Ga naar hoofdinhoud

De ontwikkeling van… Bella Rose

Exclusief
Bella Rose (v. Belissimo M) als driejarige - Foto: Manfred Mense

Bella Rose (v. Belissimo M) bewees op de Wereldruiterspelen in Tryon maar weer eens dat je een heel eind komt met een fantastische piaffe-passage-tour, tot dik 84% en de Grand Prix en 86% in de Spécial zelfs. De merrie van Madeleine Winter-Schulze staat al vanaf het begin van haar derde levensjaar op stal bij Isabell Werth. Hoe herkende Werth het talent? Hoe ontwikkelde Bella Rose zich? Horses.nl zocht beelden van de vosmerrie door de jaren heen. 

Bella Rose werd gefokt bij de familie Strunk uit het Westfaalse Bochum, de familie die ook te boek staat als fokkers van Emilio (v. Ehrenpreis). Beide komen ze uit dezelfde stam (van Pik Dame) en beide komen ze uit moeders van de anglo-arabier Cacir AA. Naast Bella Rose en Emilio heeft Isabell Werth nog twee Strunk-paarden op stal. De jonge merrie Bella Riva (Belissimo M x Rubinstein I x Frühlingsball) en haar halfbroer Santiano (v. Sezuan). Die laatste kocht ze in 2015 als veulen op de Westfaalse eliteveiling voor 11.000 euro. “Ik geloof echt in de paarden van de familie Strunk. Ik zou wel een hele stal vol willen hebben met Bella Rose’s en Emilio’s. Het is gewoon een genot om met die paarden te werken. Ze hebben een geweldige instelling.”

Matthias Bouten

Maar hoe kwam Werth nou bij familie Strunk terecht? Isabell Werths voormalige stalruiter Matthias Bouten begon zijn carrière als ruiter bij de familie Strunk, terwijl zijn vriendin al groom was van de Duitse topamazone. Daarmee was het contact gelegd. Bouten, die nog steeds goed contact onderhield met Strunk, wees Isabell in 2007 op Bella Rose (v. Belissimo M).

Paar seconden

Werth had slechts een paar seconden nodig om te beseffen dat ze te maken had met een bijzonder paard. “Ik weet het nog goed: we liepen door de stal en vanuit een raam kon ik Bella Rose al aan de longeerlijn zien draven. Toen kreeg ik eigenlijk al kippenvel. Ik zei tegen mezelf: als de galop nu ook nog goed is, moet ik haar hebben. De galop was ook goed en direct daarna besloot ik Madeleine Winter-Schulze te bellen. Ik zei tegen haar: ‘Ik heb een superpaard gezien die we echt moeten hebben.’ En zoals Madeleine dan is, zei ze meteen: ‘waar wacht je nog op dan?!’. Dus zo gezegd, zo gedaan.”

7e op Eliteschau

Een wat arm bespierde slungelige vos, zo verscheen Bella Rose in 2007 als driejarige op de Westfaalse elitekeuring in Münster-Handorf. Tussen elf andere dochters uit de eerste merriejaargang van Bundeschampionatswinnaar Belissimo M (Beltain x Roumadour II) viel de merrie op een druilerige dinsdag in juli qua exterieur zeker niet meteen op. Met haar uitstraling, het gemak van beweging en haar lichtvoetigheid scoorde ze zeker punten, maar ze bleef misschien nog wel het meest op het netvlies van de bezoekers staan door haar eigenaar. Madeleine Winter-Schulze, sponsor van onder andere Isabell Werth en Ludger Beerbaum, stond namelijk in het boekje vermeld als bezitter van de vos. In haar ring werd ze als tweede geplaatst en in de kampioensring werd ze zevende.

Bella Rose (v. Belissimo M) als driejarige – Foto: Manfred Mense

Thuisgehouden

Daarna duurde het lang voordat de merrie weer in het openbaar te zien was. Twee M-proefjes liep ze: in april 2010 werd ze in Hünxe (bij Werth om de hoek) tweede onder Isabell Werth zelf en vervolgens nam Werth de merrie nog mee naar München (zie video).

Lichte Tour

Een jaar later, april 2011, liep ze één S*-proef (ZZ-Zwaar) en vanaf mei 2011 liep de merrie Lichte Tour. In de vier Prix St. Georges-proeven werd de merrie één keer 2e, een keer 6e, een keer 5e en een keer 4e. Het Duitse blad St. Georg ging in 2011 maar eens bij Isabell kijken om haar opkomende talenten te bekijken.

Grand Prix

In de Zware Tour komt de merrie pas echt tot haar recht: in het najaar van 2012 loopt Bella Rose haar eerste Intermédiaire II (direct winst) en in november de eerste jonge paarden-Grand Prix (winst). In 2013 loopt de merrie haar eerste échte Grand Prix-proeven: zowel in Hünxe (nationaal) als internationaal (München, Perl en Frankfurt) wint ze. In Hagen wordt de merrie (in de verkorte Grand Prix) 2e en 3e.

Aken en Caen

In 2014 komt de merrie helemaal tot wasdom in de Grand Prix. Op CHIO Aken 2014 (video) wordt de combinatie ontdekt door het grote publiek en sleept Werth met de merrie een teamplaats binnen voor Caen. Daar loopt de merrie alleen de Grand Prix, daarna moet Werth de Belissimo M-dochter noodgedwongen terugtrekken voor de Spécial vanwege een blessure. Aan het eind van dat jaar volgt er nog één wedstrijd (Stuttgart), maar daarna wordt het stil. Heel lang stil.

Comeback

Tussen 2014 en 2018 blijft Werth steeds zeggen dat Bella nog wel een comeback gaat maken. Het duurt 3,5 jaar maar dan komt die comeback inderdaad: op het Swarovski-concours in Oostenrijk begin juni. Een sprookje dat is uitgekomen en een sprookje waarvoor de juryleden in Tryon graag diep in de puntenbuidel tasten. In de Grand Prix op de Wereldruiterspelen (84,829%) staat er 30 keer de 10 op het protocol, in de Spécial (86,246%) 39 keer!

De ontwikkeling van…

Op de derde Paardenkrant-Horses.nl Fokkerijdag bij Joop van Uytert liet professor dr. Ab Barneveld optekenen dat jezelf onderwijzen in het herkennen van talent tegenwoordig niet zo ingewikkeld is: een werkende internetverbinding en abonnementen op ClipMyHorse.tv en KWPN.tv zijn de enige vereisten. Zo kan iedereen terugzien wat nu succesvolle paarden op jongere leeftijd lieten zien. Geïnspireerd door Barneveld helpt Paardenkrant-Horses.nl u een handje met nieuwe rubriek ‘De ontwikkeling van…’.

Aan Bella Rose gingen vooraf:
Charmeur
Expression
Cornado NRW
Escolar
Coach
Dream Boy
Breitling LS

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook