail verstuurd is naar Minderman met het dringende verzoek de keuring af te blazen. Het stamboek heeft nog geen reactie ontvangen. “Henk Minderman is sinds 29 januari 2013 ontslagen door de andere aandeelhouders en is geen directeur meer bij het AES. Hij heeft een eigen Ltd opgericht, geheten ‘Alternative Equine Services’. Hierdoor heet zijn bedrijf ook AES. Het is allemaal erg misleidend en de hengstenhouders worden hier de dupe van”, licht Van den Oetelaar toe.

Wanneer hengsten op de keuring in België een status krijgen is deze volgens Van den Oetelaar niet rechtmatig en zal ook niet in het AES-stamboek worden opgenomen. Op 19 april organiseert het AES-stamboek een nieuwe hengstenkeuring in Schijndel om de gedupeerden van de Belgische hengstenkeuring op te vangen. “Wanneer de deelnemers kunnen aantonen dat zij inschrijfgeld voor de frauduleuze keuring hebben betaald, mogen zij ter compensatie gratis deelnemen aan onze keuring”, aldus Van den Oetelaar.

Op de website Angloeuropeanstudbook.info (voorheen de website van het AES-hoofdkantoor in Engeland), laat Minderman juist weten dat de keuring die op 16 maart in Schijndel plaatsvond, geen erkende AES-keuring is. Ook noemt hij de website van het AES-stamboek, Aesbenelux.com, frauduleus. Van den Oetelaar begrijpt hoe verwarrend en misleidend de situatie is. “Helaas kunnen we de Engelstalige website Angloeuropeanstudbook.info niet uit de lucht halen. In 2010, toen Henk Minderman nog directeur was, heeft hij de site op naam van een derde persoon laten zetten. Hierdoor krijgen wij van het hostingsbedrijf geen gegevens om de site uit de lucht te halen.” Via hun eigen website laat het AES middels bewijzen zien hoe volgens hen de vork in de steel steekt.

Minderman sprak vorige week in De Paardenkrant over het conflict. Hij beschuldigt het AES ervan contant geld aan te hebben genomen voor het goedkeuren van hengsten, waarvan het geld volgens hem niet in Engeland is aangekomen. “Ik heb hen vorig jaar verboden in Nederland en België na 27 maart nog hengsten goed te keuren en dat is wel gebeurd. Ik heb inmiddels het stamboek verkocht aan Alternative Equine Service LTD van Geoff Glazzerd, een voormalig jurylid”, aldus Minderman.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook