Ga naar hoofdinhoud

Koop dressuurpaard ongedaan gemaakt wegens zomereczeem

Verkopers van sportpaarden doen er verstandig aan om voortaan het lijden aan zomereczeem te vermelden bij de verkoop van een paard. Het Gerechtshof Den Haag heeft de koop van een dressuurpaard ontbonden omdat de verkoper – die volgens het Hof wel op de hoogte was van de zomereczeem bij het paard – de koper niet op de hoogte had gesteld van deze aandoening. 

In een recente zaak heeft het Gerechtshof Den Haag geoordeeld dat het paard met zomerexceem als gevolg van deze aandoening ongeschikt was als dressuurpaard en derhalve niet-geschikt voor het aankoopdoel. Dit is nieuw in de gepubliceerde rechtspraak. In 2013 oordeelde de Rechtbank Midden-Nederland dat zomereczeem niet zonder meer non-conformiteit als rijpaard met zich meebracht.

Hoger beroep

In deze zaak, die nu in hoger beroep werd gewonnen, was het oordeel van de Rechtbank Den Haag in eerste instantie ook dat de koop niet ontbonden hoefde te worden. De koopster van het paard ging, bijgestaan door mr. Amanda Brouwers van Schelstraete Advocaten, in hoger beroep.

Zij was in staat te bewijzen dat het paard al zomereczeem had voordat het was verkocht en dat de verkoper hiervan op de hoogte was. Het Hof oordeelde dat het paard niet aan de eisen voldeed omdat het door de aandoening niet geschikt is als dressuurpaard.

Facebookbericht

Het Hof achtte bewezen dat de verkoper wist van de aandoening. De verkoper kocht het paard zelf voor 1.500 euro en in de koopovereenkomst stond dat het paard leed aan de aandoening en bovendien bracht de verkoper zichzelf nog wat extra in de problemen door een Facebookbericht te schrijven: ‘Hoi [X] , [naam paard] gaat super! Manenexeem is bijna weg.’

Schadevergoeding

De verkoper verkocht het paard aan de koopster voor 6.000 euro in april 2016. De koopster, die het paard zelf (nadat ze had vast laten stellen dat het leed aan zomereczeem) weer doorverkocht voor 500 euro, krijgt nu niet alleen de aankoopprijs (6.000 – 500 euro) terug. Het Hof heeft de verkoper ook tot een flinke schadevergoeding veroordeeld van meer dan 5.000 euro plus de kosten voor de juridische procedures.

Lees de uitspraak hier

Bron: Paardenkrant-Horses

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

5 reacties op “Koop dressuurpaard ongedaan gemaakt wegens zomereczeem

 • Annemarie

  Waarom is een paard met zomereczeem niet geschikt als dressuurpaard? Beetje erg raar. Ben benieuwd wie antwoord op de vraag kan geven en wat het antwoord zal zijn.

 • Rick Helmink

  Het Hof:

  4.11.
  [naam paard] is gekocht voor de dressuursport. Volgens de in rov. 2.6 geciteerde verklaring van [naam dierenarts] was sprake van een uitgesproken allergische reactie en bestond er geen zekerheid dat [naam paard] nog als dressuurpaard kan worden gebruikt. Blijkens de overgelegde patiëntinformatie (prod. 36) voorspelde deze dierenarts in 2016 bovendien weinig verbetering voor dat seizoen, omdat de allergische reactie al erg uitgesproken was, en had [naam paard] in oktober en november 2016 nog steeds (dezelfde) schuurplekken. Voorts blijkt uit de (in zoverre onbetwiste inhoud van de) in rov. 2.8 geciteerde literatuur dat erg aangetaste paarden niet meer competitief kunnen meedoen aan prijskampen wegens het grote ongemak en het ontsierend uiterlijk. Gelet op dit alles moet naar het oordeel van het hof worden aangenomen dat [naam paard] niet de eigenschappen bezit die voor een normaal gebruik als dressuurpaard nodig zijn. Hierbij tekent het hof aan dat [appellante] (onbetwist) het paard had aangekocht met het doel ver te komen in de dressuursport en het paard in het seizoen na aankoop (2016) al wilde gaan trainen als dressuurpaard. Het verweer van [geïntimeerde] kan niet tot een ander oordeel leiden. Zij heeft aangevoerd dat paarden met SME aan wedstrijden kunnen deelnemen als ze geen open wonden hebben, en dat de manen voor een wedstrijd niet beslist hoeven te worden ingevlochten. Dit verweer miskent dat de enkele mogelijkheid dat [naam paard] als dressuurpaard kan worden gebruikt, niet betekent dat ook sprake is van geschiktheid voor normaal gebruik. In de verklaring van de dierenarts [W] die [geïntimeerde] in het geding brengt (prod.9), wordt daarnaast, anders dan in de verklaring van [naam dierenarts] , alleen in algemene zin over SME verklaard, los van de specifieke toestand van [naam paard]

 • Susan

  Ik heb meerdere paarden met zomereczeem in de sport uitgebracht.en ook succesvol. Zeker tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden het paard te helpen. Het moet in dit geval wel heeel ernstig zijn geweest.

 • Annemarie

  Ik blijf het raar en onlogisch vinden. Ik hoop dat het dier een goed tehuis krijgt.

 • Frans Berings

  Gezien op de facebookpagina van Renate Beuving
  23 mei om 6:55 · Vlagtwedde ·
  Ik kan het bijna niet geloven maar toch is het waar. Sinds januari draagt een paard bij ons op stal een magneet in zijn manen. Dit zou werken tegen zomereczeem. Ik als nuchtere boerendochter geloofde er niet zo in, maar elke zomer die verkleedpartijen met een eczeemdeken was ik ook meer dan zat. Ik werd overgehaald om eens een magneet in de manen te laten invlechten en te kijken wat de reactie er op was van het paard. Inmiddels zijn wij dik 4 maand verder en moet ik bekennen dat het tot nu toe uitstekend werkt. Nog een mooie bos manen en geen geschuurde staart. Zo af en toe de magneet er opnieuw invlechten als het er uitgroeit, is het enige wat je moet doen. De magneet is niet zichtbaar in de manen want is ingevlochten onder de manen tegen de hals aan. Geen deken meer nodig en verder hoeven we nergens rekening mee te houden. Tot nu toe super blij met het resultaat en we gaan met vertrouwen de zomer tegemoet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook