Ga naar hoofdinhoud

Rheinland werkt niet langer samen met Westfalen

Het Rheinlandse stamboek heeft aangegeven niet langer samen te werken met Westfalen. Hoewel de twee stamboeken nog altijd twee verschillende besturen hadden en niet gefuseerd waren, werkten ze al sinds 1991 samen. Deze samenwerking, die onder andere tot uiting kwam in de gezamenlijke georganiseerde veilingen en keuringen onder de naam NRW (Nordrhein Westfalen), is nu ten einde. Althans voorlopig. Zo werd besloten op de jaarvergadering van het Rheinlandse stamboek.

De doorslag voor deze beslissing gaf de aanhoudende onrust in Westfalen: vorige week stapten vijf bestuursleden, waaronder de voorzitter en de vice-voorzitter, op na een onrustige jaarvergadering. Een jaar eerder moest het gehele bestuur opstappen na (financiële) onregelmatigheden.

Rheinland vertrouwt zijn partner niet meer: “Waar staat het Westfaalse stamboek nu voor en waar staat het morgen voor? We weten het niet!”, aldus Martin Spoo, directeur en fokkerijleider van het Rheinlandse stamboek. “Onze fokkers, afgevaardigden en regiovoorzitters hebben gestemd en daaruit is de beslissing om niet langer samen te werken voortgekomen. In deze situatie willen we niet onder een vlag met Westfalen werken. Dat is een treurige ontwikkeling, maar we moeten de keuze van de fokkers en de afgevaardigden accepteren”, aldus Spoo.

Door de niet langer voortdurende samenwerking is de gezamenlijke NRW-hengstenkeuring dit najaar van de baan. Op het Rheinlandse paardencentrum in Wickrath wordt dit najaar een aparte Rheinlandse keuring georganiseerd. De precieze datum van deze keuring wordt op een nader tijdstip bekend gemaakt. “We weten dat we een klein stamboek zijn, maar toch denk ik dat we kunnen overleven. We zijn een gezonde organisatie en hebben onze financiën goed op orde.”

Het Westfaalse stamboek reageerde vandaag teleurgesteld op het nieuws uit Rheinland. “We betreuren het terug trekken van het Rheinlandse stamboek, maar we denken dat de oorzaken van deze ontwikkeling aangepakt kunnen worden”, aldus een persbericht van het stamboek.

Vooralsnog blijven de data van zowel de Vorauswahl als de NRW-hoofdkeuring ongewijzigd, alleen zal ze worden georganiseerd als Westfaalse- en niet als NRW-keuring.

Onlangs gaf het Westfaalse stamboek te kennen samen te gaan werken met Oldenburg. Deze ontwikkeling heeft volgens het Rheinlandse noch volgens het Westfaalse stamboek te maken met de afsplitsing.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook