Ga naar hoofdinhoud

Team Ehrens als vijfde geplaatst voor finale

Liveblog
Frank Schuttert in overleg met Marc Houtzager en Harrie Smolders Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Lorenzo de Luca blijft als vijfde ruiter foutloos met zijn Irenice Horta (v. Vigo d'Arsouilles) en neemt de leiding over van Steve Guerdat in het individuele klassement. Zwitserland behoudt de leiding in het landenklassement voor de Amerikanen en Duitsland. Nederland zakte van de tweede naar de vijfde plaats en zal morgen alles moeten geven voor een teammedaille.

De finalisten voor de teamfinale van morgenavond zijn bekend. Naast Zwitserland, USA en Duitsland krijgt het team van Rob Ehrens concurrentie van Zweden, Ierland, Frankrijk, Australië, Groot-Brittannië en Canada.

Tussenklassement individueel

Tussenklassement teams

Lees hieronder de liveblog van vandaag.

Laatste ruiters bepalend

Steve Guerdat en Bianca laten balk vallen en zakken naar zevende plek in klassement. De Zwitsers behouden wel de leiding in het landenklassement met minder dan 1 strafpunt voorsprong op team USA. Nederland nu op zesde plaats, zeker van finaleplaats.

William Whitaker kan met 8 strafpunten de opmars van de Britten nog niet verzilveren. Afhankelijk van Israel en Colombia. Pedro Veniss stelt zijn individuele plek veilig door met een balk te eindigen. Team Brazilië haalt finale waarschijnlijk niet.

Geen foutloze, wel een heel gedegen ronde van Harrie Smolders en Don VHP Z N.O.P.  Geen balk, droge voeten, maar een stapje op het lint bij het water leveren vier strafpunten op. Nederland nu op 24,35 strafpunten. Nederland voorlopig achtste. Europees kampioen Peder Fredricson laat zijn klasse opnieuw zien met H&M Christian K. Een foutloze rit brengt hem op de voorlopige 2e plaats en brengt Zweden een finaleplek.

Harrie Smolders met Don VHP Z N.O.P. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Stadion ontploft

Het stadion ontploft. McLain Ward neemt de leiding over door slechts met een tijdfout over de streep te komen. USA eindigt op 12.59 en mag morgen strijden om teammedaille. Marcus Ehning rijdt een duur rondje met Pret a Tout. Twee balken op de laatste twee hindernissen. Duitsland eindigt op 18.09 en dwingt finaleplek af. Oranje nu op vijfde plaats met Harrie Smolders nog te gaan.

Voormalig Olympisch kampioen Eric Lamaze maakt in zijn zevende (!) wereldruiterspelen twee fouten op een combinatie met zijn met Chacco Kid. Canada eindigt met 32,89 strafpunten en moet hopen op de fouten van anderen voor een finaleplek.

Kaarten worden geschud

Cian O’Connor kan zijn geluk niet op als hij de derde nulrit van de dag produceert met de 12-jarige Good Luck. Ierland eindigt met 27.12 strafpunten en moet nog afwachten wat de andere landen doen. Nieuw-Zeeland kan een finaleplaats vergeten na dramatische rit van Sharn Wordley, maar Samantha McIntosh houdt uitzicht op individuele startplaats.

Pieter Devos krijgt met Espoir een stop op hindernis drie, de open muur. De Belg eindigt zijn ronde met 22 strafpunten, waardoor de Belgen eindigen op 33.16 strafpunten en geen finaleplek lijken te halen. Ashlees Bonds Chela LS springt zo hoog over het a en b -element van de driesprong dat de merrie geen afzet kan plaatsen en stopt. Bond rijdt het parcours uit met 11 strafpunten.

Martin Fuchs en Cornet Obolensky-zoon Clooney leken op weg naar een nulronde, maar op de uitsprong van de laatste dubbel maakte de schimmel een ongebruikelijk fout. Zwitserlaand nog steeds aan de leiding en Fuchs en Sprunger beiden in de top vier! Na 90 starts nog steeds maar twee foutloze ritten. Italië uitgesloten na tweede weigering van Luca Marziani en  Tokyo du Soleil

Brazilië begon de dag zo goed vanaf plaats drie, maar nu ook Yuri Mansur 15 strafpunten laat noteren met de Verdi-nazaat Ibelle ASK, zakt Brazilië nar de bodem van het landenklassement. Ook Colombia moet vrezen voor een finaleplek als Rene Lopez het laatste deel van het parcours systematisch afbreekt en met 25 strafpunten aan het eind komt. Nederland nu op voorlopige zesde plaats

Resultaat Vrieling heeft gevolgen

Met twee fouten op de driesprong was de toon voor een mager resultaat gezet door Jur Vrieling en VDL Glasgow vh Merelsnest N.O.P. Toen Glasgow ook nog een balk van de triplebar naar beneden tikte stond verscheen er een teleurstellende 13 strafpunten op het scorebord. Harrie Smolders moet straks de finaleplek voor Oranje veilig stellen. Nederland voorlopig op negende plaats, achter Zwitserland, het ontketende Duitsland en de gedreven Amerikanen.

Jur Vrieling met VDL Glasgow van ’t Merelsnest N.O.P.

Grote namen in de fout

Alexandra Francart kon haar goede resultaat van gisteren niet volhouden. Met 20 strafpunten is zij het streepresultaat voor het Franse team. Fredrik Jönsson en de tienjarige Cold Play leveren een belangrijke bijdrage aan teamresultaat Zweden met slechts vier strafpunten. Zeremonie van Laura Kraut trapt een ijzer af, net voordat ze de ring in moeten. De 53-jarige Kraut lijkt niet uit haar concentratie door het voorval, maar rijdt toch twee balken naar het zand; op de delicate steil in de lijn naar de sloot, en op de laatste sprong. Zover het slechtste resultaat van de Amerikanen vandaag

Balken blijven vallen

Emma Augier de Moussac is zo blij dat ze met slechts 5 strafpunten over de finish komt, dat ze bijna van haar Diva (v. No Limit) valt. Emma stijgt hiermee in het individuele klassement naar de voorlopige 30e plaats. Maurice Tebbel lijkt met zijn negen strafpunten net als gisteren het streepresultaat van Duitsland te worden door de twee balken die Don Diarado in de laatste lijn naar beneden tikte.

Bruce Goodin, gisteren nog in de middenmoot, laat Nieuw-Zeelands hoop op een finaleplaats vervagen door 23 strafpunten te noteren met zijn tienjarige Quasimodo-nazaat Backatorps Danny V. Bardolino 2 verkiest de uitgang boven de laatste sprong, waardoor Mario Deslauriers het streepresultaat van Canada lijkt te worden.Jos Verlooys Igor zet een voet op het lint van de sloot en maakt ook fout op de steilsprong, hindernis 10, waar Calimero ook zijn foutje maakte. De Belgen nu vijf en tweemaal acht strafpunten op hun conto. Paul O’Shea noteert ook acht strafpunten voor Ierland door twee vallende balken op de uitsprong van de combinaties.

Liveblog eerste 61 starters

Oostenrijker Max Kühner, de laatste ruiter voor de break, rijdt een briljante rit met zijn meewerkende schimmelhengst Chardonnay (v. Clarimo). Naast Simone Blum nu de twee foutloze ruiter van vandaag!

Danielle Goldstein rijdt een knappe ronde met haar Lizziemary (v. Cabri d’Elle). Slechts een balk op de uitsprong van de laatste dubbel levert Israël uitzicht op een finaleplaats.
Opnieuw een dame die de balken laat liggen! Janika Sprunger heeft Bacardi VDL weer super aan het springen. Met slechts een tijdfout bewijst ze zowel Zwitserland als zichzelf een grote dienst. Admara (v. Padinus) maakt onder Carlos Enrique Lopez Lizarazo dezelfde fout als Calimero. Door de twee tijdfouten van de Colombiaan is Marc Houtzager hem nu voorbij in het individuele klassement.

Alle ervaring van de 53-jarige Scott Keach helpt hem niet foutloos te blijven. Acht strafpunten erbij voor Australië dat na gisteren knap op plek vijf staat. Brazilië weet de derde plek waarschijnlijk niet vast te houden. Na de 13 strafpunten van De Azevedo noteert Pedro Junqueira Muylaert er 20 bij.

Balk voor Calimero

Nicolas Delmotte bewijst Frankrijk geen dienst door met Ilex VP drie springfouten te maken. De in Nederland wonende Juulia Jyläs heeft niet haar dag met Finishing Touch Wareslage. Als individuele deelneemster voor Finland moet ze 21 strafpunten bij haar totaal optellen en zal ze waarschijnlijk morgen niet meer mogen starten.
Nota bene op een hindernis 10, waar vandaag nog nauwelijks een fout op gemaakt is, tikt Sterrehof’s Calimero een balk naar beneden. Houtzager houdt het hoofd koel in de laatste lijn en beperkt de schade tot vier strafpunten en komt tweehonderdste seconde binnen de toegestane tijd binnen.

Malin Baryard-Johnsson leek met de tienjarige H&M Indiana op weg naar een nulrit in haar vijfde wereldruiterspelen. maar de Zweedse kreeg op de dubbel in de laatste lijn twee fouten.

Marc Houtzager met Sterrehofs Calimero Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Dames op dreef

Drie amazones hebben de balken laten liggen en de voeten droog gehouden; Simone Blum deed dat voor Duitsland binnen de tijd, Laura Klaphake (Dui) en Adrienne Sternlicht (USA) liepen een tijdfout op.  De overige 38 ruiters gaven de parcourshulpen het nodige werk.

Het publiek is muisstil tijdens de rit van de Amerikaanse Adrienne Sternlicht, maar als ze slechts met een tijdfout op het scorebord aan de finish komt verandert dat snel. Opnieuw een amazone die de balken laat liggen met haar pas 10-jarige Cristalline!

Na de enige foutloze rit tot nu toe van Simone Blum, is ook haar teamgenote Laura Klaphake met de indrukwekkend springende Catoki-dochter Catch Me If You Can zonder balken of natte voeten over de streep gekomen. Met slechts een tijdfout doet Duitsland vandaag hele goede zaken in het klassement.

Samantha McIntosh kwam in een iets te hoog tempo bij de laatste dubbel, waardoor de enige fout van haar Check In tot stand kwam. Opnieuw een schitterende rit van de ervaren amazone die voor Nieuw-Zeeland uitkomt en met haar vierde wereldruiterspelen bezig is. De 22-jarige Canadese Kara Chad maakt met haar Untouchable-dochter Carona dezelfde springfout als McIntosh. Na 35 combinaties is alleen Simone Blum erin geslaagd foutloos te blijven.

Laura Klaphake met de indrukwekkend springende Catoki-dochter Catch Me If You Can
Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Adrienne Sternlicht met haar pas 10-jarige Cristalline. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Sloot is scherprechter

Shane Breen, gisteren het streepresultaat voor Ierland, noteert nu 14 strafpunten. De Japanse Karen Polle, in de eerste kwalificatiewedstrijd 11e met With Wings, noteert nu 9 strafpunten.

Niels Bruynseels met Cas de Liberte (v. Cracky Z) krijgt fout op het water, de scherprechter van vandaag. België doet goede zaken met slechts vijf strafpunten. Zwitserland is net als Nederland gestart met 12 strafpunten. Werner Muff en zijn KWPN-gefokte Daimler kregen op de uitsprong van de driesprong hun eerste fout, gevolgd door beide elementen van de dubbel in de laatste lijn.

Alan Wade heeft het lastig gemaakt. Er worden veel fouten gemaakt. In het begin op de oxer (H2), maar daar lijkt nu iedereen goed op te letten. De sloot is een scherprechter in combinatie met de oxer die erachter staat. Ook in de laatste lijn is het oppassen geblazen. Opvallend is dat slechts 7 ruiters uit het eerste blok van 21 ritten binnen de tijd over de finishlijn kwamen. De Duitse amazone Simone Blum is nog steeds de enige foutloze na 21 ritten.

Schuttert 12 strafpunten

Kevin Staut en zijn inmiddels 17-jarige Reveur de Hurtebise HDC maken een fout op de sloot. Frankrijk vier strafpunten erbij. Ook William Funnells Billy Buckingham zet net zijn voet op de lijn van de sloot, maar spring verder gedegen in het rond. jammer voor de Britten die vanaf plaats 16 aan de tweede dag begonnen.

Frank Schuttert heeft niet kunnen schitteren. De eerste balk viel op het b-element van de driesprong, twee hindernissen later viel de balk van de smalle steilsprong en in de laatste lijn maakte Chianti’s Champion nog een fout op de insprong van de dubbel. 12 strafpunten voor Nederland. Ook Toveks Mary Lou (v. Montendro) en Henrik von Eckermann verslikken zich op de sloot, de schaduw ervoor lijkt een rol te spelen. Ook de achterste balk van de oxer na de sloot valt. Acht strafpunten voor Zweden.

Frank Schuttert met Chianti’s Champion Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Eerste foutloze rit een feit 

Simone Blum, voor het eerst actief op een groot kampioenschap, heeft als eerste het lastige parcours van Alan Wade foutloos overwonnen met haar Askari-dochter DSP Alice. Eddie Blue van Devin Ryan zet een voet in het water maar houdt verder de balken boven in. Het parcours heeft enkele moeilijke afstanden en lastige rollbacks. De voorste balk bij de tweede hindernis, een oxer, heeft al meerdere malen in het zand gelegen en ook de tijd is al enkele keren niet gehaald. Door de schaduw voor de sloot hebben ook al een paar paarden een voet  in het water gehad. Nicola Philippaerts heeft met twee balken het beste resultaat tot nu toe, ook de score voor de Canadese amazone Erynn Ballard.

Simone Blum met DSP Alice Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Nicola Philippaerts weet als eerste ruiter voor België niet foutloos te blijven. Acht strafpunten voor de Belgen die vanaf plek 13 aan de dag beginnen en deze score slecht kunnen gebruiken. Shane Sweetnam, gisteren lang aan de leiding met Chaqui Z, weet de lei niet schoon te houden. Twee balken en een tijdfout voor de Ieren.

Deelnemersveld

Er nemen 25 landenteams deel aan de strijd om een plek in de finale van morgenavond. Nederland heeft – vanaf de gisteren behaalde 2e plaats – een prima uitgangspositie, maar de verschillen zijn erg klein. Vanmiddag en vanavond rijden 122 ruiters de springpiste in, dat zijn er twee minder dan in het openingsparcours. Frank Schuttert komt als 16e ruiter de ring in, Marc Houtzager heeft vandaag startnummer 45, Jur Vrieling komt vanavond in actie als 80e ruiter en Harrie Smolders start in het laatste blok met startnummer 111. Italië moet het – vanaf de voorlopige 17e plek – stellen zonder Emanuele Gaudiano die niet meer op de startlijst voorkomt. Jacqueline Lai (Hong Kong) komt niet meer in actie voor het individuele klassement, waar zij op de 113e plaats staat.

Het Parcours

Het door de Ierse parcoursbouwer gebouwde parcours heeft een lengte van 565 meter, waarin de toegestane tijd op 85 seconden staat. Het parcours bevat 14 hindernissen, waaronder een driesprong, een dubbelsprong en een sloot. De maximale hoogte is vandaag 1,65m.

Wedstrijdformat

Vandaag de eerste ronde van de tweede kwalificatiewedstrijd,  die meetelt voor zowel het individuele resultaat als teamresultaat.  De tien hoogstgeplaatste landenteams komen vrijdag 21 september in actie in de tweede ronde, aangevuld met de individuele ruiters die na donderdag in de top 60 staan.

Vrijdag 21 september volgt de ontknoping in de landenwedstrijd en weten we wie de teammedailles mogen ophalen. Ook de individueel geplaatste ruiters rijden hun derde parcours.

Zaterdag 22 september is een rustdag.

Zondag 23 september volgt de individuele ontknoping, waarin de 25 hoogstgeplaatste combinaties van start gaan in de eerste manche. De strafpunten behaald in de voorgaande wedstrijddagen blijven op de teller staan. De 12 beste ruiters mogen terugkomen voor een tweede omloop en dan weten we wie de opvolger van Jeroen Dubbeldam is.

Handige links

Programma
Startlijst
Uitslag
Livestream

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.