Ga naar hoofdinhoud

Dierethicus: ‘Paardensport moet verboden worden’

De rug van een paard is niet bedoeld om op te rijden, dat kopt NRC Handelsblad vandaag. Junior docent dierethiek aan de Universiteit Utrecht, Willem Vermaat, betoogt in de krant dat paardensport verboden moet worden. "De noodzaak tot een verbod blijkt dezer dagen eens te meer, tijdens de Olympische Spelen. In de mainstream media ontbreekt iedere kritische reflectie over het gebruik van dieren als instrument, terwijl paarden het best gediend zijn bij een einde van de sport", aldus Vermaat.

Verder laat Vermaat zich optekenen dat dierenleed inherent verbonden is aan paardensport. “Ik doel niet alleen op de professionele maar ook op de recreatieve sport. De rug van een paard is niet bedoeld om op te rijden, veel paarden krijgen er rugproblemen van.”

Verderop in zijn betoog pleit hij voor het stoppen met fokken. “We kunnen niet alle manegepaarden vrijlaten – ze zouden wellicht in het wild niet overleven. Maar we moeten stoppen met het fokken en het gebruik maken van de dieren.”

Eerdere publicaties

Vermaat, junior docent milieuwetenschappen en milieu- en dierethiek, publiceerde al eerder een artikel waarmee hij opriep tot een afschaffing:  ‘De gehele veehouderij moet worden afgeschaft‘ (Trouw). En ook de opinie-artikelen ‘Dier heeft recht om geen bezit te zijn’ (Trouw) en ‘Het leed van koeien is een blinde vlek’ (Volkskrant) zijn van zijn hand.

Lees hier het gehele artikel. 

Bron: NRC

14 reacties op “Dierethicus: ‘Paardensport moet verboden worden’

 • Tineke.

  Goed plan; ben benieuwd hoe ze het gaan uitvoeren……
  (Cynisch bedoeld hoor!)

 • Dick de Jong

  Wanneer krijgt deze man weer zijn overhemd met sluiting aan de achterzijde aan?
  Ergste is dat dit soort mensen nog gesubsidieerd worden ook.

 • Jessica

  Ga op een onbewoond eiland wonen ofzo… Bedenk niet zo van die zinloze dingen

 • Erna

  Laten we alle huisdieren vast buiten de deur zetten om mee te beginnen 🙂 geen dier mag immers bezit van een mens zijn?

 • marcel dufour

  De mens is niet gemaakt om te vliegen.
  Dus alles dat met mensen aan boord vliegt moet afgeschaft worden.

 • Irene Knelange

  Voordat iedereen meteen in de bovenste boom klimt, lees het artikel en denk er eens rustig een avondje over na. Misschien leer je er wat van en verandert je perceptie.

 • Maria

  Hoe wordt je dat? nooit eerder gehoord van een dierethicus. Volgens mij kun je eethicus over dierenwelzijn zijn.
  Deze knul heeft Sustainable Development – Environmental Governance
  Master of Science (MSc), Environmental Governance
  2010 – 2012
  Milieu-maatschappijwetenschappen
  Bachelor of Science (BSc)
  2007 – 2010
  Als je docent bent hoef je nog niet te doen of je de wijsheid hebt. . . .

 • Miranda

  Eerlijk is eerlijk, Vermaat heeft ethisch gezien helemaal gelijk. Een bit in je mond, een singel zo strak mogelijk om je lijf, een spoor in je bast… het lijkt nergens op. Net zoals een vogel in een kooi, een hond aan een riem van een meter, die braaf naast de baas moet lopen, een kip, konijn of cavia in een hok, een mens die elke dag acht uur moet doen wat zijn baas wil en daarna weer op 100 m2 voor zichzelf moet zorgen en drie huisgenoten en als ie oud is wordt opgeborgen in een kamertje in het verzorgingstehuis… oh ja, wacht, zo zit de wereld gewoon in elkaar. Zielig hoor. Absoluut, maar het paradijs bestaat niet.

 • paulienzonhoven

  Het is heel byzonder dat de heer Vermaat van NRC handelsblad zo’n podium krijgt. Hij gooit regelmatig de knuppel in het hoenderhok onder de noemer ethiek. Hij schrijft deze stukken vanuit zijn beschermde en wellicht ook afgeschermde omgeving. Waar hij de kennis vandaan haalt dat een paardenrug niet geschikt is voor het dragen van ruiters kan ik niet teruglezen. En waarom hij meent dat de paardeneigenaren niet van hun dier houden? Waar is dat op gebaseerd? Het zijn veelal aannames. Niettemin is het voor de paardensector in zijn geheel van belang te weten dat er mensen zijn die de media weten te halen met dergelijke gedachten. Ik denk dat hij iedere avond een stukje leest voor het slapen gaan van Animal Farm van George Orwell.

 • Linda

  altijd al bang geweest dat op een dag deze discussie zou komen. Wat is het verschil in dierwellzijn tussen een circusact en een dressuur of springpaard…. De. Eerste is inmiddels verboden. Geen paard zou vrijwillig kiezen om een parcours van 160 te springen.
  Als paarden liefhebbers hebben wij gezamenlijk de verantwoording vriendelijk en zacht met onze dieren om te gaan.
  We moeten laten zien dat we onze dieren liefhebben en op natuurlijke wijze houden. Dat. Ze bij ons echt beter af zijn. Alleen op die manier kunnen wij tegenargumenten bieden aan deze discussie die nu pas start.

 • jos wouters

  PPPFFFF heb je hem weer,hier wordt je toch ziek van,ik als mens ben niet geboren om te werken dat mijn rug kapot is van het tillen.
  Zielig .
  Laat die man eens 2 mnd in de bouw werken,doe ik al 40 jaar,eens kijken wat hij dan zegt.
  Ja Miranda een knariepiet in een kooitje,asielzoekers in tentenkampen,jongens hou aub op.

 • W Koopman

  Hoeveel slacht dieren zullen er niet jaloers zijn op het leven van (sport) paarden.

 • Niek Hietbrink

  Wanneer gaan ze het beroep van dierethicus nu eens afschaffen. Weinig functioneel en kost waarschijnlijk alleen maar heel veel belastinggeld…. En daar wordt iedereen dan weer slechter van. Dus laten we het alsjeblieft niet over ethiek hebben….

 • eddy crul

  Beste Niek Hietbrink,Een gemeenschap die het niet over ethiek heeft kan je moeilijk beschaafd noemen.Volgens mijn mening moeten we het juist in de sport met dieren wel over ethiek hebben.Maar we mogen daar wel niet in doorslaan. vr gr EC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook