Ga naar hoofdinhoud

Groot Brittannië opent sterk op EK Eventing, Heffernan voorlopig vijfde

Janneke Boonzaaijer met Champ de Tailleur Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Het Britse team is sterk begonnen op de eerste dag van het EK Dressuur. Nederland staat na twee teamruiters derde in het landenklassement. Andrew Heffernan zette met Gideon (v. Lucky Boy) al vroeg op de middag het voorlopig beste Nederlandse resultaat neer: -29.0 (71,03%).

Heffernan reed een goede proef met zijn schimmel en ging op dat moment aan de leiding. Al snel werd de meerijdend bondscoach echter ingehaald door de Britse Kitty King met Vendredi Biats (v. Winningmood), die 72,78% op het scorebord toverde: -27.2. Later ging ook de Duitse ruiter Christoph Wahler met Carjatan S (v. Clearway) over Heffernan heen.

Ingham veruit beste

Veruit de beste dressuurproef van de donderdag kwam echter op naam van regerend wereldkampioene Yasmin Ingham en Banzai du Loir (v. Nouma d’Auzay). Zij reden een prachtige, vloeiende en expressieve proef en kwamen uit op 76,59%, oftewel 23.4. Daarmee gaat Ingham individueel ook aan de leiding, voor de als laatste gestarte individuele Duitse ruiter Jerome Robine en dan haar teamgenote King. Dat betekent de vijfde plaats voor Heffernan na dag 1.

Boonzaaijer, Wilken, Pen

Janneke Boonzaaijer en ACSI Champ de Tailleur (v. Quidam de Revel) waren de tweede Nederlandse teamcombinatie. Zij reden naar de voorlopig dertiende plek met -32.5. Ook de twee individuele starters voor Nederland reden vandaag hun dressuurproef. Jordy Wilken en Wilbert Bo (v. Watermill Rolex XX) finishten vlak achter Boonzaaijer met -32.9. Elaine Pen en Divali (v. Cardento) hoorden tot de laatste starters in de zonnige ring van Le Pin au Haras. Pen en haar vijftienjarige merrie kwamen tot -34,9.

Morgen tweede dressuurdag

Vrijdag wordt het tweede gedeelte van de dressuur verreden. Het Duitse team, dat nu op de tweede plaats staat heeft dan in elk geval nog twee kanonnen opgesteld met Michael Jung en Sandra Auffarth, maar ook de Britten hebben nog een paar toppers achter de hand met Laura Collett en Rosalind Carter. Nederland staat nu derde, maar dan wordt er al een streepresultaat geteld, dus dat zegt niet zoveel. Als je beide scores nu zou tellen zitten Nederland, Frankrijk en België heel dicht bij elkaar, met Italië daar vlak achter. Het wordt een spannend kampioenschap, dat voor Nederland mede erg belangrijk is vanwege het Olympische ticket dat te verdienen valt. Morgen zijn Sanne de Jong en Merel Blom-Hulsman aan de beurt.

Tussenklassement individueel

Tussenklassement landenwedstrijd

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.