Ga naar hoofdinhoud

Paard afgemaakt na vaststellen EIA

Foto: Lonneke Ruesink
Een paard in het Engelse Cornwall is positief getest op Equine Infectious Anaemia (EIA), ook wel bekend als moeraskoorts. Het paard is afgemaakt en de andere 25 paarden op stal zijn getest en onder quarantaine gesteld.

Eerder deze week kwam EIA ook al in het nieuws. Op een renbaan in het Duitse Keilen bleek een paard besmet met EIA. Ook dit dier is geëuthanaseerd en de renbaan staat onder quarantaine. Het in Keulen gestalde renpaard Danedream kan daardoor aankomende zondag de Qatar Prix de l’Arc de Triomphe in Parijs niet verdedigen. Ook gaan de wedstrijden op de renbaan in Keulen de komende weken niet door.

Equine infectieuze anemie is een virale ziekte die alleen paardachtigen treft en niet op de mens overdraagbaar is. De ziekte kan op twee manieren verlopen: ofwel acuut, gepaard gaande met koorts, zenuw-, hart- en bloedsymptomen (anemie), ofwel chronisch. Soms kent de ziekte een dodelijk verloop, maar een groot aantal dieren vertoont nooit symptomen. Stress kan de ziekte opnieuw activeren. De dieren worden voornamelijk via het bloed besmet, door insectenbeten of besmet materiaal. De dieren blijven hun hele leven besmet en vormen zo een besmettingsbron voor andere paarden. Er bestaat geen enkele behandeling of vaccin. Besmette dieren worden dus afgemaakt om de verdere verspreiding van de ziekte te vermijden.

Bron: Horses

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.