Ga naar hoofdinhoud

Team Ehrens met twee nulrondes naar finale Nations Cup

Harrie Smolders met Emerald. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Titelverdediger Nederland heeft zich vanavond in Barcelona verzekerd van een plek bij de laatste acht in de Nations Cup Finale. Na de foutloze ritten van Leopold van Asten en Harrie Smolders eindigde het team van Rob Ehrens met vier strafpunten op een gedeelde derde plaats. Italië en Oostenrijk gaan verrassend aan de leiding, terwijl  wereldkampioen Amerika morgen in de troostfinale moet aantreden. De beste acht landen rijden zondagmiddag de finale, waarin voor alle landen de teller weer op nul staat.

Vijftien landenteams, met in totaal 59 combinaties, maakten kennis met het eerste parcours dat de Spaanse parcoursbouwer Santiago Varela Ullastres voorschotelde. De tijd speelde geen grote rol, de driesprong daarentegen wel; vooral op de insprong moesten de parcourshulpen regelmatig een balk oprapen . De verschillen in de totaalscores bleken uiteindelijk klein, waardoor de gereden tijden toch nog een rol gingen spelen.

Team Oranje

Frank Schuttert beet met Chianti’s Champion de spits af voor het Nederlandse team, waarvan alle ruiters met een rouwband om de arm reden, als eerbetoon aan de gisteren overleden Bert Romp. Chianti’s Champion speelde met de hindernissen en Frank Schuttert leek op een nulronde af te stevenen, tot in de laatste lijn de achterste balk van de eerste oxer van de driesprong in het zand plofte.
Leopold van Asten, in Tryon nog reserve, liet als tweede Oranje-ruiter zien nu terecht het vertrouwen van Rob Ehrens te hebben. De 12-jarige VDL Groep Beauty werd zeer handig door het parcours geloodst en kwam nergens in de problemen. De eerste belangrijke nul stond daarmee op het scorebord. Sterrehof’s Calimero sprong net als in Tryon een machtig rondje, maar tikte het b-element van de driesprong, een steiltje, naar beneden, waardoor Harrie Smolders met geweldenaar Emerald van t Ruytershof de finaleplek met uitsluitend een nul op het scorebord kon redden. De nummer een van de wereld liet opnieuw zien waarom hij die plek bezet en volbracht zijn taak met verve.

Verrassende Italianen

De Italianen hadden zich in de kwalificatierondes niet weten te plaatsen voor de finale in Barcelona, maar kregen een vrijgevallen plek van Zuid-Amerika toegewezen en maakten daar dankbaar gebruik van. Luca Marzianai met Tokyo du Soleil en Riccardo Pisani met Chaclot  waren de eerste twee Italiaanse combinaties die foutloos bleven. Toen Bruno Chimirri slechts een tijdfout maakte was de finaleplek al zeker. Lorenzo de Luca hoefde niet te starten, maar deed dat wel. Zijn balk werd het schrapresultaat en de Italianen gaan met een strafpunt  door naar de finale.

Knappe finaleplek Oostenrijk

Julia Houtzager-Kayser leverde met Sterrehof’s Cayetano een belangrijke bijdrage aan het Oostenrijkse resultaat door de nul vast te houden. Felix Koller en Captain Future 3 kreeg slechts een tijdfout en toen kon Max Kuhner met PSG Final de klus afmaken. Met slechts een strafpunt zien we Oostenrijk zondag terug in de finale.

Belgen en Zweden door

Niels Bruynseels en Gancia de Muze gaven als eerste Belgische combinatie het goede voorbeeld met een nulrit uit het boekje. Maar Pieter Devos maakte met Claire Z een fout op de driesprong en Jos Verlooy kreeg met Caracas een ongelukkige fout op de steilsprong in de lijn voor de sloot. Even leek het erop dat België, dat naar Barcelona kwam als leider van Divisie 1, de finale zou mislopen. Maar Nicola Philippaerts redde de Belgische eer door met H&M Harley v Bisschop de balken bovenin te houden.

Stephanie Holmen en Peder Fredricson produceren een ronde zonder fouten, voor Zweden telt alleen de balk van Irma Karlsson mee. Zweden door naar de finale met vier strafpunten. Ze blijven daarmee nipt Europees kampioen Ierland voor die op vijf strafpunten eindigden, mede door een effectieve rit van Darragh Kenny en Balou du Revention.

Fransen nemen revanche

De Fransen waren erop gebrand de vieze smaak hun magere prestaties op de Wereldruiterspelen weg te poetsen. De Franse equipe deed dat met foutloze proeven van  Kevin Staut/ For Joy van t Zorgvliet en Cedric Angot / Saxo de la Cour maar helaas telde de voet in het water en een balk van Mathieu Billot mee. Net als Zwitserland eindigden de Fransen op acht strafpunten, maar door hun tijden mogen ze zondag alsnog aantreden in de finale.

Troostfinale

Goud en brons halen op de Wereldruiterspelen blijkt geen garantie voor de toekomst. Team USA en Duitsland eindigen op acht strafpunten maar missen door de gereden tijden de finale op zondag. Ook Canada dat met drie ruiters negen strafpunten behaalde, moet morgen uitkomen in de troostfinale. Voor Groot-Brittannië maakte William Funnel een fout op de driesprong, maar hield Amanda Derbyshire en Roulette BH de Britten lang in de race voor een finaleplek. Met acht strafpunten kon Holly Smith en Hearts Destiny de klus niet afmaken. De Britten eindigen samen Brazilië met 12 strafpunten  op plek 12. De Spanjaarden konden vandaag voor eigen publiek geen vuist maken en eindigden op de laatste plaats met 34 strafpunten. Ook de Verenigde Arabische Emiraten hadden weinig te zoeken in Barcelona. Met 30 strafpunten eindigden ze op de 14e plaats.

Volledige uitslag 

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook