Ga naar hoofdinhoud

Welzijns-scorelijst voor werkpaarden ontwikkeld

Onderzoekers hebben een welzijns-scorelijst voor werkpaarden, ezels en muildieren ontwikkeld. Dit systeem is op meer dan 5.200 werkdieren in Egypte getest en moet als een waardevol hulpmiddel dienen om kwetsbare dieren te helpen.

Het hulpmiddel kan door de eigenaren ingezet worden om dieren met welzijnsproblemen te kunnen identificeren, evenals welke leeftijd en geslacht de dieren hebben. Ahmed Ali en zijn collega’s hebben onderzocht dat er 112 miljoen werkpaarden, ezels en muildieren werken in ontwikkelingslanden. “De dieren zijn van cruciaal belang voor deze mensen om te overleven, maar het welzijn van de dieren is ernstig aangetast omdat de eigenaren weinig kennis hebben van hun dieren”, aldus Ali.

Werkpaarden het meest belast

In totaal 5.248 werkdieren, waaronder 2.198 paarden, 2.640 pony’s en 410 muildieren werden met behulp van het systeem tussen februari 2012 en januari 2014 geanalyseerd. Die dieren werden gecategoriseerd op hun ras en werkrol, om vervolgens verder onderverdeeld te worden in categorieën zoals transport van goederen of mensen, rijpaard of vervoeren van materialen voor steenovens. Uit onderzoek is gebleken dat werkpaarden gemiddeld het zwaarst belast werden met werk. 20,7% van deze dieren oogde depressief en 22,6% reageerde niet op een naderende onderzoeker. 30,8% van de muildieren meed fysiek contact en 14,2% werd zelfs agressief. 21,6% van de ezels hadden wonden op het lichaam dat veroorzaakt was door het tuig en 21,9% had brandwonden opgelopen.

Uit het onderzoek werd geconcludeerd dat voor de kar lopende werkdieren de meeste kans hebben op slechte welzijnsomstandigheden. Paarden die ingezet worden om toeristen te transporteren lopen echter het minste risico. 85% van de dieren bleek redelijk in conditie te zijn.

Bron: Horsetalk

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook