Ga naar hoofdinhoud

HK NRW: 77 hengsten naar hoofdkeuring, zeven van Ampère

Ampere
Ampere werd als veulen geveild in Borculo
Na vier lange dagen van selecteren in Münster-Handorf en één dag in Wickrath (Rheinland) heeft de Westfaalse hengstenkeuringscommissie 77 hengsten toegelaten tot de hoofdkeuring. De hengstenkeuringscommissie, voor het eerst onder leiding van de nieuwe Westfaalse fokkerijleider Wilken Treu, selecteerde streng en liet zo'n twintig hengsten minder dan voorgaande jaren toe. Topleverancier van de keuring is de Nederlandse hengst Ampère (v. Rousseau), die maar liefst zeven zonen doorverwezen kreeg. 

Het geringere aantal hengsten dat werd toegelaten op de hoofdkeuring heeft niet alleen te maken met het strenge selecteren van de hengstenkeuringscommissie; er werden namelijk flink wat minder hengsten aangemeld voor de voorkeuring. 363 werden door hun eigenaren ingeschreven, slechts 297 2,5-jarigen verschenen ook daadwerkelijk in Münster-Handorf en Wickrath. Andere jaren lag dat aantal rond de 400 tot 500 hengsten.

“Ik kan niet precies verklaren waar het geringere aantal inschrijvingen vandaan komt. Het ligt voor de hand dat het te maken heeft met de onregelmatigheden in het bestuur die dit jaar aan het licht kwamen, waardoor eigenaren vertrouwen in het stamboek hebben verloren en hebben gekozen voor een ander stamboek”, vertelt de nieuwe fokkerijleider Wilken Treu. Ondanks het kleinere aantal aanmeldingen is Treu tevreden met de collectie: “Kwalitatief hebben we een hele mooie groep hengsten kunnen selecteren, met enkele zeer opvallende paarden.”

Dressuurhengsten hebben flink de overhand bij de keuring, die eind november plaats vindt. Maar liefst 52 van de geselecteerde 2,5-jarigen zijn dressuurgefokt. Daarvan hebben er zeven de Nederlandse hengst Ampere (Rousseau x Flemmingh) als vader. Eén van de opvallendste Ampere-zonen is catalogusnummer 61, die uit de Westfaalse kampioensmerrie van 2008, Deprice (v. Damon Hill) komt.

Slechts 25 springhengsten mogen aantreden op de hoofdkeuring. Daarbij is één van de (qua afstamming) opvallendste hengsten de Nederlands geregistreerde catalogusnummer 293, een directe zoon van Pilot uit een moeder van Carthago x Stakkato. Bij de springhengsten wordt het grootste aandeel zonen geleverd door de voormalige NRW-kampioenshengst Coronas (v. Cornet Obolensky), die drie zonen doorverwezen kreeg.

Klik hier voor de volledige uitslag van de NRW-voorkeuring. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.