Ga naar hoofdinhoud

Bert Rutten: ‘Dressuurrijden op druk wordt niet meer geaccepteerd’

Eerste bezichtiging KWPN - Foto: Melanie Brevink-van Dijk

Bert Rutten sprak zich al eens eerder (in de KWPNcast) uitgesproken uit over de dressuursport en herhaalde woorden van dezelfde strekking in de persconferentie op de KWPN Hengstenkeuring. “We moeten af van het waarderen van paarden die op spanning lopen. Ook het publiek moet daar het oog voor trainen: ik zie nu nog heel vaak dat paarden die op spanning lopen het meeste applaus krijgen", zegt de voorzitter van de hengstenkeuringscommissie.

“Ik geloof dat die manier van voorstellen echt zijn langste tijd heeft gehad: ik ben er van overtuigd dat het rijden op druk is afgelopen. We hebben paarden nodig die steeds meer als vanzelf lopen: paarden die de moeilijkste oefeningen vanzelfsprekend en ontspannen kunnen tonen. Daarin speelt de fokkerij een grote rol: een paard met de meeste aanleg, zal de oefeningen ook het meest vanzelfsprekend kunnen tonen. Ik ben er ook van overtuigd dat de rijdbaarheid en de aanleg zeer nauw met elkaar verbonden zijn: een paard dat iets makkelijk kan, zal het ook makkelijk doen.”

Verder lezen? Dat kan in De Paardenkrant van deze week met daarin alles over de KWPN Hengstenkeuring 2023 (online te lezen voor Paardenkrant-abonnees en ook digitaal en in printversie te bestellen)

6 reacties op “Bert Rutten: ‘Dressuurrijden op druk wordt niet meer geaccepteerd’

  • jan jonas

    Het is goed wat Bert Rutten zegt. Maar wat is druk. Onder druk rijden kan je op verschillende manieren uitleggen. Wat wordt hier bedoelt. Ik denk dat iedere topruiter-amazone een eigen invulling daarvoor voor zal geven. Zo zal dat voor meer dingen zijn. Die wint heeft altijd gelijk, zo van, met welke druk heb jij gewonnen?

  • MJ Kochx

    gewoon weer terug naar de FEI reglementen – het moet lijken of het paard het ‘vanzelf, uit vrije wil’ doet, dus weg van het spektakel.
    We hebben dit in het verleden al vaker kunnen zien van bijv. een Debbie McDonald die met Brentina een paard had wat niet het laatste had aan beweging of een ideaal lijf, maar hoe fijn ging die merrie altijd door de baan en zo waren er meer (denk ook aan Ideal die met meerdere ruiters/amazones altijd fijn bleef lopen).
    Dat soort paarden ontroeren me en daar kan ik enorm van genieten, want dat is AFRICHTING en communicatie ten voeten uit.

  • Niet alleen wijze maar ook moedige woorden van Bert Rutte die toch het lef heeft om klip en klaar te benoemen waar de dresuur mank aangaat. Daar is niet alleen lef maar ook inzicht en kennis voor nodig want die ontbreekt bij veel juryleden. Zij hebben de FEI/KNHS regels door onkunde en/of door mode volledig aan de laars de gelapt en daarmee zoveel uitwassen gecreëerd waardoor de paardensport steeds meer onder vuur komt te liggen. Om het tij te keren, gooit Bert nu de knuppel in het hoenderhok. Nu maar hopen dat de juryleden, officials, trainers en ruiters de boodschap hebben begrepen voordat de buitenwereld gaat bepalen wat nog wel en vooral wat niet meer mag.

  • Helemaal mee eens Karel!
    Bert Rutten heeft volkomen gelijk.
    Ik ben alleen bang dat men zich in Ermelo nog steeds van geen kwaad bewust is….

  • Cvkuik

    Eindelijk iemand die het zegt, ikzelf ben jury t/m ZZ licht en voel de motivatie vaak in de schoenen zakken als ik zie hoe geforceerd de paarden lopen. Zelf altijd getraind bij Frenk Jespers en hoe belangrijk t is om een paard op eigen benen te laten lopen. Een paard wat van nature veel kwaliteit heeft is fijn maar niet altijd makkelijker.
    En het is zeker goed dat hij dit benoemd want er liggen ook mensen op de loer die alles in een kwaad daglicht stellen. Een paard gedegen opleiden is een vak apart en zeker voor de ‘ruiters’ vandaag de dag, de begeleiding is de basis en daar schort t ook vaak aan. Hierboven een reactie van wat is druk, ook verschil in, maar dat verschil wat hier bedoeld word is duidelijk te onderscheiden, vaak met spanning en weggedrukte rug, weinig happy athleet helaas.

  • Klaas

    De jury bepaalt hoe er word gereden. Elke ruiter op elk niveau wil in de ring punten halen. Dus laten zien wat de jury beloond.En dat bepaalt hoe er les gegeven word .De instructeur wil klanten houden.Dus geeft geen rijles maar leert je kunstjes die door de jury worden beloond.Het kan een verbetering zijn als de KNHS een bijscholing begrijpend lezen begint met het verhaal voor in ons dressuur proeven boekje van de basis sport voor alle klassen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.