Ga naar hoofdinhoud

Dertien tuigpaardhengsten voor Den Bosch

Unieko x Marvel Foto: Melanie Brevink-van Dijk
De eerste bezichtiging van de KWPN Tuigpaardhengstenkeuring leverde dertien hengsten op voor de tweede bezichtiging in Den Bosch. Naast de twaalf driejarigen ook een zeer aansprekende Hackney: Bocellies Matteo (Bocellie x Rambo van de Schoonenberg) van André Veltkamp die zich ook in tuig met veel allure toonde.

Juist die allure werd nog wel eens gemist bij de jonge garde waar zich nog geen echte blikvanger meldde. “We hadden nu een meer gemiddelde jaargang zonder echte uitschieters naar boven, maar ook niet naar beneden”, vertelde Johan Hamminga, die samen met Lammert Tel en Gert Jan Hermanussen de jury vormde. Er kwamen totaal 46 hengsten voor de jury, vier bleven er afwezig.

Slechte weer geen invloed

Zowel de inzenders als het publiek lieten het niet afweten vanwege het slechte weer en de waarschuwingen voor gladheid. Nadat er een uur later begonnen was met de keuring kon mede dankzij vlot doorwerken en het niet doorgaan van de show van vierspanrijder Theo Timmerman de keuring op tijd worden afgerond.

Verwantschap

Veel indruk maakten wel de reeds goedgekeurde hengsten met de jaargang van vorig jaar als een topjaar. Dat zal dit jaar niet gaan lukken. Het verwantschap speelt bij de aanwijzing een belangrijke rol bij het bestrijden van inteelt. Beneden het gemiddelde van 11 kunnen de hengsten een bonus ontvangen en daardoor kregen vier hengsten alsnog een aanwijzing voor Den Bosch, zonen van Wentworth Ebony (Cat. nr. 659), Delviro (Cat. nr. 668), Patijn (Cat. nr. 686) en Avion Pierre (Cat. nr. 692). Verder telt de afstamming in deze eerste ronde nog geen rol.

Mooie voorhand

In het algemeen was er sprake van een mooie voorhand, maar de aansluiting in de lendenen (strak) en de croupevorm waren nogal eens wat minder. “De voorhand hebben goed in beeld, af en toe moeten we wel aan de maat denken en het is altijd al wel zo dat we graag meer kracht vanuit het achterbeen willen hebben. “, aldus Hamminga.

Manno

Van de vorig jaar overleden Manno werd de sympathieke 684 (mv.Patijn) met extra voorhand, veel front, hard beenwerk en iets platte croupe doorverwezen. Hij beweegt actief met een goed achterbeengebruik. Hij heeft een verwantschap van 14. Met een verwantschap van 9,1 is de goed tuigtypische 672 ((Unieko x Marvel) super interessant. Hij ging met veel actie knap over de benen.

Eebert

Van Eebert werd slechts één zoon doorverwezen, de stoere blonde vos cat. nr. 689 (mv. Manno), een halfbroer van Cizandro. Verder werden er twee zonen van Patijn en Delviro doorverwezen, een van Bocellie, een van Cizandro zelf en een rastypische zoon van Atleet, cat. nr. 694 (mv. Fabricius) die opviel met veel allure, tact en balans.

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook
Haal meer uit je abonnement!Ontdek jouw voordelen en activeer je account.

"Ik vind het fijn om de Paardenkrant te lezen en alle mooie foto's te bekijken. De verhalen zijn toch anders dan dat je online leest.' Renate van Uytert
Haal meer uit je Paardenkrant abonnement. Activeer je account en lees ook alle Premiumberichten!