Ga naar hoofdinhoud

Helgstrand verliest rechtszaak, Deense TV-zender TV 2 mag undercoverbeelden uitzenden

Update
Andreas Helgstrand. Foto: Helgstrand Dressage

Andreas Helgstrand is er niet in geslaagd de uitzending van de bij hem gemaakt undercoverbeelden te verbieden. Helgstrand probeerde via een kortgeding de uitzending te verbieden, maar dat verzoek is door de rechter afgewezen op basis van 'belangrijk openbaar belang' en 'dierenwelzijn'. Helgstrand gaat in hoger eroep tegen het vonnis.

Michael Nørgaard, hoofdredacteur van het programma Operation X, is verheugd over het feit dat Helgstrand er niet in is geslaagd een bevel te verkrijgen tegen de uitzending van de undercoverbeelden. Dat schrijft hij in een e-mail aan het Deense dagblad Nordjyske. “We zijn blij dat de rechtbank geen bevel heeft uitgevaardigd tegen de toekomstige publicatie van de verborgen opnames door TV 2. We zijn ook blij dat de rechtbank het eens is met onze beoordeling dat dierethiek en dierenwelzijn kwesties van groot belang voor de samenleving zijn. We gaan ons nu concentreren op de inhoud van onze komende afleveringen, die we het hele jaar door willen laten zien.”

Wreedheid en geweld

Het is nog niet duidelijk wat er precies op de bij Helgstrand gemaakte beelden te zien is, maar op 21 augustus 2023, de eerste zittingsdatum, rapporteerde één van de redacteuren over beelden waarop paarden met bloed in de mond en wonden die geen tijd kregen om te genezen te zien zijn. Daarnaast zijn sporen van overmatig zweepgebruik gedocumenteerd, evenals overmatig spoorgebruik, wat met schoensmeer bedekt zou worden. TV 2 beweert ook beelden te hebben waarop de paarden in Rollkur gereden worden, dat bevestigen vijf onafhankelijke deskundigen. Sommigen van hen noemen de beelden ‘dierenmishandeling’ en ‘geweld tegen het paard’.

Helgstrand in hoger beroep

In een verklaring op zijn website meldt Helgstrand dat hij in hoger beroep gaat tegen de uitspraak. “Deze zaak is voor ons dusdanig belangrijk dat we er ons niet neerleggen bij het oordeel van de Rechtbank in Aalborg. Tot het Gerechtshof een uitspraak heeft gedaan, hebben we geen commentaar.”

Lees ook:

Bron: St. Georg/Nordjyske

4 reacties op “Helgstrand verliest rechtszaak, Deense TV-zender TV 2 mag undercoverbeelden uitzenden

 • A. van Gerven

  Als je niets te verbergen hebt kan een uitzending je bedrijf niet schaden.
  Alleen al dat hij het uitzenden van de beelden wil voorkomen doet mij denken dat het zeker waar is wat verondersteld wordt !

 • Agten

  Van de andere kant zouden die beelden niet mogen gebruikt worden door de makers maar door “onafhankelijken”, zonder aanpassingen. En met het recht voor beide partijen op ter zake doende commentaren.

 • PatriciaHP

  Zoals A van Gerven al zegt, als je niets te verbergen hebt, en je het tegen spreekt, moet je niet bang zijn voor de uitzendingen.
  Het kan dan alleen ten goede komen, maar als je op voorhand al niet wilt dat het wordt uitgezonden, gaan de mensen zich toch het een en ander afvragen.
  Het welzijn van de paarden gaan voor!

 • Horselover

  Uitzenden die handel, kan alleen maar helpen om de sport te verbeteren, als het liefdevolle training is is het een compliment (hadden ze het niet tegen willen houden) als het vele misstanden aantoont moet het zsm de wereld in zodat ze geen cent meer verdienen aan het mishandelen/slecht trainen van wedstrijdpaarden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.