Ga naar hoofdinhoud

Cross zet klassement op de kop, Oranje vijfde!

Liveblog

Wie vanochtend had gezegd dat Oranje aan het einde van de cross op een vijfde plaats in het klassement zou staan was zeker voor gek verklaard. De val en dus uitsluiting van Theo van de Vendel beloofde in het begin niet veel goeds. Maar de ritten van Tim Lips (25-ste), Alice Naber (31-ste) en vooral Merel Blom (20-ste) redden de dag. Blom had vandaag een gouden paard aan de Esteban xx-nakomeling. De bruine vloog door het parcours en Blom eindigde met slechts 12 strafpunten voor het overschrijden van de toegestane tijd. De beste Nederlandse prestatie vandaag.

Bekijk hier de NOS livestream

Bekijk hier de individuele startlijsten en uitslagen

Bekijk hier de teamuitslagen

Nederland stijgt in klassement

Het ongelooflijke is gebeurd. De ritten van Naber, Lips en Blom hebben Nederland op de vijfde plaats gezet! De technisch zware cross deed veel ruiters de das om. Zo zakte Duitsland van een gouden podiumplek naar de vierde plaats en staan de Britten momenteel zevende achter de Zweden. De leiding kwam in handen van ‘down-under’. Australië leidt na de cross, voor Nieuw-Zeeland. De Fransen hebben dapper stand gehouden na de dressuur; zij staan nog steeds op brons.

In het individuele klassement heeft winnaar van de dressuur William Fox-Pitt een vrije val in het klassement gemaakt. De weigering van Chilli Morning en de tijdfouten hebben ervoor gezorgd dat de Brit momenteel 22-ste staat, áchter Merel Blom.

Aan de leiding gaat nu de Australische Christopher Burton die met een geweldige wedstrijd bezig is. In de dressuur goed voor de tweede score, in de cross zette Burton de snelste foutloze tijd neer. Op iets meer dan drie strafpunten volgt Michael Jung op een voorlopig bronzen uitgangspositie. De zestigjarige grootmeester Mark Todd maakt ook nog steeds podiumkansen; hij staat momenteel vierde.

Tegenvaller voor Klimke

Bij de Duitsers loopt het ook geenszins van een leien dakje. Ingrid Klimkes Hale-Bob schiet in de laatste waterbak langs het uitgaande element en dat levert de Duitse niet alleen twintig strafpunten op, maar ook nog tijdsoverschrijding. Met 65.50 staat ze voorlopig achttiende, voor landgenoot Sandra Auffarth

Tomeloze energie

De tomeloze energie van Rumour has it komt nu beter tot zijn recht dan in de dressuur. Wat een rit voor Merel Blom! Met slechts 12 strafpunten voor het overschrijden van de toegestane tijd komt ze over de finish. En daarmee is ze niet alleen vandaag de best presterende Nederlander, maar komt ze ook in de tussenstand boven Tim Lips.

Crossgenen

Bart L gaat door de cross alsof hij vol zit met eventing-genen. De KWPN-gefokte zoon van United gaat zeer goed van start onder Mathieu Lemoine, maar wordt in de staart van het parcours erg sterk. Lemoine ziet zich genoodzaakt in de laatste waterbak voor het alternatief te kiezen en dit levert hem uiteindelijk een tijdstraf van 14.40. De Fransman raakt zijn bronzen positie van de dressuur kwijt.

Banderas op drie benen

De Poolse ruiter Pawel Spisak had al eerder een weigering, maar nu komt ook hij ten val in de combinatie bij de opsprong. Zijn vosruin Banderas strompelt verder op drie benen, linksachter ontlastend.

Even later, buiten het parcours, lijkt de ruin beter te lopen.

Val voor Karin Donckers

In een moordtempo rijdt Karin Donckers met Fletcha van ’t Verahof op de combinatie 12 & 13 op de verhoging aan. Op het tweede element wijkt Fletcha licht naar links en Donckers verliest na de val haar evenwicht. Fletcha blijft op de benen, maar gaat er vandoor. In zijn vlucht staat hij bovenop Donckers heup. De schade (rijbroek kapot) valt mee. Na afloop klaagt de Belgische alleen over psychische schade.

Domper voor de Duitsers

Over de voorkeur van bondscoach Hans Melzer voor Julia Krajewski boven Andreas Ostholt zal in het Duitse kamp het laatste woord nog niet gezegd zijn. De jonge Duitse krijgt met drie weigeringen van Samourai du Thot te maken en ligt uit de wedstrijd. Krajewski kan er na afloop geen verklaring voor geven.

Fris over de finish

Een tweede uitgereden rit voor Oranje! 52 strafpunten voor Alice Naber. Een weigering op hindernis 26 en de nodige vertraging die dat opleverde zorgen ervoor dat Naber vooralsnog 21-ste staat. Peter Parker is het toonbeeld van fris en fruitig aan de finish. Met 88 hartslag komt hij over de finish!

Een uitloper op hindernis 30 voor Pippa Funnell. Twintig strafpunten voor de Britse voor de weigering en nog eens 20.40 voor tijdsoverschrijding. Een tegenvaller voor de Britten.

Alice van start

Alice Naber en Peter Parker zijn van start als derde Nederlandse combinatie, terwijl Britse Pippa Funnell door het parcours vliegt.

Rus Andrey Mitney maakt een misafstand in de waterbak en struikelt over het eerste element, maar zijn brave Gurza vindt het allemaal best en klautert dan maar vanuit stap over het middenelement. Toch volgt eliminatie voor het missen van het rechter vlaggetje.

Joris van Sprundel is de eerste van de twee Belgische individuele starters. Hij finisht met 21.60 strafpunten voor tijdsoverschrijding en bezet met Lully des Aunes momenteel de elfde plaats.

Teleurgesteld

Tim Lips is aan de finish geen tervreden man. “De cross verliep niet zoals ik het me had voorgesteld. Vanaf het begin heb ik veel terugafstanden gereden, waardoor ik niet lekker in het ritme kwam.” Daarnaast moest Lips ook nog een extra alternatief rijden o hindernis 11. “Ik kwam te hard aan en moest Bayro echt uit de korte lijn trekken. Dat heeft me zeker tien seconden gekost.”

Lips baalt van zichzelf en zegt: “Het is nu alleen nog maar een kwestie van het team naar de finish rijden.”

Jung foutloos

De derde foutloze rit is voor Michael Jung en Sam FBW. Hij neemt daarmee de voorlopige tweede plaats in in het tussenklassement. Good old Mark Todd finisht met Leonidas met slechts 2 strafpunten voor tijdsoverschrijding en is daarmee voorlopig goed voor de vierde plek

Opsteker voor Oranje

Opsteker voor Oranje. Tim Lips en Bayro finishen wel met alleen 28.00 strafpunten voor het overschrijden van de tijd. Dat is waarschijnlijk te wijten aan de gekozen alternatieve routes. Voorlopig het zevende resultaat in het klassement. Opluchting bij het begeleidingsteam aan de finish.

Uitbreker voor Fox-Pitt

Net op het moment dat het lijkt alsof het bij William Fox-Pitt allemaal vanzelf gaat schiet Chilli Morning langs een combinatie op hindernis 21. Resultaat 30.40 strafpunten voor spring- en tijdfouten. Fox-Pitt zakt terug naar een vijfde plaats in het tussenklassement.

Martin Lips houdt tot het laatste moment Bayro NOP aan het lijntje. Maar dan is Tim Lips van start in de cross!

Burton foutloos

Cristopher Burton is de tweede ruiter die de cross foutloos aflegt. Met het tweede resultaat in de dressuur betekent dat dat hij de leiding van Fransman Nicolas Astier overneemt. Leider na de dressuur William Fox-Pitt is net van start gegaan.

Auffarth: ‘Hindernis 24 hoort niet thuis in moderne cross’

Wereldkampioene Sandra Auffarth vond de cross goed te doen. Op hindernis 24 –de hindernis waar Van de Vendel ten val kwam–. “Zo’n lijn hoort niet in een moderne cross thuis”, zegt ze.

Aangeslagen maar ongedeerd

Theo van de Vendel meldt zich na zijn cross in de mixed-zone. Behalve wat pijn aan de ribben mankeert de ruiter niets. Ook Zindane heeft weinig aan zijn val overgehouden. “Hij heeft een krasje op zijn schouder, maar veterinair is hij in orde”, aldus Van de Vendel. De ruiter vertelt verder dat hij aan een fijne cross bezig was, tot Zindane in hindernis 24 voor de uitsprong van zijn lijn afweek. “Ik denk dat de andere Nederlanders nu voor de alternatieve routes zullen kiezen om het team in ieder geval in de race te houden”, vermoedt Van de Vendel.

Gisteren had hij al een prima dressuurproef en nu zet hij een foutloze cross neer. Fransman Nicolas Astier bezet met Piaf de B’nville de eerste plaats.

Te vroeg voor conclusies

Parcoursbouwer Pierre Michelet volgt de cross vanuit een golfbuggy bij de finish. Hij vindt het nog te vroeg om conclusies te trekken. “Denk wel dat meer teamleden voor de alternatieven in de hindernissen zullen kiezen”, laat hij optekenen.

Een matige  rit voor Sandra Auffarth. Als eerste Duitse deelnemer in de cross moet ze in haar eindscore 44.80 laten noteren voor weigeringen en tijdsoverschrijding.

Ook Nieuw-Zeelander Tim Price vindt zijn weg naar de grond. Niet de minste ruiter in deze sport. Er gebeurt heel veel in het parcours, de tol van een zeer technische cross.

Van de Vendel ten val

Van de Vendel was zo goed onderweg, maar in de staart van het parcours loopt Zindane weg over de linkerkant. Ternauwernood kan Van de Vendel Zindane nog bewegen tot het springen van het laatste element van hindernis 24 dat haaks op het water staat. Maar Zindane laat een been hangen en paard en ruiter komen ten val.

Familie en fans die aan de finish staan te wachten reageren geschokt. Zindane en Van de Vendel verlaten lopen het parcours. Beide zijn ongedeerd

Dressuurmannen

Theo van de Vendel is van start gegaan. Hij krijgt de succeswensen van bondcoachs Martin nageroepen en  heeft fanatieke supporters in de dressuurmannen Edward, Hans-Peter en Diederik die langs de kant staan.

Roterende val

Op hinderis 17 maakt  Padraig McCarthy met Simon Parloe voor het oog van de camera een roterende val. Camera’s wegdraaien, daar doen ze op de Spelen niet aan. Zowel ruiter als paard staan vrijwel direct weer op en lijken oké.

Kanon afschieten

Jessica Phoenix, uitkomend voor Canada gaat als eerste in de cross van start. Op de terreinen van Deodoro kun je wat betreft het aantal bezoekers spreekwoordelijk een kanon afschieten. Nu maar hopen dat dat niet in het echt gebeurt.

De Russische Evgenyia Ovchinnikova, die zich na de dressuur als enige achter Theo van de Vendel moest opstellen heeft zich voor de cross teruggetrokken.

Erop, eronder of er overheen voor Oranje-eventers

Na de teleurstellende dressuurresultaten voor de Nederlandse eventers hangt er veel af van de crossresultaten. Het team van Martin Lips zal er alles mee gemoeid zijn om vanmiddag goed door de zware en technische cross te komen. Cross-specialist Theo van de Vendel bijt voor Oranje het spits af om 15.27 Nederlandse tijd. Tim Lips zal om 16.42 van start gaan. Alice Naber staat voor 18.09 opgesteld en Merel Blom mag om 19.26 aan haar cross beginnen

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

14 reacties op “Cross zet klassement op de kop, Oranje vijfde!

 • Han Coolen

  Voor volledige uitzending op BBC 1

 • Han Coolen

  Theo van de Vendel is van start gegaan.

  Lag er onder !!! Uit de RACE !! tjonge !

 • Han Coolen

  Familie en fans die aan de finish staan te wachten reageren geschokt. Zindane en Van de Vendel verlaten lopen het parcours. Beide zijn ongedeerd

  Dankzij de body protector..Zindane lag op hem !!

 • Hermie

  Dank je wel Han voor het doorgeven van de zender welke de eventing aan het uitzenden is… BBC 1?
  Jammer dat er niets te zien is op NOS/ Livestream of wat dan ook…
  Overigens is BBC 1 er nu ook uit…jammer…

 • Han Coolen

  de Belg zend ook uit..i.v.m. Karin Donkers

 • Han Coolen

  Tim kiest toch voor alternatieve route 😉

 • Esther

  De hele wedstrijd is gewoon te volgen via een van de online kanalen van NOS.nl!!

 • m.hoppenbrouwer

  Helaas erg veel uitvallers. En paarden die door moesten vanwege het teamdruk…

 • Han Coolen

  Nederland op plaats 6

 • Sanne

  Staan Nederland nou 5e of 6e na de cross ?
  RANK
  TEAM
  AFTER CROSS COUNTRY

  1 AUS Australia 126.403 150.301
  2 NZL New Zealand 137.506 154.802
  3 FRA France 122.202 161.003
  4 GER Germany 122.001 172.804
  5 BRA Brazil 144.109 222.905
  6 NED Netherlands 146.6011 238.606

 • Albertine Nannings

  Daar is momenteel in Rio ook veel onduidelijkheid over. We worden binnenkort bijgepraat door de organisatie. Dan melden we dat natuurlijk zsm op Horses.nl

 • Tineke.

  Paardensport heeft fans nodig…Prima! Ben ik zeer zeker! Maar ik zie nergens “onze” eventing ruiters. Hopelijk wel in samenvatting op tv, maar hoe kom je daar nu achter wanneer…..

 • Tineke.

  Complimenten voor Paardekrant. Horses.nl voor de Blogs en Vlogs en leuke foto’s!!! Ga zo door!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook