Ga naar hoofdinhoud

Grand Prix Gothenburg: Graves moet meerdere erkennen in Werth

Liveblog
Laura Graves met Verdades. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
Vanmiddag om 13:00 uur is in Gothenburg de Wereldbekerfinale Dressuur gestart met de Grand Prix. Deze gold 'slechts' als kwalificatie voor de beslissende kür op muziek, die morgenmiddag vanaf 16:00 uur wordt verreden. De winst ging zoals verwacht naar Isabell Werth en Weihegold OLD met 81,75%, maar werd op haar hielen gezeten door Laura Graves en Verdades met 80,109%. Voor Nederland reden zowel Emmelie Scholtens als Hans Peter Minderhoud sterke proeven. Scholtens scoorde 75,792% en werd zevende, Hans Peter Minderhoud eindigde daar net achter met 75,326%. Lees hier het verslag in onze liveblog.

Scholtens sluit in stijl af

16.05: Met prachtige 75,745% sluiten Emmelie Scholtens en Apache (v. UB40) hun Grand Prix én de rubriek voor vandaag af. Scholtens en Apache rijden een prachtige ronde en maken geen fouten. Super pirouettes en wisselseries. De stap en piaffe halen de gemiddelde score iets naar beneden. Met een zevende plaats staat ze net boven Minderhoud en Dream Boy.

Keurige proef van Kittel

15:56: Patrik Kittel en Delaunay OLD (v. Dr. Doolittle) rijden voor hun thuispubliek een van de beste proeven dit wereldbekerseizoen. ‘Dude’ oogt met name in de draftour nog wat lauw, in galop gaan de punten weer omhoog. Ze maken geen fouten en laten een keurige ronde zien, hoewel alles nog meer bergop zou mogen zijn. Met een ruime 76,304% gaat hij naar een voorlopige zesde plaats.

15.47: Benjamin Werndl en Daily Mirror (v. Damon Hill) beginnen met vieren op het scorebord voor het halthouden. Ook de piaffes zijn – zoals altijd – niet het hoogtepunt van Daily Mirror, stalnaam ‘Ken’ (“van Barbie ja, omdat hij zo mooi is”). Met een super uitgestrekte stap en een sterke galoptour haalt wereldbekerdebutant Werndl zijn score weer omhoog. 73,758%.

Graves haalt het nét niet

15.39: Laura Graves wil héél graag de Wereldbeker overnemen van Isabell Werth, en doet daar in de Grand Prix alles aan. Met 80,109% komt ze echter net tekort. Verdades (v. Florett As) laat geen steken vallen en staat er zoals altijd super scherp aan. Kaarsrechte en gelijk doorgesprongen wisselseries, pirouettes op een dubbeltje en een krachtige, voorwaartse proef. Op de stap, piaffe en passage moet ‘Diddy’ echter toegeven op Weihegold, hoewel de meningen van de juryleden daarover verdeeld zijn.

Bachmann laat geen steken vallen

15.29: Daniel Bachmann Andersen en Blue Hors Zack (v. Rousseau) zijn in bloedvorm. Na hun overwinning in Den Bosch lijkt het duo niet meer te stoppen. De uitgestrekte draf en piaffes mogen misschien nog wat meer afdruk hebben, en de wissel na de uitgestrekte galop was niet helemaal vloeiend, maar verder valt er weinig te zeuren. Méga wisselseries, prachtige galoptour, super zijgangen en een aansprekend en vloeiend beeld. Met een PR van 78,152% lijkt Bachmann op een podiumplaats af te stevenen. ‘Dit kon echt niet beter’ lacht de Deen na afloop.

Werth in topvorm

15.20: De Amerikaanse Adrienne Lyle en haar hengst Salvino (v. Sandro Hit) rijden een goede Grand Prix, met zoals altijd de piaffe en passage en de overgangen daartussen als hoogtepunt.  De galop van de hengst is het laatste jaar ook sterk verbeterd. Foutloze proef, op één keer schrikken bij A na. Met 75,326% staat ze exact gelijk met Hans Peter Minderhoud.

15.00: Waar Weihegold OLD (v. Don Schufro) en Isabell Werth in de eerste ‘inloop’proef nog wel eens niet helemaal in topvorm zijn, is daar vandaag geen enkele sprake van. Geen fouten, en een Weihegold die al vanaf het begin van de proef sprankelde. De koningin van de dressuur rijdt voor wat ze waard is. Super piaffes en passages (hoewel de tweede piaffe misschien iets teveel terug was), mooie wisselseries en een super galoptour. 81,755% en (ruim) aan de leiding.

15:13 De Russin Regina Isachkina start net direct na Werth,met de beeldschone Westfaals goedgekeurde hengst Sun of May life (v. San Amour). Het wordt 66,289% voor de pas tienjarige hengst, die nog erg groen oogt en onstabiel is in de aanleuning.

Perry-Glass stoot Minderhoud alweer naar plek 2

14.53: Prachtige proef van Helen Langehanenberg en Damsey FRH (v. Dressage Royal). Met bijna perfecte precisie rijdt de Duitse amazone haar proef, continu een prachtige aanleuning en heel stabiel beeld. De piaffes waren mooi, maar hebben we toch wel eens beter op de plek en in het ritme gezien van dit duo. De laatste passage verliest de 17-jarige Damsey zijn zijn impuls en ritme, wat waarschijnlijk een voorlopige leiding in de weg staat. Met 77,034% net achter Perry-Glass.

14.22: Kasey Perry-Glass en de zeer gewillige Goerklintgaards Dublet (v. Diamond Hit) rijden een prachtige harmonieuze ronde. Veel energie, een mooi opwaarts beeld, super galoptour en een fijn verende piaffe en passage. De 16-jarige Diamond Hit-zoon staat klein aan de hulpen en loopt tevreden met de oortjes erop en de mond gesloten. 77,267%.

Minderhoud neemt de leiding

14.15: Morgan Barbancon Mestre en Sir Donnerhall II OLD (v. Sandro Hit) gaan met een nette proef naar een voorlopige vierde plaats. Vooral de verruimingen en het drafwerk zijn prachtig, met de meest verzamelde oefeningen heeft ‘Gus Gus’ nog wat meer moeite. 71,165%.

Hans Peter Minderhoud met Glock’s Dream Boy. Foto:
Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

14.05: Hans Peter Minderhoud en Glock’s Dream Boy N.O.P. (v. Vivaldi) gaan naar een verdiende topscore van 75,326%! Ze werden door het Zweedse publiek al met applaus verwelkomd, en ook na de proef had hij het publiek op zijn hand. Het duo zet een super proef neer zonder fouten. Met name de piaffes en pirouettes waren om van te smullen. De verzamelde stap en de overgangen van en naar de piaffe zijn nog iets rommelig. Dream Boy stond er scherp aan en laat steeds meer rust zien in zijn proeven.

Gespannen begin

13.55: De thuis rijdende Tinne Vilhelmson Silfvén en de 17-jarige Don Auriello (v. Don Davidoff) rijdt een mooie harmonieuze proef, hoewel Don Auriello de hele proef meer van achteruit zou mogen bewegen. 73,882%. Na Vilhelmson volgen nog de proeven van de onrustig in de aanleuning lopende Ramoneur van Tanya Seymour (66,739%), de achter vaak ongelijke Sandro D’Amour en Olga Safronova (66,025%) en de gespannen stappende Aquamarijn en Yvonne Losos de Muniz (67,019%).

13.18: Als tweede gaat Maria Caetano de ring in met de imposante Lusitano Coroado (v. Rubi). De door Ton de Ridder gecoachte Portugese rijdt een gedegen proef, geen fouten maar ook geen spektakel. 72,096%.

13.10: Vancouver K (v. Jazz) van Judy Renolds was het hele wereldbekerseizoen in topvorm (de laatste 3 wedstrijden boven de 74% in de Grand Prix), maar uitgerekend tijdens de finale krijgt de hete  Vancouver (stalnaam ‘JP’) het op zijn heupen. Al voor het binnenkomen bij A draait hij om en neemt vliegensvlug de benen. De hele proef houdt hij de spanning vast en met name de verzamelde stap, waarin hij wegspringt, piaffeert en aangaloppeert, is duur. Foutje in de tweeërs en gespannen piaffes. Naar het einde van de proef te begint JP een beetje te settelen. 69,86%.

Handige links & informatie

Klik hier voor de starlijst

Klik hier voor de uitslagen

Klik hier voor de Livestream (FEI TV – Betaald)

Er zijn 18 deelnemers in de Grand Prix, en iedere deelnemer die boven de 60% scoort plaatst zich voor de finale. De startvolgorde van de finale wordt bepaald op basis van de ranking van de Grand Prix, waarbij de laagst geplaatste ruiters in de eerste startgroep loten.

2 reacties op “Grand Prix Gothenburg: Graves moet meerdere erkennen in Werth

  • Doreen

    Hoe is het mogelijk dat Werth hogere punten haalt dan Laura Graves voor houding en zit en effect van de hulpen? Werth krijgt 5x een 9,5 en 2x een 9. Graves krijgt 6x een 9 en 1x een 8,5. Ergens klopt iets niet!!!!

  • Sjoukje

    @ Doreen Ik snap het ook niet. Laura Graves reed een veel betere proef als Werth. En ook Daniël Bachmann reed op 1 fout na een betere proef.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook