Ga naar hoofdinhoud

100%-score voor Arezzo VDL op springdag vier

12 (Arezzo VDL x Contender) Foto Jacquelien van Tartwijk
Vier van de vier zonen van springkanon Arezzo VDL verdienden vandaag in Ermelo overtuigend een ticket voor de tweede bezichtiging van de KWPN Hengstenkeuring. Ook Grand Prix-springhengst Action Breaker scoorde met drie van de drie doorverwijzingen honderd procent. Met respectievelijk vijf en zes doorverwezen zonen waren Zambesi en Zirocco Blue VDL de hofleveranciers van de vierde springdag, waarop vijfentwintig hengsten een uitnodiging voor Den Bosch verdienden.


“Een productieve dag met in de breedte de beste springers tot nu toe. Zeker de laatste twee groepen waren overtuigend”, klonk commissievoorzitter Cor Loeffen enthousiast. Het publiek dat voor de file thuis wilde zijn, heeft vandaag in Ermelo zeker wat gemist. Vooral de zonen van Arezzo VDL en Zirocco Blue VDL, die voornamelijk in de laatste groepen zaten, maakten de dag goed.

Wisselende Zambesi’s
Heartbreaker-zoon Zambesi kreeg maar liefst vijf van de elf zonen doorverwezen, maar toch maakten zijn nakomelingen een wat wisselende indruk. “Bij Zambesi verwacht je de reflexen van Heartbreaker, maar dat bleek hij toch wat wisselend door te geven. Ook moet gelet worden op maat en formaat. Bij de Zambesi-zonen die vandaag zijn doorverwezen waren de reflexen en maat en formaat zeker wel aanwezig”, sprak Loeffen namens zichzelf en collega’s Hester Klompmaker en Wout-Jan van der Schans. Van Zambesi kregen de wakkere, zeer voorzichtige 269 (mv. Concorde), de rassige, met gemak en reflexen springende 270 (mv. Indorado), de bijzonder gekleurde en getekende, met voorzichtigheid en techniek springende 279 (mv. Indoctro), de nette, makkelijk springende 271 (mv. Mermus R) en de zeer explosieve, met extra inzet springende 277 (mv. Cavalier) groen licht. Vooral de laatste sprong er met zijn reflexen, techniek en gretigheid bovenuit.

Reflexen-vererver Arezzo
Honderd procent score dus voor Arezzo VDL, die met allen vier zijn nakomelingen een uitstekende indruk achterliet. “Arezzo geeft echt heel veel reflexen. Ze zijn herkenbaar in exterieur, waarin ze lengte en front vertonen, en in het springen”, klonk het uit de commissie. Uit een moeder van Indoctro kwamen zowel nummer 9 als 10 en de twee Arezzo-zonen vertoonden dan ook veel gelijkenissen. Niet alleen zijn ze allebei voskleuring, ook beschikken ze over maat, macht en extra veel reflexen. Nummer 11 (mv. Lux) toont iets minder macht dan zijn voskleurige broers, maar doet aan scherpte niks onder. De compleetste lijkt 12 (mv. Contender) uit de bekende merrie Orchidee. De goed gemodelleerde, rassige hengst heeft extreme reflexen, voorzichtig en techniek. Daarbij taxeert hij goed en is hij lichtvoetig. Op de hogere oxer durfde de bruine zich vandaag nog iets minder te geven.

Zes Zirocco’s
Maar liefst zes nakomelingen van springcrack Zirocco Blue kregen vandaag een ticket voor de tweede bezichtiging. “Zirocco Blue voegt heel duidelijk maat toe. Daarbij geeft hij gemiddeld een beter springpaard, dat voorzichtig wil zijn en goed omhoog springt. De souplesse zou een aandachtspunt kunnen zijn, maar in hoeverre dat spanning is of een daadwerkelijke tekortkoming, valt later te bezien”, sprak Loeffen.
Doorverwezen werden de vermogende, voorzichtige, iets lichtvoetigheid missende 293 (mv. Contender), de over macht beschikkende, iets souplesse missende 288 (mv. Indoctro), de met veel afdruk springende, grootramige 297 (mv. Chin Chin), de eenvoudig gemodelleerde, achter goed openende 294 (mv. Ferro), de onbegrensd vermogen tonende 295 (mv. Colino) en de zeer grootramige 299 (mv. Triomphe), die ondanks zijn 1,76 m lichtvoetigheid en souplesse toonde en over een onbeperkt springvermogen lijkt te beschikken.

Honderd procent
Grand Prix-hengst Action Breaker, net als Zambesi een zoon van Heartbreaker, zag vandaag zijn drie zonen ook voor een honderd procent score zorgen. De royale nummer 2 (mv. Corrado I), die macht toont, de over uitstraling beschikkende 1 (mv. Carthino Z), die iets op zijn eigen manier springt, maar wel voorzichtig lijkt en de royale 3 (mv. Cascavelle), die gemakkelijk opent mogen terug komen in Den Bosch. De galop lijkt bij de nakomelingen van Action Breaker wel een aandachtspunt, aangezien ze daarin wat weinig balans en kracht toonden.

‘Moet natuurlijker!’
Van Alicante HBC werd de extreem springende nummer 5 (mv. Guidam) doorverwezen, maar die kreeg van de jury nog wel pittig commentaar mee. “Hij begon echt overdreven, maar hij bleef wel komen. Zo overdreven als hij sprong kan haast niet natuurlijk zijn, maar aangezien je daar voorzichtig in moet zijn, krijgt hij een kans in Den Bosch. Als hij in Den Bosch weer zo springt, dan wordt de ‘voorstelling’ – om het zo maar te noemen – beëindigd”, was Cor Loeffen duidelijk. “Er zijn nu eenmaal mensen die een paard thuis zodanig trainen dat ze hier een betere sprong laten zien. Vaak werkt het averechts, zeker bij een paard met weinig techniek. Aangezien er nog een tweede en derde bezichtiging is en een verrichtingsonderzoek mogen de paarden, die positieve dingen laten zien in hun verrichting, galop, exterieur of in sommige gevallen afstamming, een ronde verder. We willen ze beoordelen alsof het je eigen paard is, dat wil zeggen vooral naar de pluspunten kijken en paarden kansen geven”, legt Loeffen het beleid uit.

Opvallende Nabab x Lux
Een ander opvallend paard was 167 (Nabab de Rêve x Lux), die zowel met zijn luxe, knappe exterieur als zijn springkwaliteiten indruk maakte. Daarbij sprong moeder Tatjana L internationaal onder Karim Emile Fares. Ook de interessant gefokte 281 (Zandor Z x Atlantus Z), de volle broer van Grand Prix-springpaard Zeta de Hus, mag in Den Bosch weer optreden.
Verder werden de met veel vermogen springende, royale 285 (Zavall VDL x Hold Up Premier), goed opbouwende 287 (Zazou R x Mermus R), vermogende, iets weinig atletische 283 (Zapatero VDL x Cento) en de interessant gefokte 168 (Nabab de Rêve x Lux) doorverwezen.

Bron: Horses

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook