Ga naar hoofdinhoud

Enquête: hoe belangrijk is het exterieur voor een dressuurpaard?

Voor de jury

Het ideale dressuurpaard ziet er volgens stamboeken op een bepaalde manier uit. Langgelijnd, hoogbenig, opwaarts gebouwd; dat zijn een paar omschrijvingen die veel stamboeken als onderdelen van de exterieurstandaard voor dressuurpaarden hanteren. Maar komt dat ook overeen met de praktijk? Zijn langgelijnde, hoogbenige en opwaarts gebouwde paarden echt de betere dressuurpaarden? Daar wil de redactie van Paardenkrant-Horses.nl achter komen en daarvoor hebben we uw input nodig!

Voor een aantal artikelen in De Paardenkrant en op Horses.nl doet de redactie van Paardenkrant-Horses.nl onderzoek. We willen graag de input van onze bezoekers met dressuurkennis en -ervaring gebruiken om uit te vinden wat volgens hen belangrijk is als we het hebben over het exterieur van een dressuurpaard.

En dan niet wat op papier belangrijk is, maar in de praktijk. We proberen er met uw hulp achter te komen of de meeste dressuurpaarden die het ver schoppen bijvoorbeeld een lichte hoofd-halsverbinding hebben, een lange hals, een sterke rug? Staan ze allemaal in het rechthoeksmodel, hebben ze een correct fundament?

Exterieur

We hebben gekozen om een specifieke vragenlijst op te stellen over het exterieur in verhouding tot de geschiktheid voor de sport, omdat we met uw input uit willen vinden wát nu echt belangrijk is én wat misschien minder belangrijk is.

Over de uitkomsten van deze enquête publiceren we in De Paardenkrant en op Horses.nl en over de uitkomsten gaan we ook in gesprek met experts en fokleiding van stamboeken.

Wie zoeken we?

We zoeken voor deze enquête bezoekers met kennis en ervaring op dressuurgebied. Of u nu dressuurruiter, -fokker, -trainer of -jurylid of een combinatie van dat alles bent, we horen graag van u.

Klik hier voor de vragenlijst

Springpaardenfokkers niet getreurd!

Ook met betrekking tot de springpaardenfokkerij doen we binnenkort een onderzoek. Daarover leest u binnenkort meer op Horses.nl.

6 reacties op “Enquête: hoe belangrijk is het exterieur voor een dressuurpaard?

 • Hoi een paard of het nu dressuur en spring springen is moet correct gebouwd zijn en zeer goed beenwerk en hoeven hebben zo niet dan ervaart het paard en ruiter of amazone problemen bij het werk zowel in de dressuur en springen als je je zelf niet goed voelt of spierpijn hebt of andere lichaams gebrek dan gaat het werk of leven ook zwaarder

 • Sanne

  Liever een paard met een goed karakter dan met een goed exterieur! Een paard van eenvoudige komaf komt niet meer mee. Niet omdat deze zijn oefeningen niet goed loopt, maar omdat dit paard met zijn topinstelling niet goed genoeg eruit ziet. Verbaas me er vaak genoeg over. Heeft het dier een bekende vader dan is het plus en onbekend gelijk min. Vandaag willen we dit zien en morgen weer dat.

 • mj kochx

  Correct, functioneel gebouwd paard met een fijn karakter, geschikt voor het doel waar je hem voor hebt, zo simpel kan het zijn. Dat gecombineerd met netjes opleiden, geeft het beste resultaat. Dus niet hyperflexibel en hypersensitief, want het gros van de gebruikers zal daar niet mee om kunnen gaan (in de beperking kent men de meester).

 • Lin

  Het oog wil ook wat. Dressuur gaat voor een groot deel toch om het mooi.
  Super beweging en lichtvoetig in combinatie met een lelijk exterieur is het gewoon nèt niet. Klassieke voorbeelden wat dat betreft (hoewel persoonlijk natuurlijk) Bonfire en Gigolo…
  Ik zoek in dressuur de WOW-factor; dat paard waarbij je rechtop gaat zitten. Dat plaatje dat op alle fronten klopt. Een lelijk groot hoofd met giraffennek die niet passen op de rest van dat gespierde lijf… Nee, dat doet m.i. toch af aan het totaalplaatje. Bij een springpaard kan ik een minder mooi exterieur beter hebben.

 • MJ Kochx

  @Lin,
  de door u genoemde Bonfire en Gigolo hebben wel alles gewonnen wat er te winnen viel en ja, als je ze aan een boom gebonden zou zien staan, nam je ze niet mee, maar uitstraling hadden ze wel degelijk onder het zadel ondanks hun uiterlijk en Isabel heeft wel meer van die paarden gehad die exterieurmatig ‘matig’ waren (denk aan een Hannes / Warum Nicht). Het gaat niet om de schoonheid, maar de functionaliteit waardoor de paarden het vol kunnen houden. Schoonheid is dan een ‘mooi meegenomen’ factor, maar een lelijk paard kan door goed werk veel mooier worden.

 • je kunt toch naar de rankings kijken en dan mag je het daar niet of wel mee eens zijn, maar je kunt wel zien hoe die paarden gebouwd zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook