Ga naar hoofdinhoud

121 springhengsten in totaal naar Den Bosch

680 (Baloon x Cornet Obolensky). Foto Jacquelien van Tartwijk / De Paardenkrant
De hengstenkeuringscommissie springen wees vandaag op de nakeuring nog zeven springhengsten door naar de tweede bezichtiging in Den Bosch en daarmee staat de teller op 121 doorverwezen springhengsten. Naast de 121 springhengsten wees de keuringscommissie eerder deze week ook een zesjarige volbloedhengst aan voor Den Bosch. Onder de zeven doorverwezen hengsten van vandaag bevonden zich een aantal interessante paarden.

Zo mocht de knap gemodelleerde 256 (Numero Uno x Voltaire) een ronde verder. Deze hengst is de volle broer van de merrie Belle die onder Paris Sellon op 1,55 m-niveau springt en van de ook ooit voor de tweede bezichtiging aangewezen Cristello die onder Caroline Müller 1,45 m springt. De uit Oekraïne geïmporteerde 680 (Balloon x Cornet Obolensky) is eveneens interessant gefokt. Vader Balloon is een zoon van Balou du Rouet en sprong in het verleden zeer succesvol onder Shane Breen en grootvader Cornet Obolensky behoeft als absolute topvererver natuurlijk geen nadere toelichting. Deze bloedgemaakt hengst viel op door inzet en reflexen en vertoont daarbij ruimvoldoende macht.

Uit de tweede groep van de nakeuring verkreeg de chique, uit een prestatielijn gefokte 248 (Namelus R x Linaro) dankzij zijn gemakkelijke manier van springen een uitnodiging voor Den Bosch. 318 (Zambesi x Cardento) is gefokt uit de internationale springmerrie en IBOP-topper Bybalia SMH en viel op door zijn actieve manier van galopperen en goede afdruk en techniek op de sprong. De langgelijnde, royale 682 (Chacco Blue x Action Breaker) liet een nette sprong zien, maar mocht achter wat sterker zijn. 683 (Denzel van ’t Meulenhof x Farmer) komt uit de prestatielijn van Geert Moerings en gaat via moeder Vestha Z terug op de Grand Prix-springmerrie Ralvesther (Calvaro x Zevenster) – een dochter van de beroemde Esther. Deze Denzel-zoon viel op door techniek, reflexen en hoge mate van voorzichtigheid. Vervolgens voegde zich ook nog een zoon van Vagabond de la Pomme bij de collectie. 303 (Vagabond de la Pomme x Carolus II) is gefokt uit de halfzus van de KWPN-goedgekeurde hengsten Pacific en Radisson en viel op door zijn inzet, voorzichtigheid en goede techniek.

“Als we terugkijken dan hebben we toch een aantel heel fijne, complete paarden gezien over de alle keuringsdagen”, blikt Cor Loeffen terug op de eerste bezichtiging van de springhengsten. “Van de fokkerijraad hebben we de opdracht gekregen nakomelingen van jonge hengsten iets soepeler aan te wijzen, maar toch kunnen we wel zeggen dat heel veel van deze hengsten een ticket voor Den Bosch dik verdienden. De jonge hengsten hebben een positieve indruk achtergelaten over het algemeen”, stelde Loeffen.
De hengstenkeuringscommissie heeft wel een aantal aandachtspunten gezien over de gehele populatie. “We zijn alle drie mensen van de sport en proberen zodoende wat we zien bij het vrijspringen te vertalen naar het fokdoel en dus ook naar de gebruikers”, licht Loeffen toe. “We hebben wel wat hengsten gezien die strak op de lendenen waren en vaak zie je dat weer terug in het lichaamsgebruik. Voor de sport is het niet wenselijk dat paarden niet goed basculeren of strak blijven op de sprong. Ook hebben we goed gelet op maat en formaat en dat het beenwerk niet té fijn is. Wel moeten de paarden over lichtvoetigheid en bloed beschikken”, besluit Loeffen.

Aangewezen hengsten voor de tweede bezichtiging via de nakeuring:

Springhengsten

Groep 1:
Cat.nr. 256 (Numero Uno x Voltaire), fokker en eigenaar W.F.J. Wigink-Markvoort.
Cat.nr. 680 (Balloon x Cornet Obolensky), fokker Gestüt Zhashkov, eigenaren  J.A. Bloem, W.J. Noordman en J. Siemerink.

Groep 2:
Cat.nr. 248 (Namelus R x Linaro), fokker en eigenaar H. de Keyzer.
Cat.nr. 318 (Zambesi x Cardento), fokker en eigenaar M. Hovenga.
Cat.nr.682 (Chacco Blue x Action Breaker), fokkers Y. de Pravia, L. Quintande de Arando en P. Asturias, eigenaar Alvarez Moya Horses SL.
Cat.nr. 683 (Denzel v’t Meulenhof x Farmer), fokker J. Moerings, eigenaar G.J.A. Moerings.

Groep 3:
Cat.nr. 303 (Vagabond de la Pomme x Carolus II), fokker Th. Schaap, eigenaren Th. Schaap en R. Tewis.

Liveblog: Bekijk hier alle verslagen en foto’s van de KWPN Hengstenkeuring eerste bezichtiging.

Bron: Horses.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook