Ga naar hoofdinhoud

Te weinig ruwvoer beperkt vruchtbaarheid paarden

Volgens een recent onderzoek is het erg belangrijk dat merries voldoende toegang hebben tot ruwvoer gedurende de dag en nacht. Dit heeft gunstige effecten op de reproductieve prestaties van de merrie.

Paarden zijn aangepast aan weinig en vaak eten. Helaas belemmeren moderne managementtechnieken deze natuurlijke voerroutine, en zijn deze betrokken bij het ​​veroorzaken van welzijn- en gezondheidsproblemen, zoals maagzweren en koliek. Uit het rapport blijkt dat het beperken van de beschikbaarheid van voedsel voor slechts een deel van de dag schadelijk kan zijn voor de fokkerijprestaties.

Honderd Arabische fokmerries van de nationale fokkerij van Sidi Thabet, in Tunesië, werden opgenomen in de studie. Zij werden willekeurig verdeeld in twee groepen, waarvan het beheer alleen verschilden in de timing van beschikbaarheid van ruwvoer. De merries werden ’s nachts en een deel van de dag individueel gehuisvest. In de middag stonden ze gemiddeld zo’n zes uur gezamenlijk op de paddock. De paarden hadden vrij toegang tot water, kregen een kleine hoeveelheid gemaaid gras in de middag en vier kilo gerst voor de nacht.

De ene groep merries had zowel binnen als buiten constant toegang tot hooi. Zij ontvingen vijf kilo hooi ’s nachts in de stal en vijf kilo hooi buiten. De andere groep ontving tien kilo hooi wanneer zij binnen stonden. De totale hoeveelheid ruwvoer was voor beide groepen elke dag hetzelfde. De onderzoekers vonden een significant verschil tussen de twee behandelingsgroepen. De merries die hooi gedurende de dag kregen, hadden minder hengstigheidsafwijkingen en een hogere vruchtbaarheid. De onderzoekers concludeerden dat tijdgerelateerde voedingspatronen een belangrijke en onderschatte factor in de fokkerij is.

Bron: Horses/Horsetalk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.