Ga naar hoofdinhoud

Dominique Filion maakt keuze: ‘Eigenlijk is dit een luxepositie’

Dominique Filion met Frida K. Foto: Alexander Kotodyan
Op de Subtopwedstrijd vandaag in Oud-Beijerland was het opnieuw Dominique Filion die er met het oranje lint vandoor ging. Dit keer reed ze Frida K (v. Fidertanz) in het ZZ-Zwaar naar de hoogste score van 71,357%. Daarnaast werd Filion met Winters Grand Amour (v. United) in dezelfde rubriek ook nog derde met 66,071%.

Een groot deel van haar wedstrijdpaarden rijdt Dominique Filion voor Judy de Winter met oog op de verkoop maar bij Frida is dat niet aan de orde. “Ik rijd Frida voor mijn voormalige Russische werkgever en zij wordt nooit verkocht. We zijn begonnen in het Z, toen het ZZ-Licht, nu ZZ-Zwaar. De eigenaar heeft drie dochters die paardrijden en ik denk dat zodra Frida bevestigd Prix St. Georges loopt een van de dochters haar bij de jeugd gaat rijden. Dus ooit gaat ze wel een keer terug naar Rusland.”

Omdraaien en naar huis

Filion is goed te spreken over haar proef met de zevenjarige merrie Frida. “Ze deed super haar best en liep eigenlijk onverstoorbaar door de proef. Alleen schrok ze toen bij de ring ernaast een paard werd aangevallen door een hond. Helemaal logisch maar daardoor kregen we wel wat fouten. Toen we vanuit de contragalop de wissel moesten springen vloog ze weg, na de uitgestrekte galop die kant op misten we de wissel. Maar het is echt een super leuk paard met drie goede gangen en ik heb hoge verwachtingen van haar. Eerst had ze niet zo veel vertrouwen en wilde ze liever omdraaien en naar huis”, zegt Filion lachend. “Maar dat heeft ze nu niet meer.”

Weinig wedstrijdervaring

Vorige maand debuteerde Filion met Winters Grand Amour in de Subtop en noteerde toen dik 69 procent. Vandaag kwam de score met 66,071% wat lager uit. “Voor Grand Amour was het een beetje een moeilijke baan zo langs het terras en hij was een beetje bang. Het is echt een heel goed paard met veel front, mooie wissels en goed uitstrekken maar hij heeft nog niet zoveel wedstrijdervaring. Vandaag kwam hij in de linkerpirouette boven de teugel en hadden we wat slordigheidjes”, aldus Filion die ook punten liet liggen door scheef halt houden en de overgang van galop naar draf die te laat was.

Frida en Four Legends naar NK

De amazone heeft zich inmiddels met een meerdere paarden verzekerd van een ticket voor het NK Dressuur volgende maand in Ermelo, waarvoor twee keer een minimale score van 68 procent is vereist. “Dat is eigenlijk een luxepositie. Ik heb heel veel paarden die op dit niveau lopen en we hebben het besproken en overlegd: naar het NK gaat Frida mee in het ZZ-Zwaar en Four Legends in de Lichte Tour. Diego en Grand Amour neem ik mee naar de meerdaagse Subtopwedstrijd in Houten. Dan hoef ik straks op het NK, mochten meerdere paarden zich plaatsen, ook geen keus te maken voor de finale. Ik denk dat met deze oplossing iedereen tevreden is en uiteindelijk gaan we zien of dit de goede beslissing was.”

Geslaagd debuut Bezemer

In de eerste proef wist Stephanie Bezemer zich tussen de resultaten van Filion te nestelen. Haar wedstrijdrentree en tevens debuut in Subtop met Damira (v. Zizi Top) was goed voor 69,429%. De verdere prijzen gingen naar Mariëtte Kunz met Google (v. Apache) met 63,500% en Annemieke Buizer met Givency (v. Astrello) met 61,571%.

GP-paard Charming Norel wint ZZ-Zwaar

In de tweede proef ZZ-Zwaar mocht Amanda Kampert Scherpenisse het oranje lint ophalen. Zij heeft sinds kort de beschikking over Charming Norel (v. Winningmood), die eerder door Sanne Beijerman op het hoogste niveau werd uitgebracht, en reed 63,786% bijeen. Met 63,143% ging de tweede prijs naar Esmeralda Tol en President’s L.A.W. Tol’s Enzo (v. Lancet), de volle broer van Grand Prix-paard Uzzo. De nummers 3, 4 en 5 deden weinig voor elkaar onder. Annemieke Buizer en Givency werden derde met 62,357%, Tessa de Roon en Giel PF (v. Houston) vierde met 62,214% en Lianne Timmerman – Kooij reed met Wobelisk (v. Obelisk) de vijfde score van 62,071% bijeen.

Lees ook:

Sterke rentree voor Jeanine Nieuwenhuis en Pavo-kampioene Great Lady TC

Uitslag

Bron: Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.