Ga naar hoofdinhoud

Groot paardenman Tjeerd Velstra (79) overleden

Tjeerd Velstra, meervoudig wereldkampioen mennen, directeur NHB Deurne en FEI-official, is maandag 25 februari op 79-jarige leeftijd overleden. Velstra werd in 1981 onderscheiden met de titel Paardensportman van het Jaar en werd twee jaar later benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Een man die talrijke succesvolle prestaties behaalde en daarvoor werd opgenomen in het boek 500 van de meest prestigieuze sporters van de eeuw.

Tjeerd Velstra was een groot paardenman in hart en nieren. In 1982 en 1986 werd hij met het team én individueel gehuldigd als wereldkampioen vierspannen, maar daar bleef het niet bij. “Ik durf het wel met zekerheid te zeggen – eigenlijk ben ik er wel voor 100% van overtuigd – dat Tjeerd Velstra de enige Nederlandse hippische sporter is die in vier hippische disciplines Nederlands kampioen is geworden”, schrijft Jacob Melissen in een blog die hij wijdde aan Velstra.

Unieke sporter

In 1956 werd Velstra Nederlands kampioen eenspannen Hackney’s, in 1962 en 1964 Nederlands kampioen springen, was meervoudig Nederlands kampioen mennen met zijn Tandem aanspanning en won zeven (!) keer het Nederlands kampioenschap vierspanrijders. Maar Velstra iemand die niet alleen voor zijn eigen succes, maar ook voor dat van anderen stond. Op CH Norg veranderde hij iets aan het harnachement van Koolaard. “Dat toonde voor mij ondubbelzinnig zijn kennis en kunde aan in alle aspecten van de hippische sport; de subtiele aanpassing aan het harnachement bracht een fundamentele wijziging aan in de prestatie van het paard. Want Tjeerd had de bereidheid om altijd en overal zijn kennis en kunde te delen.”

Altijd klaarstaan

Velstra stond ook klaar voor de jeugd. “Uniek omdat hij als directeur van het opleidingsinstituut van de hippische sport in Deurne er voor zorgde dat jongelui met veel schoolse kennis en geen gevoel voor het paard straalden”, schrijft Melissen. Daarnaast hielp hij als selecteur voor het Nederlands Olympiade Paard getalenteerde jonge paarden aan te kopen en deelde als bondscoach van de Nederlandse menners zijn onuitputtelijke kennis. “Altijd was Tjeerd Velstra bereid zich nationaal en internationaal dienend op te stellen als op hem in welke vorm dan ook een beroep werd gedaan”, aldus Melissen.

Persoonlijk

Velstra kende op persoonlijk vlak een groot verlies, in 1997 verloor hij op 53-jarige leeftijd zijn vrouw Jeannette Florijn. Velstra laat zoon Rick, dochter Gonnie en partner Marianne achter.

Bron: Heel Holland Hinnikt

Eén reactie op “Groot paardenman Tjeerd Velstra (79) overleden

  • Cor van der Linden

    Een groot man letterlijk en figuurlijk was Tjeerd Veldstra. Hij behoorde tot de top van paardenmensen die in het leven van ons, betrokkene bij de paardensector vanaf 1940 behoort. Tjeerd was dan wel geen Brabander maar voor ons was hij was het wel. Velen verenigingen hebben hem uitgenodigd om clinics te verzorgen. Zodra hij een aanspanning had gecondoleerd en afgesteld dan verandere het span in een oogopslag het was een compleet ander aanspanning dan daarvoor. Hij wilde graag alles met je delen, maar zijn gouden handen en een boven natuurlijke gave in het omgaan met paarden kon hij je niet geven. Een groot leermeester, bestiurder en paardenman heeft ons verlaten, maar wij zullen hem een levenlang herinneren als de keizer van de mensport. Tjeerd bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.