Ga naar hoofdinhoud

Bachmann-Andersen en Langehanenberg zetten streep door zegereeks Werth

Daniel Bachmann-Andersen met Blue Hors Zack Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Daniel Bachmann-Andersen is on fire op Indoor Brabant dit weekend. Eerder dit weekend won hij al de CDI 3* Grand Prix, de CDI3* kür (beide met Don Olymbrio) en ook in de Wereldbekerkür was de stalruiter van Blue Hors onverslaanbaar. Met Blue Hors Zack, die 12 jaar geleden als kampioen van de hengstenkeuring de Brabanthallen verliet, maakte hij een einde aan de zegereeks van Isabell Werth. De Duitse, in dit Wereldbekerseizoen nog ongeslagen, moest in Den Bosch zelfs genoegen nemen met de derde plaats. Ze moest ook landgenote Helen Langehanenberg voor zich dulden. 

In de Wereldbeker Grand Prix waren veel toeschouwers donderdag al van mening dat de Deen Daniel Bachmann-Andersen bovenaan had moeten staan. De zeker niet foutloze proef van Isabell Werth en Emilio (v. Ehrenpreis) werd toen door de juryleden hoger beoordeeld dan de nagenoeg vlekkeloze Grand Prix van Zack en Bachmann-Andersen. Vandaag waren de rollen omgedraaid. Blue Hors Zack kwam met 84,89% bovenaan de uitslagenlijst te staan. Met die 84,89% had Zack meteen een record te pakken én heeft hij weer een neuslengte voor op zijn stalgenoot Don Olymbrio. Die liep eerder op de dag naar 84,195% in de driester.

‘Ik kom zeker terug’

Bachmann-Andersen, die dit jaar voor het eerst deelnam aan Indoor Brabant, was ‘over the moon’ met de resultaten van zijn paarden. “Ik kom zeker terug”, zegt de Blue Hors-stalruiter. “Blue Hors Zack weet wat hij moet doen en doet dat dan ook.”

Daniel Bachmann-Andersen met Blue Hors Zack Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Klein verschil met Damsey

Tussen de nummer 1 en 2 was weinig verschil in Den Bosch. Getuige het applaus had het publiek ook prima kunnen leven met Helen Langehanenberg en Damsey (v. Dressage Royal) op 1. Dat werd nu plaats 2 op minieme afstand. 84,875% was er voor de Duitse combinatie die nu aan de leiding gaat in de West-Europese liga van de Wereldbekerserie. Den Bosch was de laatste wedstrijd voor de finale in Gothenburg en daarmee is het zeker dat Langehanenberg, Schneider en Isabell Werth (als titelverdediger) voor Duitsland naar Gothenburg mogen. “Damsey was vandaag super gefocust op mij. Hij werkte geweldig mee en deed alles wat ik van hem vroeg.”

Werth: ‘Ik heb wat anders geprobeerd’

Isabell Werth betoverde vorig jaar de Brabanthallen met de toch niet helemaal als Grand Prix-dressuurpaard in de wieg gelegde Emilio. Dat de ruin toch nog mee doet op het allerhoogste niveau, is aan de kwaliteiten van Werth als stuurvrouw te danken. Vandaag was de betovering er niet en daarbij slopen er een aantal fouten in de proef. Er verscheen 82,93% op het scorebord. “Emilio heeft zijn zelfvertrouwen in de ring de laatste tijd wat verloren. Daarom besloten we hier om hem wat anders te rijden. Bijvoorbeeld door er in de galop wat meer aan te rijden en zelf wat meer risico te nemen. Dat heeft hij goed opgepakt. Dat er dan een paar fouten in de proef zaten, neem ik daarbij voor lief. Afgezien van die onverwachte fout op de laatste lijn dan.”

Hans Peter Minderhoud twee keer beste Nederlander en naar WB-finale

Hans Peter Minderhoud was vandaag twee keer de beste Nederlander. Met Zanardi pakte hij de derde plaats in de CDI3*-kür en met Glock’s Dream Boy (v. Vivaldi) was er een 4e plaats in de Wereldbekerkür (81,635%). Dream Boy liep minder vanzelfsprekend dan bijvoorbeeld eind vorig jaar in Mechelen, dat geeft Minderhoud ook toe. “In Mechelen liep hij beter ja. Hij had hier wat energie verloren op het voorterrein. Het losrijden hier is tussen het publiek en dan merk je toch dat een hengst als Dream Boy daar al iets teveel energie verspilt. Dat merkte ik vooral aan het begin en aan het einde van de proef. In het galopgedeelte pakte hij wel heel goed aan.  Alsnog ben ik tevreden met hoe hij liep.”

Hans Peter Minderhoud met Glock’s Dream BoyFoto:
Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Deze vierde plaats voor Dream Boy zorgt er voor dat Hans Peter Minderhoud zeker is van deelname aan de Wereldbekerfinale in Gothenburg. Daarmee is hij de enige Nederlander die een ticket heeft. Naast de drie Duitse dames en Minderhoud, hebben Daniel Bachmann-Andersen, Patrik Kittel, Maria Caetano, Tinne Vilhelmson-Silfven, Judy Reynolds, Morgan Barbancon en Antonia Ramel een finaleplaats te pakken vanuit de West-Europese league. Qua punten hadden eigenlijk zes Duitsers (ook Benjamin Werndl, Frederic Wandres en Fabienne Müller-Lüttkemeier) naar Gothenburg gemogen, maar de FEI-regels schrijven een maximum van drie ruiters per land voor.

Werndl en Kittel

Terug naar de laatste Wereldbekeretappe in Den Bosch: zeven combinaties kwamen vandaag in de kür uit boven de 80%. Op minieme afstand van Minderhoud eindigde Benjamin Werndl met Daily Mirror (v. Damon Hill) met 81,63% op plaats 5 en daarachter Patrik Kittel met Delaunay (v. Dr Doolittle).

Goede proeven Apache en Avanti

Apache (v. UB40) en MDH Avanti N.O.P. (v. United) liepen voor wat ze waard zijn in Den Bosch onder respectievelijk Emmelie Scholtens en Anne Meulendijks. Apache ging net over de 80%-grens met 80,43%, de score van Avanti bleef net daaronder hangen (79,84%).

Uitslag

Bron: Horses.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook