Ga naar hoofdinhoud

De ontwikkeling van… Cornado NRW

Exclusief
Cornado NRW (Cornet Obolensky x Acobat I)
Eigenlijk is hij net te oud, Cornado NRW (Cornet Obolensky x Acobat I x Cantus), de nummer 2 van de Rolex Grand Slam op Indoor Brabant. Net te oud om op het internet video's te vinden van de hengst op de keuring in 2005. Maar vanaf 2008 (Bundeschampionate voor vijfjarige springpaarden) heeft ClipMyHorse.tv zijn carrière vastgelegd. Het tweede paard in de rubriek 'De ontwikkeling van...': Cornado NRW. 

Lees hier een introductie van de rubriek: ‘De ontwikkeling van…’

Het is spijtig dat er geen online video’s zijn van het optreden van de door Antonius Schulze-Averdiek gefokte Cornado op de 15e NRW Hengstenkeuring in 2005. Daar was zijn talent al herkenbaar: hij werd namelijk tot kampioen gekroond. Cornado komt uit de allereerste jaargang van Cornet Obolensky, een jaargang waar in Westfalen reikhalzend naar uit werd gekeken. Op de dinsdag van de voorselectie voor de keuring werden 30 zonen van Cornet voorgesteld. Daarvan haalden 13 de hoofdkeuring en werden er 9 goedgekeurd.  Het thema van de hoofdkeuring was als volgt: generatiewisseling in Handorf – op de cover van de catalogus het volgende plaatje: Cornet Obolensky die over het standbeeld van Pilot springt.

Exterieur

Bij de bespreking van de hengst, die gedaan werd door de Rheinlandse fokkerijleider Martin Spoo, werd de nadruk gelegd op het exterieur. “Deze hengst met een voortreffelijke springpedigree hoeven nergens toegiften gedaan de worden. Hij heeft een mooi front, een zeer goede schoft-schouderpartij, een lange croupe, een extra fundament, beweegt met veel afdruk.” Cornado was overigens niet de beste springhengst van de keuring, die titel was voor Quidamo (v. Quidam’s Rubin).

Zo zag Cornado er als driejarige uit:

Cornado NRW (Cornet Obolensky x Acobat I)

Winnaar 70-dagentest met 10 voor vrijspringen

Een jaar later, in oktober 2006, won Cornado NRW de 70-dagentest in Warendorf met een index van 146,4 punten. Voor het vrijspringen in de test kwam een 10 op het papier en de testruiter gaf voor het parcoursspringen een 9,75.

In 2007 en 2008 liep Cornado zijn eerste concoursen in de klasse A en L. Van de 25 landelijke proeven die hij in die twee jaar liep, won hij er 17 (!) en zat hij altijd bij de beste 10.

Cornado NRW als jonge hengst onder Marcus Döring

Bundeschampionate en Wereldkampioenschappen

Gelukkig, 2008: het archief van ClipMyHorse.tv kan geraadpleegd worden. Met twee toprondes kwalificeerde Cornado NRW zich in Warendorf voor de finale voor vijfjarige springpaarden. In die finale liep het overigens voor het eerst iets minder: hij werd 23ste. Ook liep de hengst op de Wereldkampioenschappen in Lanaken in 2008. Een jaar later liep Cornado, toen onder Franz-Josef Dahlmann, opnieuw op de Bundeschampionate in Warendorf.

Bundeschampionate 2008 (vijfjarig):

WK Lanaken 2008:

Bundeschampionate 2009 (zesjarig):

2010 en 2011: internationaal met Franz Josef Dahlmann

In 2009 liep Cornado zijn eerste internationale wedstrijd (een 1,40m) in Dresden, waarin hij foutloos was en zevende werd onder Franz Josef Dahlmann. De volgende CSI’s en het Duitse kampioenschap voor beroepsruiters volgden in 2010. Cornado werd op zevenjarige leeftijd rustig ingezet in de sport, hij liep dat jaar zo’n vijf landelijke en vijf internationale concoursen en zelden kwam hij in de buurt van het hout. In de proeven die hij liep, eindigde de hengst maar een keer buiten de top-10 (11e in Odense). In 2011 reed ook Dahlmann de hengst nog, toen meer richting het hoogste niveau.
CSI Spangenburg juni 2010 (zevenjarig):

Onder Ehning miljonair

Begin 2012 kreeg Marcus Ehning Cornado NRW te rijden. Dat begon direct indrukwekkend: op het CSI in Neumünster pakte Cornado in een 1,50m direct een vette envelop, 2.300 euro voor de vierde plaats. Zijn eerste ‘dikke’ prijs. In de jaren daarna volgden er meer.  Veel meer. Cornado verdiende meer dan een miljoen. En daar werd afgelopen weekend in Den Bosch ook nog even 160.000 euro aan toegevoegd. Dat was overigens niet het eerste succes van Cornado op Indoor Brabant, in 2016 won hij de Rolex Grand Prix.

Cornado en Marcus Ehning (2012):

Cornado en Ehning (2014) – Grand Prix Hermès Parijs:

Cornado en Ehning (2016) – Rolex Grand Prix Indoor Brabant 

Cornado en Ehning (2018) Rolex Grand Slam Indoor Brabant

Bron: Paardenkrant-Horses.nl

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook