Ga naar hoofdinhoud

IAFH: Geen genoomfokwaarde OC, maar een zwarte op bestelling

Foto: Gr. Feldhaus

Waar het KWPN al jaren een genoomfokwaarde voor OC(D) heeft (en komend jaar komt met genoomfokwaarden voor sporteigenschappen), wil de Duitse organisatie IAFH (International Assocation of Future Horse Breeding) met wat anders de blits maken om fokkers van de techniek gebruik te laten maken. Te weten: een zwarte op bestelling.

“De moderne biotechnologie stelt ons in staat om fokkers belangrijke informatie te geven – bouwstenen die kunnen helpen om nog betere, nog gezondere paarden te fokken”, zegt de voorzitter van de International Association of Future Horse Breeding (IAFH) Wolfgang Schulze-Schleppinghoff (voormalig fokkerijleider Oldenburger Verband).

Een zwarte op bestelling

Een indrukwekkend voorbeeld van toepassing van de nieuwe procedure in de praktijk is het bepalen van de vachtkleur van een veulen. Want dat is best voorspelbaar – mits je iets meer over je ouders weet dan tot nu toe gebruikelijk was‘, schrijft de IAFH.

‘Er zijn genen die bepalen of een paard als vos wordt geboren, andere bepalen of het veulen bruin of zwart is. Als de fokker de loci van de twee basiskleuren (vos en bruin of zwart) van de merrie en de hengst kent, kunnen veulens worden gepland met een ‘kleur naar keuze’. Afhankelijk van het genotype kan een zwart veulen dus ook gegarandeerd worden wanneer een vosmerrie gekoppeld wordt aan een zwarte hengst.’

Wetenschap gebruiken in de paardenfokkerij

Maar die zwarte op bestelling is niet het grote doel van de IAFH. ‘Genoomselectie is daarbij het sleutelwoord: bepaalde kenmerken van paarden, die meerdere jaren zijn vastgelegd met behulp van de lineaire beschrijving, moeten genetische markers krijgen om er nog beter mee te kunnen werken in de fokkerij. De gezondheid van de paarden, met name het voorkomen van erfelijke ziekten, en de betere voorspelbaarheid van de gewenste eigenschappen in de rijpaardfokkerij stonden en staan ​​centraal.’

Grootte, erfelijke gebreken en andere kenmerken

Fokkers die lid zijn van één van de IAFH-stamboeken – momenteel het Oldenburger Verband, het Trakehner Verband, het Holsteiner Verband en Westfalen – kunnen nu al profiteren van de IAFH. ‘Elke fokker die lid is van de IAFH-partnerstamboeken vindt in het ZüchterOnline-account een nieuw gebied waarin bepaalde genetische eigenschappen zoals het kleurgenotype van een paard te bekijken zijn (tegen betaling). Verdere eigenschappen zoals genetische grootte, erfelijke ziekten en genoomfokwaarden voor andere kenmerken volgen, zodat deze aspecten dan ook gebruikt kunnen worden’ meldt de IAFH.

‘Kleur is nog maar het begin’

“Sinds de oprichting van zijn er meer dan 45.000 paarden lineair beschreven van de aangesloten stamboeken bij de IAFH, en dit jaar waren eind oktober al ongeveer 10.000 veulens genetisch onderzocht met SNP’s”, zegt dr. Wolfgang Schulze-Schleppinghoff. “Dus de genetische vingerafdrukken zijn al beschikbaar voor de veulens van het lopende jaar, de laboratoriumanalyses zijn uitgevoerd. Maar ook merries van eerdere jaren kunnen op elk moment dienovereenkomstig worden onderzocht. Het bepalen van de verwachte kleur is slechts een van de vele mogelijke toepassingen.”

Bron: Persbericht

6 reacties op “IAFH: Geen genoomfokwaarde OC, maar een zwarte op bestelling

 • Brigitte de Graaf

  Oei…. Dit voelt héél eng… .

 • MJ Kochx

  Nog steeds een heel helder boek, ik heb een versie van eind jaren 70-begin jaren 80. J.K. Wiersma had het toen ook over het feit dat zwart zeldzaam was … het kan verkeren zei Bredero, je wordt doodgegooid met zwarten.
  Als je wilt opvallen, kun je beter een aparte vos voorstellen (eentje met lekker veel wit of zo).
  Als je een beetje weet hoe kleurvererving werkt, kun je vrij goed voorspellen welke (basis) vachtkleur je veulen krijgt.
  vos x vos is het simpelst … ALTIJD een vos.
  van een zwarte moet je weten of hij/zij enkel- of dubbelzwart is om een goede voorspelling te doen

 • Marion

  Kunnen we nu echt niet gewoon blij zijn met welke kleur dan ook? Als ze straks de schofthoogte, het talent, de bouw etc ook nog toevoegen heb je een bouwpakket ipv een paard. Het schatten van de verwachte kleur is niet zo heel moeilijk als je je daar een beetje in verdiept. Maar als we gaan prutsen met genetisch materiaal puur voor uiterlijk vertoon dan vind ik dat een kwalijke zaak. Het is al erg dat het met voedsel gebeurd, het streven van goed naar beter en best en waarom? Omdat gewoon niet goed genoeg is en de mens het niet kan laten om alles te willen veranderen en beïnvloeden. Erg jammer en erg gevaarlijk…..

 • Maarten

  nu nog Gert vd.Hof kruisen met Beezie Madden dan behouden we horsemanship en ruitertalent om die gnooms te rijden.
  en om politiek correct te blijven geven we dat joch een kleurtje voor meer diversiteit in de paardensport.
  en het meisje geven we cup 75 B want het oog wil ook wat dan nog een genderneutrale er tussendoor Dan is er voor iedereen in nederland een goede reden om de paardensport te behouden.
  Maarten’s moraal:de wereld is ziek(en niet van covid)

 • Rowan

  Werkelijk de waanzin ten top.
  Niet alles wat mogelijk is moet je willen uitvoeren.
  Afblijven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.