Ga naar hoofdinhoud

United-dochter meest opvallend

Gisteren stonden in Limburg de stamboekkeuringen in Susteren (ochtend) en Wanssum (middag en avond) op het programma. Met name in Wanssum was de kwaliteit goed te noemen, waarbij vooral in de dressuurrichting hele complete paarden in de baan kwamen. In totaal zijn er 17 spring- en 21 dressuurmerries bekroond tot stermerrie.


Van de vijf springpaarden in Susteren werd er één ster, deze Edjufa (v. Zirocco Blue VDL uit Jufa v.Landjunker II) behaalde 70 punten voor het exterieur en 80 voor het springen. “Een mooie aansprekende schimmel die lichtvoetig galoppeert met een goede balans. Ze springt goed door het lichaam, is voorzichtig en liet een hele goede techniek zien. Voor de techniek hebben we haar 85 punten kunnen geven”, licht inspecteur Arnold Kootstra toe, die samen met Wim Versteeg de paarden beoordeelde. Bij de dressuurmerries werden er vier van de 14 ster, waarbij uitschieters ontbraken.

In Wanssum lag de gemiddelde kwaliteit hoger, en werden er 16 van de 26 springmerries en 17 van de 25 dressuurmerries ster verklaard. Acht springpaarden kregen 80 punten voor het springen. Tot de meest complete van de dag behoorde Folly (v. Heartbreaker uit Allure v.Casantos) die 75/80 verdiende. “Een mooie aansprekende merrie met veel bloeduitstraling. Ze galoppeert ruim en lichtvoetig en bij het springen heeft ze veel afdruk en een goede techniek”, vertelt Arnold Kootstra. Ook Fyvola (v. Numero Uno uit Utravola v.Baloubet du Rouet) maakte indruk met haar springkwaliteiten en werd ster met 75/80. “Een voldoende in het rechthoeksmodel staande merrie met veel uitstraling en ras. Ze heeft een goede galop waarin ze goed kan schakelen, springt telkens mooi met de schoft naar boven en toonde heel veel vermogen. Een los paard met veel lichaamsgebruik op de sprong!” De derde merrie die met 75/80 ster werd is Famona (v. Numero Uno uit Ramona v.Animo). “Een correcte merrie die voldoende langgelijnd is en een sterke galop liet zien. Ze springt met een goed lichaamsgebruik, een iets wisselende voorbeentechniek en veel voorzichtigheid.”

De dressuurpaarden in Wanssum werden beoordeeld door Harrie Derks en Marijke Kool. “Ik was blij verrast door het niveau”, sprak Derks na de keuring. Met 80/85 was Filly V DG (v. United uit Ruth v.Jetset-D) de uitschieter. “Een scherp gemodelleerde merrie met een goed middenstuk, hard fundament en jeugduitstraling. In draf heeft ze heel veel afdruk en houding, de galop kenmerkt zich door balans en lichaamsgebruik”, licht Derks toe. Voor zowel de draf, galop als de houding kreeg Filly V DG 85 punten. Twee merries werden met 80/80 ster, één daarvan is de Tango-dochter Flindelin E prok (uit Wendelin v.Sir Sinclair). “Een royaal ontwikkelde merrie met sterke verbindingen. Ze heeft veel ruimte en lichaamsgebruik in draf, en galoppeert mt houding en balans.” Ook met deze score ster werd Falanda D (v. Armani uit Nanalanda v.Contango). “Een goed ontwikkelde en langgelijnde merrie met goede verbindingen in haar model. In beweging valt ze op met haar krachtige achterbeengebruik, souplesse en goede zelfhouding.”

Bron: Horses / JS voor KWPN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook