In de laatste KWPN-cast (een dit jaar geïntroduceerde podcast van het KWPN) spreekt José Avezaat met Bert Rutten, de voorzitter van de hengstenkeuringscommissie dressuur. Rutten spreekt openlijk over zijn eigen leven, over zijn functie, over de fokkerij en de dressuursport. En wat dat laatste betreft heeft hij fikse kritiek op juryleden. "De jurering is nog net zo amateuristisch als 50 jaar geleden."
Rutten vindt het goed dat er in de laatste jaren meer aandacht is gekomen wat betreft het correct gaande, losgelaten en goed afgerichte en tevreden paard in de dressuursport. “Ik vind het goed dat er meer bewustwording op gang is gekomen bij ruiters, trainers, fokkers. Maar bewustwording is niet voldoende, daar ben je er niet mee. Er zal structureel iets moeten veranderen.”
Juryleden
En die verandering moet vanuit de juryleden komen volgens Rutten. “Zolang juryleden niet opgeleid worden dat ze spektakel ten koste van goed opgeleide en goed afgerichte paard afstraffen, zal er niets veranderen.”
Benenflappers krijgen nog steeds teveel punten
“We gaan weliswaar steeds meer toe naar harmonie, maar ik merk dat mensen in de dressuursport gewend zijn paarden die de benen langs hun oren leggen en dat ook mooi vinden. De jury waardeert het ook nog steeds. Ik ben de afgelopen tijd iets meer op kleinere internationale wedstrijden geweest, en wat je daar steeds weer ziet: benenflappers, zoals ik ze noem, krijgen toch nog steeds teveel punten. Ik vind het niet kunnen dat paarden die zo inncorrect gaan, zoveel punten krijgen.”
Amateuristisch
“Het begint allemaal bij de jurering. Deze zaken worden heel vaak bij de ruiters neergelegd, maar de verantwoordelijkheid van de juryleden. Zij bepalen waar de sport heen gaat.”
Rutten vervolgt: “De gehele dressuursport is zo geprofessionaliseerd, maar de jurering is niet meegegaan. Die is nog net zo amateuristisch als 50 jaar geleden.”
“We moeten met z’n allen nadenken: willen we dit nog? Ook het publiek. Ik denk dat het antwoord daarop nee is. Want we willen toekomstbestendig zijn.”
Toch best bijzonder, deze uitspraken. Zeker omdat we bij de hengstenselectie van het KWPN toch nog steeds hetzelfde beeld zien wat hier ook geschetst word door de heer Rutten, als zijnde ongewenst! Zoveel hengsten die gewoon, maar in balans, door de baan gaan, worden eruit gegooid onder het motto te weinig bergop…. terwijl er zat hengsten zijn die wel door mogen omdat het ” benenflappers” zijn !
Dus inderdaad, het ligt zeker voor een groot deel bij de jurering, maar dat geld dus zeker niet alleen voor de jurering van de sport, maar ook bij de stamboeken…..
De ruiter moeten beter opgeleid worden het begint bij een netjes paard of pony en instructeurs en manege bedrijfen moeten goede en nette paarden en ponys hebben geen slachtpaarden of ponys en sporen is helemaal uit den boze eerst leren rijden houding been stil langs en tegen het paard veel beter opleiden
Ik hoop dat een hoop juryleden dit lezen.
Helemaal mee eens. Spektakel wordt beloond, op alle niveaus.
En ja, de jury-leden hebben de sleutel voor verandering in hun bezit. Laten we dus hopen de nationale bonden deze handschoen snel oppakken.
Er is namelijk zeker een link te leggen happy athlete dierenwelzijn.
Even ter aanvulling.
Bergop is wat anders dan benen langs de oren gooien.
Bergop is omhoog komen in het front en met name het schoft,
tijdens de draf en galop.
Je ziet ook paarden welke niet bergop lopen, toch de benen langs de oren gooien.
Je ziet paarden welke bergop lopen, er netjes het knietje in hebben. Het knietje er net in, maar niet overdreven.
Grote lopers zal Bert ook bedoelen,
welke moeilijk tot verzamelen kunnen komen, lastig in de verbindingen, en niet op de vierkante meter te rijden.
Wat Rutten in feite glashard zegt en benoemt is de vergaande onkunde van de juryleden. Nergens in de regels staat dat benenflappers, voorbeenzwaaiers, eenpoters etc. die allemaal wel een hoop spektakel maar geen balans kunnen laten zien daarvoor beloond zouden moeten worden. Juryleden die deze vergaande onbalans dus belonen, missen dus de expertise om te zien hoe de gebalanceerde bewegingen er volgens de regels uit horen te zien.
Overigens zijn benenflappers altijd het gevolg van een disfunctionele bouw. En ook daar ontbreekt kennelijk de kennis om te kunnen beoordelen wat wel of niet een functionele bouw is. Voor de KNHS en met name het KWPN is er dus flink werk aan de winkel om de juryleden te scholen in het evenwicht in de bouw en de daaruit voortvloeiende gebalanceerde bewegingen.
Zeker Auke, ik was eigenlijk opzoek naar een andere omschrijving maar kon die op dat moment even niet vinden. Waar het vooral om gaat is afdruk. Zoveel paarden die zeer correct bewegen, met potentie voor de sport worden afgeserveerd op te weinig afdruk.
Hoe je het ook wilt omschrijven, de stamboeken doen precies hetzelfde als de juryleden in de sport.
Als de KNHS voor alle niveaus jury een bijscholing begrijpend lezen zou houden met het verhaal voor in ons dressuurboekje basisch sport.En de jury van daaruit gaat punten zien onze briefjes er heel anders uit.Maar als dat verhaal niet goed is moete we om de tafel voor een ander verhaal. Van de honderd juryleden zijn er geen vijf die daar naar gekeken hebben .En van de ruiters het zelfde.
Met groeten
Klaas
Weliswaar uit België ,
Bert Rutten slaat de nagel op de kop, maar het is niet enkel wat de jury ziet in de ring die de richting van de sport zal bepalen , het probleem schuilt zich in verschillende factoren
voorbeeld,,
combinatie 1 traint bij een topstal x of combinatie 2 traint bij Jan met de pet op , combineer dit met het gegeven dat je op wedstrijd meestal voor de zelfde jury verschijnt (in België toch) ik laat het een open antwoord zijn wie hier de betere punten gaat krijgen .
Mijn tip zou zijn , heb je van nature uit een goed bewegend paard lopen , Ga dan bij een top sport stal trainen .
Heb je een minder goed bewegend paard , Ga dan ook bij de top sport stal trainen, en laat Jan met de pet op iets anders doen .
Mijn punt is , er zal meer moeten veranderen in deze jury sport dan wat Bert terecht verteld , maar ja , wie ,wat en waar ?
Dit is al zo vaak naar voren gekomen en gezegt maar wordt nog steeds niets mee gedaan. Men wil een mooi dansend paard zien met een bekende afstamming want dan scoor je hoge punten. Onbekend maakt onbemind telt zeker in de dressuursport. Een simpel ogend paard met een technisch goede proef scoort nog steeds maar de helft van een benenflapper met fouten in de proef. Maar ja, dat is allemaal maar onzin wordt en dan gezegd….. kop erop zonder rug is in vele ogen perfect bergop dus bonus…. Blijft een jurysport net zoals de punten in het B springen. Naamsbekendheid is en blijft zeer belangrijk. Ruiters anders opleiden die er in de ring geen punten voor krijgen, doen daarna toch maar wat de jury wil zien, kost immers meer dan genoeg en dan liever in de punten rijden dan telkens afgepunt worden.
lS.
Inderdaad zijn het de meestal ondeskundige juryleden , zowel nationaal alsook internationaal die dit “paard onwaardig ” gereden worden in stand houden. Doen ze dat niet , is er voor hun geen plaats meer , zowel niet voor de organisatie van een concours, alsmede voor het sensatiebelust ondeskundig publiek.