Wanneer het gaat over kwaliteit op hippische accommodaties komt vaak allereerst het paardenwelzijn ter sprake; van de paarden, hun huisvesting en de mogelijkheid tot vrije beweging. Uiteindelijk draait alles op een accommodatie om kwaliteit en het ene aspect kan niet zonder het andere. Op ieder vlak van een hippisch bedrijf is kwaliteit belangrijk: van de stallen tot de horeca en van de instructie en training tot de bedrijfsvoering. Het hoeft niet chic te zijn, maar het is wel belangrijk dat het schoon, netjes en comfortabel is, dat de veiligheid en het dierenwelzijn bovenaan staan, iedereen de juiste papieren heeft en wet- en regelgeving nageleefd wordt.
Het is daarom belangrijk dat hippische ondernemers zichzelf regelmatig een spiegel blijven voorhouden om te zien welke aspecten extra aandacht behoeven en verbeterd kunnen worden om de kwaliteit van hippische bedrijven in Nederland hoog te houden. Welke aspecten moet je in de gaten houden om de kwaliteit van een hippisch bedrijf op peil te houden of te verbeteren?
Paardenwelzijn
Een van de belangrijkste aspecten van kwaliteit in de hippische sector is het welzijn van de paarden en pony’s. Huisvesting en vrije beweging zijn hierbij zeer belangrijke punten, waar de maatschappij zich de laatste jaren ook steeds meer op richt. Gelukkig zijn steeds meer ondernemers zich daarvan bewust. Op veel bedrijven is de huisvesting al aangepast met grotere stallen of deels vervangen door groepshuisvesting. Bij oudere locaties kan het soms moeilijk zijn om aanpassingen te doen, maar het realiseren van luiken of openingen in tussenwanden is wel mogelijk. Of gefaseerd de boxen vergroten. Het zijn kleine stapjes, maar veel kleine stapjes maken samen een grote stap voorwaarts.
Paardenwelzijn omvat niet alleen huisvesting en vrije beweging, maar ook gezondheidszorg, voeding en het waarborgen van een respectvolle behandeling en training. Hippische bedrijven van hoge kwaliteit hechten veel waarde aan ethische praktijken en streven naar een eerlijke relatie tussen ruiter en paard.
Veiligheid voor paarden, ruiters en bezoekers
Naast het welzijn van de paarden is de veiligheid van de paarden, ruiters en bezoekers een absolute prioriteit. Of het nu gaat om recreatieve ruiters, professionele topsporters of bezoekers; het is belangrijk dat hippische bedrijven voldoen aan strenge veiligheidsnormen, zoals die van de Stichting Veilige Paardensport. Veiligheid omvat het regelmatige onderhoud van faciliteiten, het gebruiken van kwalitatief goed harnachement en het bieden van deskundige begeleiding en instructie. Door te investeren in veiligheid kunnen ongelukken worden voorkomen.
Professionaliteit en opleiding
Kwaliteit in de hippische sector gaat hand in hand met opleiding en professioneel personeel. Het opleiden van personeel en instructeurs draagt bij aan de verbetering van de algehele standaard van dienstverlening in de hippische sector. Door middel van gecertificeerde opleidingen, licenties, trainingen en voortdurende professionele ontwikkeling kunnen personeel en instructeurs hun vaardigheden verfijnen en up-to-date blijven met de laatste ontwikkelingen.
FNRS keurt bedrijven met als doel de kwaliteit van hippische bedrijven te waarborgen en waar nodig te verbeteren. Hiermee houdt de FNRS ondernemers die spiegel voor. Deze keuring levert ondernemers interessante inzichten op om het bedrijf toekomstbestendig te ontwikkelen.
In het FNRS-kwaliteitsbeleid wordt er gekeken naar zeven onderwerpen:
1. Wettelijke eisen
Een bedrijf in Nederland dient te voldoen aan wettelijke eisen, zoals het bezitten van de juiste vergunning en een inschrijving bij de Kamer van Koophandel.
2. Paardenwelzijn
Een ondernemer ziet erop toe dat het welzijn van alle paarden op het bedrijf wordt gewaarborgd. De algehele gezondheid van de paarden moet goed in de gaten worden gehouden. Huisvesting en vrije beweging zijn belangrijke aspecten van paardenwelzijn.
3. Orde en netheid
Schone en nette bedrijven zijn visitekaartjes van onze sector. Denk hierbij aan de gebouwen, het erf, de omheiningen, mestplaats, weides en binnenruimtes. Door deze met regelmaat te onderhouden verleng je de levensduur maar zorg je vooral voor een nette uitstraling en schone omgeving.
4. Inrichting faciliteiten
Heb je als bedrijf faciliteiten om klanten te ontvangen? Dan is het belangrijk dat deze representatief zijn voor het bedrijf: dus opgeruimd en schoon.
5. Marketing
Heb je als bedrijf je marketing goed op orde? Ben je duidelijk vindbaar en weten klanten en jouw omgeving waar jouw bedrijf voor staat?
6. Management en personeel
Kwaliteit komt naar voren bij hoe het management en personeelsbeleid zijn geregeld. Een gezond personeelsbeleid met geldige contracten en duidelijke werkafspraken is belangrijk. Instructeurs zijn een belangrijke schakel. Om de kwaliteit hoog te houden en veiligheid te garanderen dienen instructeurs gediplomeerd te zijn.
7. Faciliteiten
Faciliteiten moeten vooral deugdelijk en veilig zijn. Luxe faciliteiten zeggen niet direct iets over de kwaliteit van een bedrijf.
Eerlijke prijs essentieel voor waarborgen kwaliteit
Het waarborgen van kwaliteit in een hippische accommodatie vereist investeringen in materialen, management, duurzaamheid, orde en netheid en meer. Deze investeringen kunnen alleen gedaan worden wanneer je een passende prijs vraagt voor je diensten en producten. Zorg dat je de kostprijs per paard, de opbrengsten en de gewenste marge inzichtelijk krijgt om een gezonde prijs te kunnen bepalen.
Uitleggen wat we doen
De maatschappij verandert en er zijn steeds meer mensen die niks van paarden weten. Dit betekent dat we als branche de uitdaging hebben de zaakjes goed te regelen én om uit te leggen wat er gebeurt op hippische bedrijven en waarom. Transparantie en uitleg op bijvoorbeeld websites en sociale media is belangrijk voor de maatschappij om ze te laten zien en begrijpen wat we doen.
Kwaliteit waarborgen en verbeteren
Het uiteindelijke doel is om de kwaliteit in de hippische sector nog verder omhoog te brengen én ervoor te zorgen dat ondernemers trots zijn dat ze bijdragen aan het voortbestaan van de hippische sector.

De Nieuwe Heuvel: een 10 voor netheid!
Als je De Nieuwe Heuvel opzoekt in het FNRS-systeem, valt het bedrijf op vanwege zijn hoge kwaliteitsscores. De Nieuwe Heuvel is een veelzijdig en professioneel bedrijf binnen de paardensport. Op het terrein bevinden zich een manege, een horecagelegenheid, pensionstal en een dekstation. Het multifunctionele bedrijf wordt gerund door een personeelsbestand van maar liefst 30 personen, verdeeld over diverse afdelingen zoals de manege, instructie, horeca, paardentraining, fokkerij, pension, handel en evenementen. Bij de beoordeling van het kwaliteitsbeleid van De Nieuwe Heuvel zijn op alle aspecten hoge scores behaald. In elk hoofdstuk lichten Jan Folmer (eigenaar), Tom Folmer (zoon) en Sandra Jansen (manegemanager) toe hoe zij dit werkbaar hebben gemaakt en blijven handhaven.
Lees hier het complete verhaal over De Nieuwe Heuvel en waarom zij zo goed scoren op kwaliteit.